Liveblog

Coronanieuws: recordaantal van 1,2 miljoen prikken in week tijd gezet

8 juni 2021 om 06:06 • Aangepast 17 juni 2021 om 11:41
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Aantal positieve coronatesten waren afgelopen dertig procent lager
  • Vier extra meldingen over trombose en laag aantal bloedplaatjes na vaccin van AstraZeneca.
  • In een etmaal zijn 243 nieuwe coronabesmettingen in Brabant gemeld.
  • Mensen geboren in 1987 uitgenodigd voor coronavaccinatie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.57

We sluiten dit liveblog

Woensdag vind je weer een nieuwe liveblog op Omroep Brabant met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

22.47

Vorige week recordaantal coronaprikken: ruim 1,2 miljoen

Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil het aantal prikken de komende tijd verder opvoeren. Deze week worden naar verwachting bijna 1,5 miljoen mensen ingeënt.

20.35

Aruba stelt mondkapje niet langer verplicht

Op Aruba zijn mensen per 9 juni niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt. Bedrijven mogen nog steeds een mondkapje in hun zaak verplicht stellen, maar de overheid denkt dat daar weinig gebruik van zal worden gemaakt. Wel moeten mensen zich nog zoveel mogelijk aan de sociale afstand van 1,5 meter houden.

19.54

Lange wachttijden bij XL-priklocatie Helmond

Wachten op privacy instellingen...
19.42

Vaccinatiebewijs of coronatest nodig voor EK-bezoek aan Wembley

Wie tijdens het Europees kampioenschap voetbal het Londense stadion Wembley wil bezoeken moet een vaccinatiebewijs of een (negatieve) coronatest laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur, de (laatste) vaccinatie moet ten minste twee weken eerder gezet zijn. Op Wembley worden onder meer de halve finales en de finale van het toernooi gespeeld

19.00

Kamer: voor 1 september helderheid over basismaatregelen corona

De Tweede Kamer wil voor 1 september weten welke basismaatregelen nog nodig zouden zijn als de coronacrisis in de volgende fase komt. Die zogeheten endemische periode treedt in als het virus wel rondwaart - zoals andere infectieziekten - maar het risico om er ernstig ziek van te worden of eraan te overlijden veel kleiner is dan nu nog het geval is. De hele Kamer steunde een motie van SGP en D66 die het kabinet oproept deze zomer helderheid te geven, zodat ze er snel over kan debatteren.

17.11

EMA: in juli oordeel over prikken tieners met coronavaccin Moderna

De Europese toezichthouder voor vaccins wil volgende maand klaar zijn met de beoordeling van het coronavaccin van Moderna voor tieners. Moderna heeft gevraagd of het middel, dat al is goedgekeurd voor volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

De Europese toezichthouder voor vaccins wil volgende maand klaar zijn met de beoordeling van het coronavaccin van Moderna voor tieners. Moderna heeft gevraagd of het middel, dat al is goedgekeurd voor volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

16.36

Europese Commissie waarschuwt: draal niet met coronareispas

Nederland en andere EU-landen moeten hun burgers zo snel mogelijk coronareisbewijzen gaan verstrekken. Als ze daarmee wachten tot 1 juli, zoals Nederland van plan is, dreigen er problemen, waarschuwt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders.

Reynders wijst op het voorbeeld van een zevental landen dat al met het uitgeven van het zogeheten digitale Covid-19-certificaat is begonnen. "Meer dan 1 miljoen inwoners van de Europese Unie hebben inmiddels een certificaat ontvangen", aldus de Eurocommissaris. Het gaat onder meer om Duitsers, Denen en Tsjechen.

16.35

'Een vijfde commerciële teststraten verwerkt afval nog niet goed'

Bij een vijfde van de commerciële coronatestlocaties wordt mogelijk besmettelijk afval nog niet goed gescheiden van het gewone bedrijfsafval. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook het verpakken en vervoeren van afgenomen monsters gaat nog niet overal goed. Bij zes commerciële testlocaties en twee testlocaties van de GGD gaat dat nog niet volgens de regels.

15.39

Midden- en West-Brabant naar lager risiconiveau

Het midden en westelijke deel van onze provincie is van 'zeer ernstig' naar 'ernstig' gegaan op de risicokaart van Nederland. Die kaart wordt elke twee weken bijgewerkt en geeft aan hoe het gesteld is met het aantal positieve coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen. Er zijn voor het eerst in maanden ook weer enkele gebieden 'zorgelijk', dat is het op één na laagste niveau. Deze gebieden liggen in het noorden van Nederland.

