Zelf leer bewerken kan in Museum De Looierij in Dongen

1 juli 2021 om 18:39 • Aangepast 13 september 2021 om 14:34
nl
Omroep Brabant toert de hele zomer door onze provincie. Iedere gemeente bezoeken we in juli en augustus. De toeristische tips en bijzondere verhalen vind je in #VerrassendBrabant. Ditmaal gaat het over de gemeente Dongen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ooit liep Brabant voorop als hét deel van het land waar het zwaartepunt van de leerlooierij was gevestigd. Eén van de plaatsen waar de leerverwerkende industrie floreerde, was Dongen waar 125 leerfabrieken hebben gestaan. Daar is amper iets van over, maar schoenenproducent Ecco is er wel nog gevestigd.

Zelf werken met leer
Voor Museum De Looierij heeft dit als prettige bijkomstigheid dat klanten van het gerenommeerde bedrijf er geregeld een kijkje gaan nemen. Zij willen graag weten en zien hoe het er vroeger aan toe ging. Verder zijn het, vertelt Rinus Krijnen, vooral Museumkaarthouders en groepen die het museum (en inpandig café) bezoeken en zich er in woord en beeld willen laten informeren. Het museum was door corona ruim een jaar gesloten wat ook een hard gelag was voor de ruim vijftig vrijwilligers.

Museum De Looierij (foto: Rinus Krijnen).
Museum De Looierij (foto: Rinus Krijnen).

Er zijn volgens de bevlogen museumvoorzitter tal van presentaties, die onder meer met een eigentijdse QR-code zijn te volgen. Jong en oud kunnen hier ook zelf aan de slag gaan met leer.

Jong en oud aan de slag (foto: Rinus Krijnen).
Jong en oud aan de slag (foto: Rinus Krijnen).

Het rijksmonument is gevestigd in een uit 1890 stammende looierij, aan de Kerkstraat, in het vroegere centrum van Dongen. Opvallend genoeg ligt het pand niet aan een water. Het onmisbare bestanddeel (leer bewerken kan niet zonder water) werd vroeger ter plaatse opgepompt. Verder werd bij het looien de bast van diverse bomen gebruikt, omdat die tannine bevat.

Meer over Dongen
Dongen staat ook bekend om leer in de andere betekenis van het woord. Via het Broederpad, een historische wandelroute door Dongen, wordt duidelijk wat kloosterlingen de afgelopen eeuwen op onderwijsgebied betekend hebben. En verder, tipt Krijnen, mogen we de IJzertijdboerderij niet vergeten.

Nog iets van historische aard. Mensen uit Dongen werden vroeger ‘Peeën' genoemd. Dat was in de tijd dat hutspot met rode wortelen vrij eenzijdig op het plaatselijk menu stond wat je terug kunt vinden in peejenrijk, de naam van Dongen in carnavalstijd.

De gemeente is in de loop der jaren overigens gevormd door samenvoeging van Dongen, 's Gravenmoer, Dongense Vaart en Klein-Dongen. Er wonen een kleine 26.500 mensen, verspreid over een oppervlakte van bijna 30 km². Twee zeer succesvolle vrouwelijke topsporters groeiden er op: vijfkampster Nadine Broersen en Kelly van Zon, regerend Paralympisch kampioene bij het tafeltennis. Ook Sem Rozendaal, die opviel tijdens de jongste Voice of Holland, komt uit Dongen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.