LIVEBLOG

Coronanieuws: IC-capaciteit kan terug naar 'normaal'

4 juni om 06:22 • Aangepast 5 juni om 11:19
Archieffoto
Archieffoto
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 383 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, 2240 in heel Nederland. Een dag eerder waren dat er 456 en 2785.
  • Nog maar één prik voor mensen die al corona hebben gehad.
  • Al meer dan tien miljoen coronaprikken gezet.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

De liveblog is gesloten.

Liveblog

22.30

Geen PCR-test meer nodig voor reis naar Spanje

Reizigers kunnen met ingang van maandag naar Spanje zonder de tot dusver verplichte PCR-test te ondergaan. Een negatieve antigenentest, het bewijs van volledige inenting of van genezing van Covid-19 volstaat om het land binnen te mogen. Dat heeft het Spaans ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt.

Dat besluit maakt trips naar geliefde vakantieoorden, waaronder eilanden als Mallorca, extra aantrekkelijk, omdat voor zowel de heen- als terugvlucht een negatieve sneltest op antilichamen genoeg is. De verantwoordelijke minister Carolina Darias sprak de hoop uit dat Spanje zijn leidende positie in het internationale toerisme spoedig terug heeft.

21.00

Gezondheidsdienst VS dringt aan op coronavaccinatie tieners


De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert ouders dringend hun tieners te laten inenten tegen corona. De forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt, heeft dat volgens de Washington Post nodig gemaakt.

CDC-directeur Rochelle Walensky zegt in de krant dat cijfers van de afgelopen maanden duidelijk hebben gemaakt dat ook jeugdigen ernstig ziek kunnen worden door het coronavirus. "Ik ben zeer bezorgd door de aantallen adolescenten die moeten worden opgenomen en bedroefd door het zien van de velen van hen die aan de beademing liggen of behandeling nodig hebben op de intensive care."

19.00

Horeca in België mag binnen en buiten open tot 23.30 uur

Horecabedrijven in België mogen vanaf 9 juni open tot 23.30 uur. Dat geldt voor terrassen en voor binnenruimtes. De regering heeft er bewust voor gekozen geen onderscheid te maken, omdat dat voor onrust en onduidelijkheid zou zorgen.

De verwachting was dat de Belgische regering ook zou zeggen dat het was toegestaan om in grote groepen naar voetbalwedstrijden van het Belgische elftal op het EK te kijken, maar daar is niets over gezegd tijdens de persconferentie. Het is niet gezegd hoeveel mensen binnen en buiten naar de wedstrijden mogen kijken.

18.45

België schrapt quarantaine en test voor wie volledig is ingeënt


Alleen reizigers die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus ontsnappen komende zomer in België aan quarantaine en een coronatest. Wie pas één prik heeft gehad van een tweepriksvaccin, moet daarbovenop een test ondergaan, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers afgesproken.

De regel geldt voor bijvoorbeeld Nederlanders die op vakantie willen in België, maar ook voor Belgische vakantiegangers die terugkeren uit het buitenland. Mensen op doorreis, bijvoorbeeld met de auto onderweg naar Frankrijk, hadden al niet te maken met quarantaine en tests. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet te worden getest als ze terugkomen uit het buitenland.

18.10

Nieuwe kans voor 60-plussers die nog geen prik hebben gehad

60-plussers die nog niet zijn gevaccineerd, ontvangen opnieuw een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Mensen tussen de 60 en 64 jaar die nog niet zijn geprikt, kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken bij de GGD voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

17.50

Vrijwel alle theatervoorstellingen van 5 juni direct uitverkocht

Vrijwel alle theatervoorstellingen die zaterdag weer gaan spelen, waren direct uitverkocht. Theaters mogen vanaf 5 juni weer 50 bezoekers binnenlaten. Onder andere de voorstellingen in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen, de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en in Cultuurcentrum Griffioen waren direct uitverkocht.

