Video

Ingrid zit in een rolstoel, maar kan dankzij deze fiets weer mountainbiken

12 juni 2021 om 10:00 • Aangepast 14 juni 2021 om 13:31
nl
Ingrid Schoenmakers (50) uit Geldrop heeft al vanaf haar twintiger jaren diabetes. Toch overviel het haar toen ze drie jaar geleden door complicaties in een rolstoel terechtkwam. Een nachtmerrie voor 'daredevil' Ingrid die wel van actie houdt. Maar dankzij een zeldzame mountainbike op drie wielen kan Ingrid toch weer door kuilen en over keien heen.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Ingrid heeft een fiets, waarvan er maar vier zijn in Nederland. Kosten: 10.000 euro. Twee jaar lang moest Ingrid op haar fiets wachten. "De gemeente heeft wel een sportbudget, maar vroeg zich af waarom ik zo'n duur ding moest hebben."

In januari kreeg Ingrid dan eindelijk haar mountainbike. Een stoere handbike waarmee Ingrid inmiddels wel raad weet op de Brabantse mountainbikepaden. Het is een zeldzaam gezicht, dus kijken mountainbikers op twee wielen vaak wel verbaasd op. "Ik krijg heel leuke reacties, soms word ik op straat ook wel eens uitgescholden, maar dat parkeer ik."

Inmiddels heeft Ingrid al 2000 kilometer gefietst op haar mountainhandbike. Ze kan met haar drie wielen bijna alles wat mountainbikers op twee wielen doen. "Alleen moet ik wel de breedte van het pad in de gaten houden, maar een stukje struik meenemen, is nog niet zo erg", lacht ze.

"Nu heb ik zelf weer de controle"

Ingrid, die nog wel kan staan en kleine stukjes kan lopen, geniet nu volop van de vrijheid die het mountainhandbiken haar biedt. "Als je in een rolstoel komt, gaan mensen alles voor je regelen. Dat is heel vervelend als je er aan gewend bent om zelfstandig te zijn."

"Nu heb ik zelf weer de controle. Ik bepaal de richting, de snelheid en waar ik naartoe ga." Samen met haar fietsmaatje René Verleg, zelf ook een fanatiek handbiker fietst ze het Brabantse land af. "Als ik dan thuis kom, heb ik een grijns van oor tot oor. Als ik chagrijnig ben, zegt mijn man dat ik maar weer eens moet gaan fietsen, dat zegt genoeg."

Ingrid en René hopen dat meer mensen willen gaan handbiken en mountainbiken, ook al is het prijzig. Daarom fietsen ze eind juli mee in een speciaal evenement voor onder andere handbikers. Mensen die interesse hebben kunnen zich aanmelden bij de Bijzonder Mobiel 4 Daagse.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.