15.34

Opnieuw minder dan 1500 nieuwe coronagevallen in een dag

Voor de tweede dag op rij zijn in heel het land minder dan 1500 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend testten 1465 mensen positief. Dat is het laagste aantal sinds half september. Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer nieuwe gevallen.

15.26

243 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In onze provincie zijn in de afgelopen 24 uur 243 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is een stuk minder dan een dag eerder, toen ging het om 276 nieuwe coronagevallen.

Wachten op privacy instellingen...
15.02

Vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en deel Italië weer mogelijk

Mensen kunnen later deze week weer op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en een groot deel van Italië. Het reisadvies voor deze landen gaat een dezer dagen van oranje naar geel, melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt nog deze week met een aanpassing van het advies, aldus de bronnen. Onder meer het zuidelijke deel van Italië blijft nog op oranje, is de verwachting.

Code geel betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven.

14.59

Aantal positieve coronatesten waren afgelopen dertig procent lager

De besmettingscijfers blijven rap dalen. In de afgelopen week registreerde het 14.397 positieve coronatesten. Dat is 30 procent minder dan een week eerder en het laagste aantal sinds september. Op de intensive cares werden volgens voorlopige cijfers nog maar 50 opnames gemeld. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week daarvoor.

In de vorige weekrapportage noteerde het instituut 20.608 besmettingen.

14.21

Drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op de intensive cares

Afgelopen etmaal werden slechts drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op een Nederlandse intensive care. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van de ziekenhuiscijfers. Ook het totaalaantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde opnieuw.

Op de intensive cares houden nu 321 coronapatiënten een bed bezet, 22 minder dan maandag. Op de verpleegafdelingen liggen 616 coronapatiënten. Maandag waren dat er nog 650.

13.39

Combinatie vaccin AstraZeneca en Pfizer leidt tot betere afweerreactie

Mensen die na een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca een tweede prik met Pfizer/BioNTech krijgen, ontwikkelen een betere afweer tegen het coronavirus dan na een tweede dosis AstraZeneca. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland in een voorlopige publicatie.

Voor het onderzoek werden 250 proefpersonen gevolgd, waarvan sommigen een dubbele inenting met AstraZeneca of Pfizer kregen en anderen de combinatie. Na een dubbele Pfizer-vaccinatie en een combinatieprik werden tien keer zoveel antistoffen in het bloed aangetroffen dan na twee AstraZeneca-prikken. De combinatie gaf zelfs betere resultaten als het gaat om de neutraliserende antistoffen dan bij een dubbele prik met Pfizer, zo stellen de onderzoekers.

Tot slot leidt een dubbele prik met Pfizer of een combinatie van AstraZeneca en Pfizer tot een sterkere reactie van zogenoemde t-cellen. Deze cellen zijn onderdeel van de afweerreactie en helpen bij de aanmaak van antistoffen en om een ernstig ziekteverloop na een infectie met corona te voorkomen.

13.16

Er komt een speciaal loket voor misstanden rond de inkoop van beschermingsmiddelen

Ambtenaren en andere betrokkenen kunnen mogelijke onregelmatigheden bij deals over persoonlijke beschermingsmiddelen straks melden bij een speciaal loket. Die opdracht geeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg mee aan het bureau dat onderzoek gaat doen naar de inkoop van bijvoorbeeld mondkapjes tijdens de coronacrisis.

Van Ark vindt het belangrijk dat bijvoorbeeld medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid ergens terechtkunnen met signalen van misstanden. "Alle informatie kan immers helpen om tot een volledig beeld te komen", aldus de bewindsvrouw. Zij zegt de ophef die ontstaan is over de omstreden mondkapjesdeal met opiniemaker Sywert van Lienden 'volkomen' te begrijpen. De onderste steen moet wat haar betreft bovenkomen.

12.53

Seniorenbond wil meer status voor gele boekje

Seniorenbond ANBO roept de Nederlandse regering op om snel te regelen dat het gele inentingsboekje op Europees niveau geldt als vaccinatiebewijs tegen corona. Veel mensen hebben hun coronaprikken erin laten zetten of vragen er speciaal een voor aan, maar de status ervan blijft wat schimmig, ook al staat er in verschillende talen in dat het een internationaal certificaat is en staat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erin vermeld.

Lang niet alle ouderen hebben volgens ANBO een smartphone om straks hun prikken met een app te bewijzen of ze kunnen er niet zo goed mee omgaan. Het gele vaccinatieboekje zou een oplossing kunnen zijn om deze zomer toch op reis te kunnen naar het buitenland, zegt ANBO.