15.50

IC-capaciteit kan terug naar niveau van voor corona

De IC-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen kan verder worden afgeschaald. Dat heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) besloten. Per maandag 7 juni kan de landelijke capaciteit worden teruggebracht naar minimaal 1150 bedden, het niveau van voor de coronapandemie.

15.44

Daling in besmettingen coronavirus

Het aantal coronabesmettingen gaat gestaag omlaag. Het afgelopen etmaal kwamen er 2440 bij in Nederland, meldt het RIVM. Een dag eerder was dat aantal na correctie 2785.

Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is nu 2616 nieuwe besmettingen, bijna 200 minder per dag het gemiddelde van donderdag.

15.40

Nog maar één prik nodig voor mensen die al corona hebben gehad

Mensen die al een corona-infectie hebben doorgemaakt, hoeven maar één prik van een coronavaccin te krijgen. Het daarbij zowel om een zogeheten mRNA-vaccin zoals Pfizer/BioNTech en Moderna als om die van AstraZeneca en Janssen. Van de laatste is één prik sowieso voldoende. Het maakt niet meer uit of de Covid-besmetting langer dan een halfjaar geleden was en ook niet of iemand ernstige, amper of geen klachten heeft gehad.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge meldde vrijdag dat hij een advies hierover van het Outbreak Management Team (OMT) overneemt. De nieuwe richtlijn geldt vanaf nu en is alleen voor mensen die bij de GGD zijn geregistreerd met een positieve testuitslag. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn dat 1,6 miljoen mensen. Als iemand een positieve uitslag van een zelftest had, dan was het advies om daarna naar de GGD te gaan.

15.37

10 miljoenste coronaprik gezet

De 10 miljoenste coronaprik is gezet, meldt het coronadashboard van de overheid vrijdag. Het gaat om eerste en tweede prikken bij elkaar. In totaal zijn tot dusver 10.109.509 doses coronavaccin een bovenarm ingegaan.

Volgens het RIVM werd de 10 miljoenste prik donderdag al gezet, zoals vaccinatiebaas bij het instituut Jaap van Delden eerder deze week voorspelde.

15.35

383 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

De afgelopen 24 uur kwamen er in Brabant 383 coronabesmettingen bij. Een dag eerder waren dat er nog 456, 73 meer.

Wachten op privacy instellingen...
15.01

Aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalt tot minder dan 700

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald, tot 688. Het is voor het eerst sinds 4 oktober dat er minder dan 700 Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen liggen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum PatiÙnten Spreiding (LCPS).

Ook het totaal aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Op dit moment liggen er 1065 mensen met Covid-19 op een intensive care of verpleegafdeling. Donderdag waren dat er nog 1098.

14.57

Helft van alle volwassenen heeft eerste prik gehad

De helft van alle volwassen Nederlanders die tegen corona willen worden gevaccineerd, heeft inmiddels een eerste prik gehad. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag bekend. Hij kreeg zelf eerder op de dag zijn eerste prik met het Pfizer-vaccin.

Op dit moment zijn er ongeveer tien miljoen prikken gezet. Bijna een kwart van de mensen heeft al een tweede prik gehad. De Jonge hoopt dat medio juli alle volwassen Nederlanders die dat willen een eerste prik hebben gehad. Het vaccineren begon op 6 januari.

14.31

Booking.com gaat coronasteun terugbetalen

Booking.com gaat de coronasteun die het bedrijf kreeg, terugbetalen aan de Nederlandse overheid. Vorige week ontstond grote ophef nadat duidelijk werd dat Booking.com miljoenen aan bonussen uitkeert aan de top, terwijl het terwijl het vorig jaar een beroep deed op de NOW-coronaregeling. Die is bedoeld om bij groot omzetverlies toch de loonkosten te kunnen doorbetalen.

"We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp", zegt het bedrijf in een verklaring.

