Video

Alsof je door een openluchtmuseum wandelt

1 juli 2021 om 13:38 • Aangepast 12 juli 2021 om 16:49
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Heusden centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De vestingstad Heusden is bij velen bekend en hoort uiteraard bij de gemeente Heusden. Het is bijna alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Het is pittoresk en authentiek met smalle straten, winkeltjes en veel water. Maar de gemeente Heusden heeft nog veel meer te bieden.

De belangrijkste plaatsen van de gemeente zijn Heusden, Vlijmen en Drunen. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen heeft internationale allure. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa.

In juli kun je er samen met Natuurmonumenten reeën spotten. Er ligt ook een van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland. Dat is ploegen door zandheuvels en scheuren over aangelegde paden. Je moet niet vergeten je mountainbikevignet mee te nemen.

Wachten op privacy instellingen...

Geef je de voorkeur aan historische gebouwen, ateliers en struinen over kinderkopjes dan is Heusden Vesting jouw plek. Behalve kijken en wandelen kun je er ook varen en zeilen. Vanaf de waterkant is de beleving van de vestingwerken toch het meest imposant. Om het af te maken kun je ook een picknickbox ophalen of meenemen. De boten zijn te huur met en zonder kapitein.

Heusden is het midden van de Zuiderwaterlinie.
Heusden is het midden van de Zuiderwaterlinie.

Meer over Heusden:
De gemeente in haar huidige vorm is ontstaan na de samenvoeging van de oude gemeenten Heusden, Drunen en Vlijmen. Daarnaast zijn er nog de dorpen Doeveren, Elshout, Giersbergen, Haarsteeg, Hedikhuizen, Heesbeen, Herpt, Nieuwkuijk en Oudheusden.

De gemeente heeft ruim 45.000 inwoners. Profwielrenner Lars Boom is geboren in Vlijmen. Met carnaval heet Heusden Wallepoepersland. Activiteiten: wandelen in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen of een sloep huren met een picknickmand.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.