Liveblog

Coronanieuws: 146 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

17 juni 2021 om 06:00 • Aangepast 18 juni 2021 om 08:36
nl
Ook deze donderdag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 zijn aan de beurt voor een prikafspraak.
  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen donderdagochtend 89 coronapatiënten, twee minder dan woensdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn geen nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, vier werden uit het ziekenhuis ontslagen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

22.05

Dreiging 'zorginfarct' blijft, te weinig nieuw personeel

Corona heeft medewerkers van ziekenhuizen niet massaal weggejaagd, en studenten ook niet afgeschrikt. Toch dreigt er nu een nieuw drama: er wordt veel te weinig nieuw zorgpersoneel opgeleid. Dat meldt NRC. Ziekenhuizen kampten vóór corona al met een personeelstekort van ongeveer 13.000 medewerkers. Nu het virus is ingedamd, moeten zij een achterstand wegwerken van naar schatting 140.000 operaties.

Er is veel personeel voor operatiekamers nodig, vooral anesthesiemedewerkers en operatieassistenten, en extra IC-verpleegkundigen. Covid-19 heeft geen invloed gehad op de beschikbaarheid van dat personeel, blijkt uit cijfers van het Capaciteitsorgaan, een instantie die kijkt naar de benodigde instroom in de zorg. Het aantal IC-verpleegkundigen steeg zelfs licht, en vorig jaar zijn er meer mensen begonnen aan de opleiding tot IC-verpleegkundige. Maar het slechte nieuws is: het is nog veel te weinig.

21.35

Gevaccineerde reiziger van buiten EU weer welkom in Duitsland


Duitsland opent later deze maand de grenzen voor gevaccineerde reizigers van buiten de Europese Unie. Ze moeten wel minstens veertien dagen voor vertrek zijn ingeënt met een coronavaccin dat is goedgekeurd door de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

19.55

CureVac: partners kunnen andere vaccins maken bij falende werking

Als het Duitse biotechbedrijf CureVac er niet in slaagt om een goed werkend coronavaccin af te leveren, zou het bedrijf zijn partners toe kunnen staan om vaccins voor andere bedrijven te maken. Dat heeft topman Franz-Werner Haas tegen persbureau Reuters gezegd.

Het vaccin van CureVac behaalde bij de eerste resultaten van een belangrijke test een effectiviteit van 47 procent, veel lager dan andere coronavaccins. Het Duitse bedrijf gaf daarbij wel aan dat er maar heel weinig proefpersonen de alfa-variant van het coronavirus hadden, maar juist vooral mutaties.

18.55

Burgemeesters verbieden festival Tomorrowland


De burgemeesters van de Belgische steden Boom en Rumst hebben de vergunningsaanvraag voor Tomorrowland om eind augustus en begin september een uitgestelde editie van het dancefestival te organiseren, geweigerd. Het zou de politie aan mankracht ontbreken om de coronacertificaten te controleren. Bovendien is er volgens de burgemeesters nog geen ministerieel besluit genomen voor evenementen tot 75.000 bezoekers.

De festivalorganisatie spreekt van "een mokerslag, zeer hard en onverwacht". Half mei meldde de Belgische overheid dat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, wel kunnen doorgaan.

18.45

Sms'jes Rutte over coronabestrijding openbaar gemaakt


Na een strijd van meer dan een jaar heeft het ministerie van Algemene Zaken een verzameling sms'jes van premier Mark Rutte over de coronabestrijding openbaar gemaakt. De Volkskrant diende vorig jaar maart al een verzoek in op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), maar stuitte telkens op tegenwerking van Algemene Zaken.

Uiteindelijk stapte de Volkskrant naar de rechter om de openbaarmaking af te dwingen. Het is de eerste keer dat telefoonverkeer van de premier is vrijgegeven. Ook een boel mails en andere documenten zijn openbaar gemaakt. Rutte pleitte in het begin van de crisis, begin maart 2020, voor een inreisverbod vanuit gebieden waar het virus al aanwezig was. Dat bleek op dat moment "te complex", kreeg hij van een van zijn ambtenaren te horen.