13.43

50.000 gele boekjes per dag besteld

Nadat bekend werd dat nu alle GGD'en coronastempels in de gele vaccinatieboekjes gaan zetten, is het bij uitgever SDU ontzettend druk. Daar kan zo'n boekje worden besteld. Alleen donderdag gebeurde dat al 50.000 keer, aldus een woordvoerster van de SDU.

Het was al maanden drukker; er werden 1000 tot 2000 exemplaren per dag besteld door particulieren die er hun coronastempel in wilden laten zetten. Normaal verkoopt de SDU 300.000 boekjes per jaar via bedrijven als de KLM Health Services en natuurlijk de GGD. Leveren aan particulieren is vrij nieuw voor de SDU.

11.53

Hulpteam vertrekt naar Suriname

Het team van zorgmedewerkers dat naar Suriname gaat om te helpen bij de coronabestrijding vertrekt vrijdagmiddag vanaf Schiphol naar Paramaribo. Voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, leidt de missie. Hij zei voor vertrek "ontzettend trots" te zijn op het team, dat in een week werd samengesteld.

Suriname gaat gebukt onder een enorme coronagolf. Door het oplopende aantal besmettingen zijn de hoogste risiconiveaus van kracht. De crisis is moeilijk te bedwingen, vanwege tekorten aan zorgpersoneel, medicijnen en hulpmiddelen.

11.51

'Communicatie mondkapjesdeal kon beter'

Camille van Gestel, een van de twee zakenpartners van de in opspraak geraakte opiniemaker en ondernemer Sywert van Lienden, vindt dat ze duidelijker hadden moeten communiceren over de omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid, waar ze miljoenen aan hebben verdiend. "Het is ongelofelijk zuur dat het nu allemaal zo naar buiten komt", zegt hij in een interview in de Leeuwarder Courant.

11.43

Gevaccineerd naar Frankrijk op vakantie

Frankrijk laat reizigers uit andere landen van de Europese Unie en enkele andere Europese landen vanaf 9 juni toe als ze zijn ingeënt met een van de vier in Europa goedgekeurde coronavaccins. Dit heeft de staatssecretaris voor Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, tegenover de nieuwszender BFMTV bevestigd.

Het is niet nodig ook een negatieve coronatest te tonen als men volledig gevaccineerd is met middelen van AstraZeneca, Janssen (Johnson&Johnson), Moderna of Pfizer. Maar andere reizigers, zoals die vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, moeten hoe dan ook een negatieve test laten zien.

11.28

Handen wassen is effectiever dan het gebruik van handgel

Het RIVM roept nogmaals op de handen met water en zeep te wassen en alleen als het niet anders kan handgel te gebruiken. Naarmate iemand namelijk meer handgel met ethanol gebruikt, neemt de kans op borstkanker "zeer licht" toe, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het gebruik van het spul nam een flinke vlucht door de coronacrisis. Ethanol ofwel alcohol is een chemische stof die bacteriën en virussen kan doden en in principe ernstige ziekten kan veroorzaken.

11.22

Sportscholen moeten zich blijven houden aan de maatregelen

Sportscholen blijven voorlopig gebonden aan lockdownmaatregelen en mogen niet weer volledig open. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in twee verschillende kort gedingen tegen de Nederlandse staat. De rechter is het met de Staat eens dat de coronamaatregelen die van toepassing zijn op de sportscholen "noodzakelijk en proportioneel zijn" en een "legitiem doel dienen".

Stichting Fitness Is Medicijn en een groep van zestig sportscholen eisten vorige week volledige heropening. De groep sportscholen wilde daarnaast compensatie voor alle geleden schade.

11.08

Medewerkers Laverhof gaan helpen prikken

Medewerkers van de zorginstellingen van Laverhof gaan helpen bij de vaccinatiepunten van de GGD. Meer dan twintig medewerkers hebben zich aangemeld als vrijwilliger. Vanaf 7 juni gaan zij de GGD ondersteunen. Die kan de extra handjes goed gebruiken, want vanaf dan wordt er opgeschaald naar 1,5 miljoen tot 2 miljoen prikken per week die worden gezet.

