Brabantse horeca doet niet aan testen voor toegang: 'Te veel gedoe'

11 juni 2021 om 10:43 • Aangepast 13 juni 2021 om 08:45
nl
In Brabant is geen enkele horecazaak bekend die gebruik maakt van het groots aangekondigde 'Testen voor toegang'-programma. De horeca mag meer gasten verwelkomen als die een negatieve coronatest kunnen laten zien. 'Te veel gedoe' en 'hier heeft ons publiek geen zin in' zijn veelgehoorde geluiden. Een uitzondering is poppodium 013 in Tilburg: zaterdag bezoeken twee keer 450 mensen uitverkochte shows van DJ D-Sturb en er staat meer op de planning.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Sinds afgelopen zaterdag mogen horeca en cultuurinstellingen een onbeperkt aantal mensen ontvangen, zolang er maar 1,5 meter afstand gehouden kan worden en iedereen getest is op corona. Die mogelijkheid werd weken geleden aangekondigd als belangrijke troef om de samenleving weer langzaam te openen. Maar een week na de start blijkt het animo in de horeca zeer laag.

Horeca, cultuursector en poppodia
Rik Hüsken van de Brabantse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): "Mij is geen bedrijf bekend dat testen voor toegang toepast. Ik ken ook geen bedrijf dat het nu overweegt. Over het algemeen wordt het ook als niet gastvrij ervaren, de spontaniteit van een horecabezoekje gaat ervanaf." Ook het selecteren aan de deur staat hem tegen: "Je gaat ook weer onderscheid maken wie wel binnen mag en wie niet. KHN is er zeker niet voor."

De musea en bioscopen die ook mee kunnen doen met 'Testen voor toegang', lieten eerder al weten geen barrières voor hun publiek op te willen werpen. Dat geldt ook bij poppodia als Mezz in Breda en De Effenaar in Eindhoven. Beide houden ze het liever bij maximaal 30 man publiek dan dat ze een negatieve coronatest eisen. Ook De Cacaofabriek in Helmond wil er niet aan: "We merken dat het animo laag is bij publiek om op die manier een culturele activiteit te bezoeken. Zelf zijn we ook niet echt enthousiast", aldus een woordvoerder.

Regels loslaten?
Vooraf getest of niet: de basisregels en 1,5 meter afstand blijven gelden. Als dat straks ook losgelaten kan worden verandert de situatie. Ook voor Rik Hüsken van Koninklijke Horeca Nederland: "Als alle beperkende maatregelen zouden komen te vervallen dan kan vooraf testen wel een versnelde opening betekenen voor bepaalde bedrijven."

Ook jongerencentrum Dynamo in Eindhoven ziet dat wel gebeuren. "Dan kunnen we weer toffe evenementen organiseren voor een groot publiek", zegt een woordvoerder. Maar zo ver is het nog niet.

013 enige uitzondering
Bij poppodium 013 zien ze het werken met testen wel zitten. Zaterdag staan er twee shows van D-Sturb gepland, beide met geen 30 maar 450 bezoekers. De bedoeling is om in de toekomst meer concerten met vooraf testen te organiseren.

Maar ook voor '013' is het vooraf testen een tussenstap: "Dat we alsnog afstand moeten houden is eigenlijk een raar fenomeen, maar we begrijpen dat ze het zekere voor het onzekere willen nemen." Het poppodium rekent er op dat er binnenkort meer versoepelingen komen en de 1,5 meter ook losgelaten kan worden. "Vrijdag horen we meer over de evenementen, dat ziet er heel goed uit en dat geeft ons hoop." Voor nu is het vooraf testen een uitkomst: "We merken veel enthousiasme bij ons publiek. Maar naast de shows met 450 man publiek blijft 013 ook shows met 250 man publiek houden, waarbij testen niet nodig is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.