Liveblog

Hittenieuws: het was de warmste 17 juni ooit in Brabant

17 juni 2021 om 09:21 • Aangepast 25 juni 2021 om 13:10
nl
We mogen na drie dagen van tropische temperaturen spreken van een hittegolf in Brabant. Ook op donderdag liep de temperatuur op tot 33 graden.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Liveblog

20.30

Liveblog gesloten

20.09

Hitte? In Breda nemen ze een kerstfilm op

Tropische temperaturen of niet, in Breda zijn ze druk bezig met de opnames van een kerstfilm. In cakeboetiek 'A Cup of Cake' aan de Veemarktstraat wordt hard gewerkt aan de Netflix-film De Familie Claus. Gelukkig is er airco binnen...

19.38

Langzaam wordt het minder warm

Langzaam daalt de temperatuur in Brabant. In Volkel is het met 29,7 graden nog altijd warm rond halfacht. In Eindhoven is het nog 29 graden. In Gilze-Rijen en Woensdrecht is het kwik wat verder gedaald, naar respectievelijk 27,5 en 26,5 graden.

19.29

Hitte zorgt bij tweede EK-duel Oranje niet voor problemen


De hitte zorgt donderdag bij de tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap niet voor problemen. Supporters van Oranje en Oostenrijk drinken al de hele middag biertjes in het centrum van Amsterdam. De sfeer in de stad is gemoedelijk. Supporters van beide landen gaan vreedzaam met elkaar om.

Af en toe valt er een biertje om, maar dat is het wel. Ook bij de Johan Cruijff ArenA, waar de wedstrijd om 21.00 uur begint, is de sfeer goed. Vanwege de coronamaatregelen gaan supporters in groepen het stadion in. Elke groep heeft een eigen tijd waarop het stadion moet worden betreden.

18.30

Marktplaats: vraag naar zwembaden, airco's en barbecues gestegen

Gebruikers van Marktplaats zoeken de eerste twee weken van juni een stuk vaker naar zwembaden, airco's en barbecues dan de laatste twee weken van mei. Dat meldt de verkoopsite op basis van het zoekgedrag van gebruikers. Ook is het aantal aangeboden zwembaden en airco's toegenomen. Gebruikers zochten 311.000 keer naar zwembaden, drie keer zoveel dan daarvoor.

Verder is in diezelfde periode 10.000 keer naar airco's gezocht, twee keer zoveel. Ook is bijna 20 procent meer naar barbecues gezocht, ruim 90.000 keer. Niet alleen is er meer vraag naar zwembaden en airco's. Ook het aanbod is gestegen, zegt een woordvoerder. "Er worden bijna drie keer zoveel zwembaden aangeboden en het aantal aangeboden airco's is bijna verdubbeld."

Er zijn niet meer barbecues te koop gezet. Hoeveel zwembaden, airco's en barbecues uiteindelijk ook verkocht zijn, is niet bekend. "Daar hebben we geen zicht op. Wij brengen mensen samen, maar bemoeien ons niet met de verkoop. Dat is iets wat tussen verkopers en kopers geregeld wordt."

17.10

De maximumtemperaturen van vandaag

De maximumtemperaturen van vandaag op een rijtje:

  • Volkel: 32,5 graden
  • Eindhoven: 31,7 graden
  • Gilze-Rijen: 31 graden
  • Woensdrecht: 29,3 graden
16.52

Het is de warmste 17 juni ooit in Brabant

Het Brabantse warmterecord voor 17 juni is verbroken. In Volkel werd de 32,5 graden aangetikt. Het vorige dagrecord (32,4 graden) stond op naam van Eindhoven. Volgens Weerplaza loopt de temperatuur niet meer op. Wel blijft het tot laat in de avond nog warm. Pas als de onweersbuien over onze provincie trekken, zal het wat meer afkoelen.

16.41

Ook koeien zoeken verkoeling

Boswachter Frank Kapteijns maakte een foto van twee koeien die verkoeling zoeken in natuurgebied het Groene Woud.

Wachten op privacy instellingen...
16.14

Hoge temperaturen in Breda

Bij Henk Voermans uit Breda ging het kwik van de thermometer rond half vier 's middags al over de dertig graden.