11.04

157 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen 157 coronapatiënten, dat zijn er 15 minder dan een dag eerder. Er werden in het afgelopen etmaal tien patiënten met Covid-19 opgenomen, 22 mensen werden ontslagen. Twee personen zijn overleden en één patiënt is overgeplaatst.

10.53

Meer operatiekamers beschikbaar door dalende cijfers

In de ziekenhuizen zijn meer operatiekamers beschikbaar en mensen die binnen zes weken zorg nodig hebben, kunnen die ook weer vaker op tijd en zoals gepland krijgen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit komt door het dalende aantal coronabesmettingen. Van de operatiekamers is nu 76 procent weer in gebruik, een aanmerkelijke stijging ten opzichte van vorige week, toen het nog maar 66 procent was.

10.32

Mensen uit 1983 kunnen vaccinatieafspraak maken

Mensen die in 1983 zijn geboren kunnen vanaf 11 uur vanmorgen een afspraak maken voor een vaccinatie. Op de website coronavaccinatie-afspraak.nl kan iedereen uit dat bouwjaar terecht, ook zonder uitnodigingsbrief.

09.45

Ook Maarten van der Weijden is gevaccineerd en houdt zich groot

Wachten op privacy instellingen...
09.36

Ook minister De Jonge heeft zijn prik binnen

Minister Hugo de Jonge heeft een coronavaccinatie gehad. Het is niet bekend welk vaccin de minister in zijn arm heeft gehad. De Jonge was uitgenodigd voor een vaccinatie omdat mensen uit zijn geboortejaar van 1977 al een afspraak konden maken voor een vaccinatie.

Wachten op privacy instellingen...
07.57

Meeste middelbare scholen gaan maandag weer volledig open

Het overgrote deel van de middelbare scholen is vanaf maandag weer volledig open. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder scholen in het voortgezet onderwijs. Zo'n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of zullen maandag opengaan.

7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet helemaal open. Een deel daarvan zet het huidige lesrooster door; een ander deel schroeft het aantal fysieke lessen wel op, maar gaat niet helemaal terug naar de oude situatie. Enkele scholen twijfelen nog over wat ze gaan doen, meldt de NOS.

06.30

Toeristen in België welkom na één prik?

België beslist vandaag of het reizigers vanaf juli al na één coronaprik toelaat zonder quarantaine en test. De meest betrokken ministers buigen zich in hun coronaberaad ook over nieuwe versoepelingen. Zo lijkt de horeca bij onze zuiderburen, met het virus op zijn retour, vanaf woensdag ook binnen gasten te mogen ontvangen. Naar verwachting wordt er aan het begin van de avond meer duidelijk.

06.00

DNB: 'Toename bedrijven in acute geldnood door corona beperkt'

Het aantal bedrijven in het midden- en kleinbedrijf in acute geldnood is door de coronacrisis met 'slechts' 3700 toegenomen. Deze bedrijven, met een negatief eigen vermogen, maken twee procent uit van het totaal aantal bedrijven in het mkb, blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB), waar het FD over schrijft.

"Deze relatief kleine toename voor het mkb als geheel, past in het beeld van de beperkte toename van het aantal faillissementen en bedrijfsopheffingen in Nederland tot midden 2021", schrijft DNB. De pijn is zoals verwacht niet gelijk verdeeld tussen de verschillende sectoren. De reisbranche en de horeca worden harden getroffen dan andere sectoren.

05.00

Sportscholen helemaal open? Rechter beslist vandaag

De rechter beslist vandaag of sportscholen volledig mogen worden heropend. Stichting Fitness Is Medicijn en een groep van zestig sportscholen eisten dat vorige week in twee verschillende kortgedingen tegen de Staat. De groep sportscholen wil daarnaast compensatie voor alle geleden schade.

