Video

Jerome wordt 120 jaar oud door te blijven ademen

1 juli 2021 om 13:20 • Aangepast 2 juli 2021 om 16:28
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Eindhoven centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Eindhovenaar Jerome Wehrens wordt 120 jaar oud. Hij doet dat door te blijven ademen, maar dan wel met verschillende technieken. Jerome gelooft dat hij zichzelf daardoor sterker en weerbaarder maakt waardoor hij de 120 gaat aantikken. Het groene Eindhoven is zijn werkveld: hij traint er ook anderen om boven zichzelf uit te stijgen.

Wachten op privacy instellingen...

Jerome was een van de eerste trainers die van Wim Hof zijn Iceman-methode aan anderen mochten doorgeven. Uit die 'Iceman'opleiding heeft hij een liefde voor kou en ademhaling overgehouden.

Jerome geeft aan hoe belangrijk ademhaling is. "40 procent van de Nederlanders ademt verkeerd. Met een juiste manier van ademhalen verminder je stress, verbeter je je gezondheid en voel je steeds beter." Als het even kan, gaat hij met zijn cursisten naar buiten om de kracht van ademhaling te ervaren.

Om de hoek van zijn woning trekt hij dan zijn schoenen uit op een zandpad, een eigen 'blotevoetenpad'. Bewust voelen van de grond onder je voeten zorgt dat je vanzelf afremt in ons jachtige leven. Een vertraagde diepe ademhaling doet de rest.

De Tongelreep, een zijriviertje van de Dommel vlakbij Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep, is een ideale plek om een duik in het water te nemen. In de zomer en in de winter. Jerome heeft een voorkeur voor de winterplons. "Het stimuleert je afweersysteem en met de juiste training, mindset en ademhaling houdt je dit verrassend lang vol. Zo'n koudetherapie maakt het lichaam sterker, laat suikerwaarden dalen en de verbranding stijgen. Simpel en gratis afvallen", zegt Jerome met een grijns.

Een paar minuten in koud water geeft al effect.
Een paar minuten in koud water geeft al effect.

Jerome kan op elke plek in de buitenlucht wel een oefening bedenken. "Sta even stil bij je omgeving. Pluk een blaadje van een struik en voel de structuur, ruik aan een bloem. Ontspan. Ga op een bankje zitten en tel op je ademhaling van 50 naar 0. Ga ergens op een terras zitten met iets te drinken. Adem 5 seconden in, 5 seconden uit en houdt je adem 5 seconden vast."

"Probeer het uit nieuwsgierigheid een keer, je beleeft hoe dan ook Eindhoven een keer anders", zegt Jerome plagend.

Ook op een blotevoetenpad helpen ademhalingstechnieken.
Ook op een blotevoetenpad helpen ademhalingstechnieken.

Meer over Eindhoven:
Eindhoven is de vijfde gemeente van Nederland met onder meer Strijp S met zijn gepimpte oude Philipskantoren, de Bijenkorf, de High Tech Campus, het Evoluon en heel veel natuur in en om de stad.

De stad heeft meer dan 235.000 inwoners. Het is de groenste stad van de grootste steden van Nederland. Picasso, Kandinsky, Chagall en Mondriaan zijn in het Van Abbemuseum te vinden. Met carnaval heet Eindhoven Lampegat.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.