Video

Spannende verhalen van smokkelaars in het smokkelmuseumke

1 juli 2021 om 18:36 • Aangepast 23 augustus 2021 om 11:27
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. In deze aflevering staat Reusel-De Mierden centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Het bekendste wapenfeit van Reusel-De Mierden is dat het aan de grens met België ligt. Hierdoor was het vroeger een gewilde smokkelroute. Niet alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook vlak na die tijd toen er nog groot tekort was aan van alles en nog wat. In het niemandsland tussen Reusel-De Mierden aan de ene kant en de slagbomen aan Belgische zijde in Arendonk stond een café.

Het smokkelcafé heette het in de volksmond en het was een gewilde uitvalsbasis voor smokkelaars. Ook toen de Duitsers een grenspost tegenover het café hadden, ging het smokkelen onder hun ogen gewoon door. De spannende verhalen die daaruit voort kwamen zijn te zien in 't Smokkelmuseumke, dat bij het café is ingericht.

Helaas wordt het café verbouwd, maar het streven is om iedere eerste zaterdag van de maand open te zijn, tot volgend jaar de verbouwing achter de rug is.

Verder staat Reusel-De Mierden ook bekend om de dodendraad, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915 door de Duitsers werd aangebracht tussen Knokke in België tot Aken in Duitsland. Tegenwoordig kun je hier mooie wandel- of fietsroutes maken. Destijds was er een elektrische draad over 332 kilometer gespannen die moest voorkomen dat mensen de grens overstaken, er zijn hier veel mensen geëlektrocuteerd. In de bossen van Reusel-Zuid, tussen fietsknooppunt nr. 15 en 16, is een voorbeeld van deze grensversperring.

Meer over Reusel-De Mierden
Maar er zijn ook mogelijkheden om iets actiever aan de slag te gaan in de gemeente. In het Outdoorpark in Reusel, aan de Burgemeester Willekenslaan, staat een nieuwe brandtoren, oftewel uitkijktoren, gemaakt van kubussen, van 26 meter hoog. De Spaanse krant El Pais heeft de toren uitgeroepen tot één van de tien mooiste uitkijktorens ter wereld, zo bijzonder is hij. Je kunt gewoon naar boven lopen, maar je kunt hem ook beklimmen, via de klimwand.

Reusel-De Mierden heeft ruim 13.000 inwoners. De gemeente is ontstaan in 1997, door samenvoeging van de gemeenten Reusel en Hooge en Lage Mierde. De kern Hulsel maakt de gemeente compleet. De carnavalsnaam? Dat is Narrendonk.

Bekijk de Omroep Brabant-uitzending van Mooi Brabant over Reusel:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.