Liveblog

Coronanieuws: weer minder besmettingen in Brabant

12 juni 2021 om 08:00 • Aangepast 13 juni 2021 om 10:39
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 106 coronapatiënten opgenomen, een minder dan vrijdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn net als vrijdag twaalf nieuwe coronapatiënten opgenomen, het voorbije etmaal overleden geen coronapatiënten in Brabant.
  • Mensen die zijn geboren in 1992 kunnen per direct een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

21.18

Geen besmetting of sterfgeval in verpleeghuizen


In alle Nederlandse verpleeghuizen is het afgelopen etmaal geen nieuwe coronabesmetting en geen nieuw sterfgeval als gevolg van het coronavirus geconstateerd, schrijft NU.nl. Het is voor de eerste maal sinds het begin van de crisis in maart 2020 dat dit het geval is, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid aan de nieuwssite.

Volgens een woordvoerder is dit goede nieuws vooral te danken aan het vaccineren van de bewoners van de verpleeghuizen.

16.32

Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten


Ongeveer 2500 demonstranten liepen zaterdag in Apeldoorn mee met de mars van Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Vanwege de drukte vroeg de gemeente Apeldoorn aan bezoekers om het centrum te mijden.

Initiatiefnemer Dennis Spaanstra zei verrast te zijn door de opkomst. "Het zijn er zeker duizenden." In juli wil de groep een nieuwe demonstratie houden. De Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, waarin onder meer een mondkapjesplicht is opgenomen, noemde hij 'een tikje totalitair'.

15.50

RIVM meldt 1265 nieuwe besmettingen en één nieuw sterfgeval


Het RIVM meldt zaterdag 1265 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 13 september. Het aantal sterfgevallen steeg met één.

Dat wil niet zeggen dat deze persoon afgelopen etmaal is overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd.

15.28

189 nieuwe besmettingen in Brabant

Het afgelopen etmaal zijn in Brabant 189 besmettingen geconstateerd. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen het 213 besmettingen waren.

Wachten op privacy instellingen...
15.21

Aantal coronapatiënten blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is ook zaterdag weer gedaald. In ziekenhuizen liggen nu 672 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er vrijdag 729. De verpleegafdelingen tellen nu 403 mensen met COVID-19. Dit zijn er 45 minder dan op vrijdag (448). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de twintigste dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 269 mensen, 12 minder dan op vrijdag (281).

11.53

Bijna half miljoen vluchten minder sinds begin virusuitbraak

Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna een half miljoen vluchten minder uitgevoerd. En waarschijnlijk gaat het ook nog jaren duren voordat het vliegverkeer weer op het niveau van voor de crisis zit, meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland.

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 106 coronapatiënten opgenomen, een minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn net als vrijdag twaalf nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het voorbije etmaal overleden geen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, ook werd er niemand overgeplaatst.

10.16

Mensen met geboortejaar 1992 mogen prikafspraak maken

Mensen die zijn geboren in 1992 kunnen per direct een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Deze groep krijgt vanaf dinsdag de uitnodigingsbrief per post, maar kan dus nu al een afspraak inplannen. In totaal zijn er ruim 229.000 mensen geboren in 1992. Vrijdag waren de eerste twintigers aan de beurt. Mensen die in 1991 zijn geboren, konden vanaf vrijdag een afspraak maken.

De XL-vaccinatiestraat in de evenementenhal van Breepark in Breda (foto: GGD West-Brabant).
De XL-vaccinatiestraat in de evenementenhal van Breepark in Breda (foto: GGD West-Brabant).
09.44

Politie beëindigt groot feest in Rotterdam, twee aanhoudingen


De politie heeft vrijdagnacht een groot feest in het Kralingse Bos in Rotterdam beëindigd. Volgens een politiewoordvoerder was het 'veel te druk' in het bos. Er waren zo'n vijfhonderd tot zevenhonderd mensen aanwezig. De mobiele eenheid moest ingrijpen en twee jongens van 16 jaar zijn aangehouden vanwege openlijke geweldpleging en belediging.

08.48

Moody's geeft Nederland opnieuw hoogste kredietbeoordeling


Nederland heeft van kredietbeoordelaar Moody's opnieuw de hoogste rating meegekregen, ondanks de grote economische klap van de coronacrisis en de massale overheidssteun aan bedrijven. De zogenoemde AAA-rating geeft aan dat het bijzonder veilig is om geld aan de Nederlandse staat te lenen en zorgt ervoor dat de rente op staatsleningen zeer laag blijft. De prognose voor de komende tijd is volgens Moody's ook stabiel.

08.01

Financiële schade voor breedtesport minder groot dan verwacht


De financiële impact van de coronacrisis op de Nederlandse sportsector is iets minder groot dan aanvankelijk werd gedacht. Het Mulier Instituut, dat al sinds het uitbreken van de coronacrisis begin vorig jaar onderzoek doet, schat de schade voor de breedtesport in de derde rapportage op 537 miljoen euro. Eind november was dit nog ruim zevenhonderd miljoen. Volgens het instituut valt de schade lager uit omdat de sportsector meer kosten heeft kunnen besparen.

07.10

'Ex-partners Van Lienden worstelen met erfenis mondkapjesaffaire'


Ongeloof, woede en verbijstering. Dat overheerst bij bedrijven en personen die nauw betrokken waren bij de non-profitstichting Hulptroepen Alliantie van Sywert van Lienden. Zij hadden belangeloos tijd en geld in het project gestoken om vanwege de coronacrisis mondkapjes voor de zorg naar Nederland te halen. Maar de initiatiefnemers, onder wie Van Lienden, verdienden in het geheim miljoenen. De partners beraden zich nu op vervolgstappen, is te lezen in de Volkskrant.

Sywert van Lienden (foto: ANP2021/Robin Utrecht).
Sywert van Lienden (foto: ANP2021/Robin Utrecht).

05.41

Jongeren blijven door corona langer doorstuderen


Dat in de horeca, de luchtvaart, het toerisme, de retail, bij kappers en schoonheidsspecialisten harde klappen vallen sinds het uitbreken van de coronapandemie, is bekend. Maar ook voor het onderwijs en de instroom van jongeren naar de arbeidsmarkt heeft de crisis grote gevolgen. Juist bij opleidingen voor sectoren waar de malaise het grootst is, blijven jongeren nu langer doorstuderen. Over de hele Nederlandse arbeidsmarkt gezien gaat het om forse aantallen, blijkt volgens Trouw uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en het Verwey-Jonker Instituut.

03.58

SGR neemt taken van D-reizen over


Een deel van de gedupeerden van het D-reizendebacle kan mogelijk toch nog op reis deze zomer. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) kijkt of tweeduizend vakanties alsnog uitgevoerd kunnen worden, meldt De Telegraaf.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!