Video

Groot protest in Oss tegen windmolens: 'Onze polder gaat naar de kloten'

9 juni 2021 om 21:02 • Aangepast 10 juni 2021 om 10:16
nl
Joep van de Plas woont prachtig aan de rivierdijk in Maren-Kessel. Hij gruwelt bij de gedachte dat in de Lithse polder tientallen grote windmolens komen om energie op te wekken. "Het polderlandschap gaat dan naar de kloten", zegt hij. Samen met zo'n honderd mensen voerde hij woensdagavond actie bij het gemeentehuis van Oss, tegen de plannen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Een van de windmolens zou bij de veerpont naar Alem komen, en dat is vlak bij ons huis, dat gaat niet gebeuren", zegt hij strijdlustig. Joep somt de negatieve gevolgen van windmolens geroutineerd op, terwijl de actievoerders via luidsprekers het lawaai laten horen dat de molens maken. "Daar word je toch doodziek van, mensen krijgen hartritmestoornissen en kunnen door het geluid niet slapen", zegt hij.

Natuur
Maar ook de natuur zou enorme schade oplopen door de windmolens, zegt Joep. "Bepaalde vogelsoorten zijn straks gewoon weg als die molens er komen. Wij wonen hartstikke mooi, we hebben aan de linkerkant uitzicht op de Maas en we kijken naar de sluizen van Sint Andries en als we ons straks omdraaien zien we ineens van de lelijke windmolens staan. Dat wil toch niemand."

Subsidie
Joep gelooft niet dat de windmolens rendabel zijn: "Het hele project draait van alle kanten op subsidie, omdat ze niet genoeg rendement opleveren. Bovendien wordt de energie die ze leveren gekocht door buitenlandse bedrijven en heeft het dus geen nut voor de Nederlandse bevolking."

Joep is er heilig van overtuigd dat de windmolens er uiteindelijk niet gaan komen. "Ik denk dat als we vijf jaar verder zijn er mensen die er echt verstand van hebben gaan opstaan en zorgen dat het gewoon niet doorgaat."

Ondertussen houdt het de gemoederen flink bezig. Joep deed een oproep via de buurtapp om te komen demonstreren en daar is deze woensdagavond massaal gehoor aan gegeven. Aan Joep zal het niet liggen: "Ik heb spandoeken op de dijk opgehangen, ben naar het provinciehuis geweest en heb ingesproken bij de gemeenteraad. Iedereen is er op tegen, dus die windmolens hoeven er niet te komen, absoluut niet".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!