Video

In drugslab Werkendam werd speed gemaakt, Tilburgers opgepakt

2 juni 2021 om 10:30 • Aangepast 3 juni 2021 om 13:25
nl
Het drugslaboratorium dat dinsdag in Werkendamse haven werd ontdekt, was een amfetaminelab. Twee Tilburgers zijn opgepakt. Van een derde verdachte is geen woonadres bekend. De ontmanteling is in de loop van de woensdagmiddag afgerond.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de politie zijn de twee verdachten Tilburgse mannen van 22 en 36 jaar oud. De derde verdachte is een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Geen contact met de buitenwereld
Ze zitten in beperking op last van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Dat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben vanuit hun politiecel. Ze mogen alleen praten met de recherche en een advocaat. Waarom dat is besloten, is niet bekendgemaakt. Maar die 'mediastilte' is er vaker om het onderzoek in alle rust te kunnen uitvoeren.

De politie kwam dinsdag het lab op het spoor nadat een getuige melding maakte van een verdachte situatie. Iets na het middaguur viel de politie binnen in de loods aan de Beatrixhaven in Werkendam. Agenten roken meteen de chemische lucht die bin een lab hoort.

Drie mannen sloegen op de vlucht en werden na een korte achtervolging in de haven opgepakt. De politie bevestigt woensdag dat ze aan de waterkant zijn gearresteerd en dat daarbij een agent zijn dienstwapen moest trekken. Volgens een omstander zou zeker één van de verdachten bij zijn vluchtpoging in het water zijn beland.

Volgens onbevestigde berichten zijn ze op heterdaad betrapt en stond het drugslab te draaien. Maar meer is niet bekend gemaakt. Politie en OM zijn erg terughoudend met informatie.

Vaten en gasflessen
Kenners van het terrein zeggen dat er eerst een autobedrijf zat op het terrein. Ergens vorig jaar zomer werd het bedrijf verhuurd aan een ander. Daarna werden vaak Poolse vrachtwagenchauffeurs gezien op het parkeerterrein voor de loods. Maar of er een verband is met het lab is onbekend.

Dinsdag werd er sporenonderzoek gedaan, voor het bewijsmateriaal. Specialisten ontmantelden woensdagochtend en het begin van de middag het lab. Er werden gasflessen naar buiten gebracht. Die leverden gas voor de branders onder de kookketels. Een ooggetuige heeft drie ketels zien staan dinsdag. Bij de ontmanteling kwamen die ook naar buiten, met nog meer roestvrijstalen bakken, koelers en buizen.

Veel spullen
Woensdag werden ook de typische blauwe en bruine chemicaliënvaten naar buiten gebracht waar per stuk zo'n 200 liter in kan. Tientallen jerrycans stonden binnen en zijn ook in grote kratten geladen en meegenomen.

Wat er uit kwam was bij elkaar goed voor naar schatting zeker een paar duizend liter. Maar of alles ook gevuld was, dat was niet te zien.

Er kwam veel materiaal uit het lab, wat er op kan duiden dat het groot was. Vrachtwagens van specialistische opruimbedrijven brachten tussendoor een paar keer hun lading weg.

Op het terrein voor de loods zijn in de loop van de dag nog twee vrachtwagentrailers gevuld. De ontmanteling werd rond half drie afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.