18.35

Gemiddeld vijf coronabesmettingen per Eurovisiesongfestivalshow


Van de 29.875 bezoekers die de negen shows van het Eurovisie Songfestival hebben bijgewoond, testten in totaal 48 mensen positief bij de coronatest die vijf dagen na het evenement werd afgenomen. Zij zijn dus besmet geraakt op de dag van of rond show, al kan deze besmetting ook buiten het festival hebben plaatsgevonden. Dat kan worden afgeleid uit cijfers die de GGD'en aan Fieldlab Evenementen ter beschikking hebben gesteld.

18.00

EMA: beschikbare vaccins werken goed tegen coronavarianten


Alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd, lijken goed te beschermen tegen de virusvarianten die het meest voorkomen in Europa. "Wel is het belangrijk om waakzaam te blijven", zei bestuurder Noël Wathion van de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De belangrijkste variant die nu in Europa rondgaat, is de Delta-variant. Die werd eerder de Indiase variant genoemd, omdat hij in India is ontdekt. In Groot-Brittannië is de mutatie bij tienduizenden mensen vastgesteld. Ook in landen als Duitsland, België, Spanje, Italië en Frankrijk is de variant opgedoken. In Nederland zijn 27 gevallen bekend, maar omdat dit met steekproeven wordt onderzocht, kan het werkelijke aantal hoger liggen.

16.25

Mondkapjesplicht niet nu al opgeheven, stichting verliest zaak


De mondkapjesplicht wordt niet per direct opgeheven. De rechter in Den Haag heeft dat in kort geding bepaald. De spoedprocedure voor het afschaffen van de maatregel in openbare binnenruimtes was aangespannen door de stichting Bewust Nederland.

De advocaat van Bewust Nederland had bij de voorzieningenrechter betoogd dat met de draagplicht van het masker "grondrechten van burgers worden geschonden". Hij vergeleek de mondkapjesplicht met "een klamboe van kippengaas tegen muggen", een maatregel die niet werkt. Volgens de stichting zouden mensen door deze "schijnveiligheid" belangrijker maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand negeren, wat veel gevaarlijker zou zijn.

16.00

Sint-Maarten krijgt na ruzie alsnog 19 miljoen euro coronasteun


Sint-Maarten krijgt, na maanden van politieke strijd, alsnog de omgerekend 19 miljoen euro aan coronasteun toegekend. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem heeft de regering van het eiland genoeg actie ondernomen om goed bestuur op de luchthaven daar te herstellen. Het wanbestuur op het vliegveld was eerder reden voor Knops om de steun niet over te maken. Nu heeft het Nederlandse kabinet weer genoeg vertrouwen in het eiland om het geld uit te keren.

15.40

Coronabesmettingen


In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 146 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Woensdag ging het om 151 nieuwe besmettingen.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er in Nederland 1086 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Een dag eerder waren er 1040 besmettingen vastgesteld.

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 7742 nieuwe positieve testuitslagen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1106 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 13 september.

Wachten op privacy instellingen...
14.30

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt 5 procent in een dag

Nederlandse ziekenhuizen behandelen nog 573 coronapatiënten. Dat zijn 32 patiënten minder dan woensdag, een afname van ruim 5 procent in één dag. Een week geleden lagen nog bijna 800 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen nu 226 coronapatiënten, 13 minder dan een etmaal eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De overige 347 patiënten liggen op verpleegafdelingen.

13.42

Ziekenhuizen behandelen steeds meer patiënten zonder corona


Ziekenhuizen krijgen steeds meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen dan COVID-19 te behandelen. Ze kunnen vaker de kritieke zorg leveren die binnen zes weken moet gebeuren. Ook zijn steeds meer operatiekamers in gebruik. Dat kan door de aanhoudende en snelle daling van het aantal opgenomen patiënten met corona.

12.38

Nederland viert Veteranendag opnieuw thuis

De Nederlandse Veteranendag op 26 juni is vanwege de coronacrisis voor de tweede maal alleen thuis voor de televisie te volgen. Ondanks de te verwachten versoepelingen heeft het Nationaal Comité Veteranendag besloten geen grote bijeenkomst op het Malieveld in Den Haag te organiseren. Ook het defilé door de Haagse binnenstad gaat niet door, de feestelijke medaille-uitreiking evenmin.