12.01

Vier extra meldingen over trombose na vaccin van AstraZeneca

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe twintig meldingen ontvangen van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om vier extra meldingen van de zeldzame gevaarlijke bijwerking ten opzichte van de vorige rapportage van twee weken terug. Inmiddels zijn er drie mensen overleden, dat is er één meer dan het onderzoek twee weken terug.

"Het is niet bij al deze meldingen zeker dat het door het vaccin komt, maar er is wel een sterke verdenking dat het hier om deze specifieke ernstige bijwerking gaat", meldt het bijwerkingencentrum. Het gaat om veertien vrouwen en zes mannen 3 tussen 40 en 60 jaar en 11 personen ouder dan 60
jaar.

De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie met AstraZeneca.

11.40

Brabantse ziekenhuiscijfers

De afgelopen 24 uur zijn er zes nieuwe coronapatiënten beland in de Brabantse ziekenhuizen. Er liggen nu 143 mensen in het ziekenhuis. Zestien mensen werden uit het ziekenhuis ontslagen en vier mensen zijn overleden.

11.35

Mensen geboren in 1987 worden ook uitgenodigd voor coronavaccinatie

Ook mensen uit 1987 kunnen binnenkort een vaccinatie-afspraak maken. Vanaf donderdag 10 juni krijgen zij de uitnodigingsbrief in de bus. De groep krijgt een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Het gaat in totaal om 223.000 mensen die in '87 geboren zijn.

Wachten op privacy instellingen...
10.56

Afgelopen maand 185 faillissementen uitgesproken

Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er negentien minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

Sinds mei 2020 daalt het aantal faillissementen scherp. De oorzaak van het lage aantal faillissementen is niet onderzocht, maar het lage aantal is met de coronacrisis in het achterhoofd opvallend te noemen.

Wachten op privacy instellingen...
10.15

Vaccinatie in gele boekje?

Ook wanneer je al gevaccineerd bent, kun je hiervan een aantekening krijgen in je gele boekje. Op de website van de GGD West-Brabant wordt uitgelegd wat je hiervoor moet doen.

Wachten op privacy instellingen...
09.09

EU geeft financiële steun aan ontslagen KLM-medewerkers

De personeelsleden die KLM wegens de coronacrisis heeft moeten ontslaan, krijgen financiële steun van de Europese Unie. Het gaat om een bedrag van vijf miljoen euro dat direct voor deze oud-KLM-medewerkers bedoeld is. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag besloten. Met het geld kunnen mensen zich laten omscholen, nieuw werk vinden of een eigen bedrijf starten. Ook getroffen werknemers uit drie andere EU-landen krijgen financiële ondersteuning.

De hulpgelden gaan direct naar de 1.201 KLM'ers die in de coronacrisis hun baan verloren en zijn dus niet bedoeld voor het concern zelf.

08.17

Topviroloog Japan bang voor verspreiding corona tijdens Olympische Spelen

Een Japanse topviroloog heeft de weerstand in Japan tegen het doorgaan van de Olympische Spelen verder aangewakkerd. Professor Hiroshi Oshitani, een van de regeringsadviseurs in de coronapandemie, heeft gewaarschuwd voor de verspreiding van het virus tijdens de Spelen in Tokio.

07.58

Coronavaccinaties van thuiswonende ouderen is heel effectief

Volgens het RIVM is de vaccinatie tegen corona van thuiswonende 75-plussers heel effectief. Deze senioren zijn vanaf drie weken na de tweede prik voor 82 procent beschermd tegen besmetting. De bescherming tegen ziekenhuisopname vanaf drie weken na de tweede prik was 94 procent en tegen overlijden door het coronavirus ook 94 procent.

Bij zowel thuiswonende ouderen als verpleeghuisbewoners was, in de eerste acht weken na de start van het vaccinatieprogramma, een forse daling zichtbaar in het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Het RIVM trekt die conclusie na een analyse nu er, ruim vier maanden na de start van het vaccinatieprogramma, voldoende gegevens beschikbaar zijn van mobiele, thuiswonende ouderen. Zij worden sinds 26 januari van dit jaar ingeënt met het Pfizer-vaccin.

Wachten op privacy instellingen...
07.40

Conducteurs zijn bezorgd vanwege agressief gedrag door niet naleven coronaregels

Conducteurs en machinisten zijn bezorgd over agressief gedrag van reizigers en de slechte naleving van de coronamaatregelen in de trein. Dat meldt NU.nl op basis van gesprekken die de nieuwswebsite voerde met meerdere conducteurs. Ook vakbond CNV bevestigd dit beeld.