Sportscholen zijn sinds 19 mei weer onder voorwaarden open. Bij binnensportlocaties mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn en er mogen nog geen groepslessen worden gegeven. Die beperkende maatregelen worden vanaf zaterdag versoepeld. Dan zijn onder meer groepslessen onder voorwaarden wel weer toegestaan.

04.00

Medisch team vertrekt naar Suriname voor coronazorg


Een medisch team en voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, vertrekken vandaag naar Suriname. Zij gaan daar kijken wat nodig is om de noodsituatie rond de corona-epidemie in het land onder controle te krijgen. Ze vertrekken om 11.00 uur vanaf Schiphol naar Paramaribo. Het team bestaat uit 23 zorgmedewerkers.

03.30

KVK: aantal starters in horeca terug op niveau van voor corona


Het aantal startende bedrijven in de horeca kwam de afgelopen drie maanden terug op het niveau van voor de coronacrisis. Vooral in maart was een piek te zien, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). Het aantal starters in de sector daalde aan het begin van de crisis stevig om vervolgens weer op te krabbelen.

01.00

Ook sterftecijfer van mensen onder de 80 keert terug naar normaal


Het aantal sterfgevallen is in alle leeftijdsgroepen weer teruggekeerd naar een normaal niveau. Dat was al zo bij de 80-plussers, maar vorige week ook bij mensen die jonger zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eerder dit jaar overleden wekenlang ongebruikelijk veel mensen van onder de 80. Dat kwam waarschijnlijk door het coronavirus. Bij mensen van 65 tot 80 jaar was sinds eind maart sprake van oversterfte. Zo heet het als meer mensen overlijden dan te verwachten valt op basis van sterftecijfers van eerdere jaren en demografische trends. Vorige week was dat voor het eerst niet meer zo. Er overleden zelfs iets minder mensen dan verwacht in deze periode.

Wachten op privacy instellingen...
00.15

versoepelingen leiden tot enorme omzetstijging winkels


Dat winkels sinds 28 april weer weer volledig open zijn, heeft gezorgd voor een forse omzetstijging. Sportwinkels en elektronicazaken bijvoorbeeld verdubbelden hun omzet in mei ten opzichte van de maand voor de heropening. Dat meldt ABN AMRO op basis van de transactiedata van pinbetalingen tot eind mei.

Elektronicazaken profiteerden volgens de bank met een plus van 121 procent het meest van de volledige heropening. Ook de omzet van sportwinkels (plus 114 procent), meubelzaken (plus 85 procent), kledingwinkels (plus 71 procent) en doe-het-zelfzaken (plus 70 procent) steeg enorm. Dat ging deels ten koste van de verkoop via internet. Volgens de bank laat vooral kledingverkoop een duidelijke verschuiving zien van online terug naar de winkel.

00.00

Gommers en Kuipers boos over mondkapjesdeal Van Lienden


Diederik Gommers en Ernst Kuipers hebben geen goed woord over voor de mondkapjesdeal met de overheid waar ondernemer Sywert van Lienden ruim 9 miljoen euro aan heeft overgehouden. "Ik snap niet dat hij het geld niet terugstort", zei Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in het programma Beau op RTL 4.

Wachten op privacy instellingen...

"Dit was een crisissituatie", aldus Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij zegt niet te snappen dat 'iemand daar op zo'n manier misbruik van maakt'. Presentator Beau van Erven Dorens liet zich in de talkshow vaccineren tegen het coronavirus. De 50-jarige presentator kreeg de prik van Kuipers.

Wachten op privacy instellingen...

Van Lienden ligt onder vuur omdat hij eerder had gezegd dat hij zonder winstoogmerk mondkapjes zou regelen. Naar nu blijkt heeft hij er 9 miljoen euro winst op gemaakt en zijn twee compagnons ieder 5 miljoen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...