12.17

Prijsvrij krijgt akkoord voor overname van onderdelen D-reizen

Onlinereisbureau Prijsvrij mag onderdelen van het failliete D-reizen overnemen. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt blijft er na de overname voldoende concurrentie over. Het bedrijf achter D-reizen, werd begin april door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. De onderneming was door de coronacrisis flink in financiële problemen gekomen.

12.00

Mensen uit 1999 en 2000 aan de beurt voor coronavaccinatie


Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen met ingang van donderdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie, maakte Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Wie zich wil laten inenten kan daarvoor een afspraak maken via de site coronavaccinatie-afspraak.nl. Telefonisch een afspraak maken is ook mogelijk. Ze kunnen vervolgens terecht bij rond de 140 vaccinatielocaties van de GGD.

Wachten op privacy instellingen...
11.30

'Mensen met angststoornis lopen coronavaccinatie vaak mis'


Mensen met een ernstige angststoornis lopen hun coronavaccinatie vaak mis, meldt de stichting Angst Dwang en Fobie (ADF). Ze durven niet naar een GGD-priklocatie, hebben prikangst, zijn vanwege smetvrees bang om besmet te raken met corona, durven hun huis niet uit vanwege paniekaanvallen of zijn bang voor bijwerkingen. Volgens de patiëntenorganisatie gaat het om honderdduizenden mensen.

11.00

Daling ziekenhuizen zet door


In de Brabantse ziekenhuizen lagen donderdagochtend 89 coronapatiënten, twee minder dan woensdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn geen nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat vier patiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. In de Brabantse ziekenhuizen overleden het voorbije etmaal twee coronapatiënten. Een patiënt werd overgeplaatst.

09.11

Mensen uit 1999 aan de beurt voor coronavaccinatie


Mensen die geboren zijn in 1999 kunnen donderdag vanaf 10 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Ze kunnen de afspraak bij de GGD maken. Wie zich wil laten inenten kan terecht bij 140 vaccinatielocaties van de GGD.

08.00

'Nederlander begrijpt niet welke papieren nodig zijn voor vakantie'


Twee derde van de Nederlanders vindt het niet duidelijk welke corona-documenten nodig zijn voor een vakantie binnen Europa. Voor een groot deel is dat reden genoeg om deze zomer in Nederland te blijven. Dat meldt Hart van Nederland op basis van onderzoek onder ruim 2600 deelnemers van het eigen onderzoekspanel.

Met een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs kun je per 1 juli een land binnenkomen. Toch is dit niet voor iedereen duidelijk. "De voorlichting is al meer dan een jaar wisselend, dat geeft verwarring", zegt een panellid.

06.55

Nederlandse werkloosheid daalt verder naar 3,3 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei verder afgenomen. Volgens het CBS staat nog maar 3,3 procent van de beroepsbevolking als werkloos te boek. Dat was een maand eerder nog 3,4 procent. Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Ook speelt mee dat meer mensen niet zoeken naar werk omdat ze daar weinig resultaat van verwachten. Deze groep mensen wordt in de statistieken niet tot de werklozen gerekend.

Wachten op privacy instellingen...

05.10

1,8 miljoen vaccinaties ontbreken in RIVM-database


De problemen met de vaccinregistratie in Nederland blijven aanhouden. Liefst een miljoen prikken die door de GGD zijn gezet, zijn door ICT-problemen bij die dienst nog niet verwerkt in de centrale database van het RIVM, zo is te lezen in het AD. Ook bij huisartsen en zorginstellingen zijn de achterstanden nog groot. Toch hoeven mensen zich geen zorgen te maken om hun coronapaspoort, bezweren betrokken partijen.

00.13

Duits coronavaccin van CureVac maar voor 47 procent effectief


Het coronavaccin van de Duitse biofarmaceut CureVac bleek in de laatste proef slechts 47 procent effectief tegen het coronavirus, zo liet het bedrijf woensdagavond weten. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de eisen en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

00.01

Nederlanders werken minder uren sinds corona, maar willen er meer


Nederlanders zijn sinds het begin van de coronacrisis minder uren gaan werken, maar willen juist langere werkweken maken. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

De onderzoekers zien vooral het aantal banen van minder dan twaalf uur in de week toenemen. In het eerste kwartaal was het aantal werkenden dat zoveel uren maakte met 83.000 toegenomen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De groep voltijders kromp juist. Sinds het tweede kwartaal laten de cijfers een beweging zien richting kortere werkweken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!