Ruim de helft van de ondervraagde conducteurs zegt agressie in de trein of op perrons ervaren te hebben. Discussies vinden vooral vaak plaats wanneer reizigers worden aangesproken op het niet naleven van de mondkapjesplicht.

05.00

Bedrijfskantine op de schop doordat thuiswerken de norm blijft


De catering in bedrijfsrestaurants gaat flink op de schop vanwege de verwachting dat thuiswerken ook na de coronacrisis de norm zal zijn. Cateraars zijn aan het afschalen en komen met nieuwe concepten voor kantoorpersoneel, meldt De Telegraaf.

"Veel klanten stoten kantoren af, omdat veel mensen thuiswerken. En als we terugkeren op kantoor, dan zal dat niet meer van negen tot vijf zijn", stelt commercieel directeur Mark Hartmans van Albron, de grootste onafhankelijke cateraar van Nederland. Onderzoeksbureau TNO meldde eerder dit jaar dat een kwart van de werknemers ook na de coronacrisis thuis wil blijven werken. Daarnaast wil 43 procent thuiswerken en op locatie werken combineren.

04.00

Ziekenhuizen onderzoeken derde prik bij kwetsbare patiënt


Ziekenhuizen zien af en toe dat coronapatiënten met een zwakke afweer worden opgenomen, terwijl ze volledig gevaccineerd zijn. Daarom onderzoeken ze of kwetsbare patiënten meer prikken nodig hebben om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Dat schrijft het AD. Meerdere ziekenhuizen constateren volgens de krant dat mensen ook na twee vaccinaties soms zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen.

03.30

Licht aan einde van coronatunnel komt steeds dichterbij


De coronagolf is bijna verleden tijd. Het aantal positieve tests blijft dalen, dankzij vaccinaties en het warmere weer. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer vijftienduizend mensen positief getest. Dat zou het laagste weekcijfer sinds september zijn. Het exacte aantal komt later vandaag wanneer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt met de wekelijkse cijfers over de verspreiding van het coronavirus.

Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen. Eind mei was dat aantal gedaald naar net boven de twintigduizend. In de zes dagen na de laatste update zijn 12.958 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er 2160 per dag. Daarmee zou het weekcijfer rond de vijftienduizend kunnen uitkomen. Dat zou bijna 27 procent minder zijn dan vorige week.

03.30

Curaçao schaft avondklok na ruim een jaar af


Vanaf vandaag geldt er na ruim een jaar geen avondklok meer op Curaçao. Inmiddels heeft bijna zeventig procent van de volwassen bevolking een coronavaccinatie gehad. Meer dan 85.000 bewoners hebben één prik gehad. In totaal zijn ruim zeventigduizend mensen twee keer gevaccineerd. Voor bewoners worden meer maatregelen versoepeld. De avondklok op Curaçao ging in maart 2020 in.

Op Aruba zijn mensen die volledig zijn gevaccineerd per 9 juni niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Bedrijven mogen nog steeds een mondkapje in hun zaak verplichtstellen, maar de overheid denkt dat daar weinig gebruik van zal worden gemaakt.

00.00

'Bedrijven onderschatten cybercriminaliteit ondanks stijging'


Tijdens de coronacrisis is het aantal cyberaanvallen explosief gestegen. Toch schatten bedrijven het risico op cybercriminaliteit veel lager in dan voor de crisis, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en marktonderzoeksbureau MWM2. Het aantal zaken waarbij cybercriminaliteit een rol speelde steeg in 2020 met 127 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, maakte het Openbaar Ministerie eerder bekend.

Toch zag in april 2021 slechts 34 procent van de bedrijven in Nederland cybercriminaliteit als een groot risico voor de eigen organisatie, concludeert ABN AMRO. De inschatting van het risico op cybercriminaliteit is daarmee nog lang niet teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie, toen ruim de helft van de bedrijven het risico voor de eigen organisatie juist als hoog inschatte.

00.00

Coördinator LCH vond deal met Van Lienden niet eens nodig


Coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) Rob van der Kolk vond de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden sloot met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) niet eens nodig. De directeur van het AMC Amsterdam zei op NPO Radio 1 bij het programma Oog op Morgen dat het LCH al voldoende materialen had geregeld.

De afspraak tussen Van Lienden en het ministerie kwam rond toen Van der Kolk en zijn team al twintig dagen bezig waren. "Wij hadden alles al geregeld en toen maakte hij die afspraak nog met het ministerie. Wat ons betreft was het niet nodig, maar VWS wilde meer zekerheid en dus meer mondkapjes."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!