Foto: Henk Voermans.
Foto: Henk Voermans.
15.00

32 graden gemeten in Volkel

De temperatuur in Volkel is opgelopen tot 32 graden. Gedurende de middag en het begin van de avond zal de temperatuur nog wel even rond de dertig graden blijven hangen. Pas als de zon onder is, zal het wat gaan afkoelen.

14.18

De hitte maakt sommige mensen erg inventief

Glenn uit Loon op Zand heeft een wel een bijzondere pet om verkoeling te bieden.

Wachten op privacy instellingen...
14.00

Eerste tropische dag is een feit

De eerste tropische dag van 2021 is een feit. Daarvoor moet de maximumtemperatuur dertig graden of hoger zijn. Vorig jaar was 26 juni de eerste officiële tropische dag.

In het oosten van Brabant hebben we gemiddeld acht keer per jaar een tropische dag. Maar in de zomer van 2020 werd dat aantal al eens flink opgeschroefd. De regio Eindhoven telde dat jaar maar liefst achttien tropische dagen.

13.15

Broeierig en lichtelijk bewolkt in Budel

Foto: Ben Saanen.
Foto: Ben Saanen.
12.48

UEFA neemt maatregelen voor hitte tijdens wedstrijd Nederlands elftal

Voor de trouwe voetbalsupporters die donderdagavond naar de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk gaan: pas op voor de hitte. Voetbalbond UEFA neemt voorzorgsmaatregelen in en rondom de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam om bezoekers, medewerkers en vrijwilligers te helpen.

De medische posten rond de ArenA krijgen extra water en ice packs. Ook zet de organisatie extra medewerkers in om bezoekers die vroeg arriveren bij het stadion extra te informeren. Zo wordt supporters aangeraden om niet te veel alcohol te drinken en zich overdag niet te zwaar in te spannen.

12.30

Dertig graden gemeten in Volkel

De thermometer tikte net na het middaguur de dertig graden aan. De kans is groot dat de temperatuur nog verder gaat stijgen.

10.24

Hitte kan zorgen voor problemen bij bruggen

In het verleden leverde de hitte bij allerlei bruggen problemen op. Zo moest vorig jaar de Merwedeburg over de A27 nog dicht. Door de hitte ging het bewegende brugdeel namelijk uitzetten en moest het worden ingekort. Rijkswaterstaat laat weten op dit moment geen problemen te verwachten. De bruggen in onze provincie hoeven vooralsnog niet gekoeld te worden, laat een woordvoerder weten.

10.11

Uitbreiding sproeiverbod

Het waterschap Brabantse Delta komt met een uitbreiding van het sproeiverbod door de hitte. Sinds 11 juni waren er al onttrekkingen in West-Brabant, maar daar worden nu nog een aantal gebieden aan toegevoegd. Het gaat om het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal, het stroomgebied van de Oude Leij en de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart in Breda.

Het waterschap neemt die maatregelen omdat de droge zomers en oplopende temperaturen en zakkende grondwaterstanden zorgen voor schade aan de oevers en kaden. Ook kunnen dieren en planten in het water doodgaan.

10.01

Donderdagavond code geel in Brabant

Het KNMI heeft vanaf donderdagavond code geel afgekondigd voor onze provincie. Zware onweersbuien trekken dan noordwaarts over Brabant, mogelijk gepaard met zware windstoten, hagel en lokaal veel neerslag.

De waarschuwing is tot vrijdagochtend acht uur actief.

Bliksem boven Beek en Donk (foto: Rob van Kaathoven).
Bliksem boven Beek en Donk (foto: Rob van Kaathoven).
9.42

Plekken om veilig te zwemmen

Wil jij weten waar je donderdag veilig kunt gaan zwemmen? Bekijk dat op het kaartje hieronder.

Wachten op privacy instellingen...
9.14

Donderdag meest hete dag

Volgens Diana Woei van Weerplaza wordt donderdag de heetste dag van de week. ''Donderdag kan het plaatselijk 33 graden worden. Maar ook op vrijdag kan het in het oosten van Brabant 31 graden worden. Als dat gebeurt zitten we midden in een hittegolf.''

9.03

Start van hittegolf

We begeven ons aan het begin van een heuse hittegolf. Daarvoor moet het drie dagen op rij minimaal 25 graden zijn en dat is maandag, dinsdag en woensdag gebeurd. Maar ook donderdag wordt het behoorlijk warm. Om negen uur 's ochtends tikt de thermometer de 25 al aan. Dat belooft dus wederom een warme dag te worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.