Verkoudheidsvirus zorgt voor piek op kinderafdeling van Bravis ziekenhuis

18 juni 2021 om 15:15 • Aangepast 18 juni 2021 om 17:06
nl
Drukte op de kinderafdeling van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Deze week zijn er veel jonge kinderen opgenomen met luchtweginfecties door een verkoudheidsvirus dat normaal alleen in de winter voorkomt. “Wij hebben dit niet eerder gezien”, zegt woordvoerder Jan Willem van Bodegom van het ziekenhuis.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

“Alle twintig bedden van de kinderverpleegafdeling waren deze week bezet, dat komt normaal gesproken rond deze tijd niet voor”, zegt Van Bodegom. De patiëntjes die tot nu toe in het ziekenhuis verbleven waren peuters en kleuters. De precieze aantallen heeft hij niet paraat, omdat die per dag verschillend zijn.

De luchtweginfectie zorgt voor ernstige benauwdheidsklachten bij kinderen. Ze worden behandeld op de verpleegafdeling. Niemand hoefde bewaakt te worden op de intensive care. Zo laat het ziekenhuis weten.

"Het kunnen verschillende virussen zijn."

Of het bij de jonge kinderen in Bergen op Zoom om het gevaarlijke RS-virus gaat, is niet bekend. Vrijdag werd bekend dat dit virus is uitgebroken in de regio Rotterdam. Vooral zuigelingen kunnen door ontstekingen in de kleine luchtwegen erg ziek worden.

“Wij kunnen dat niet met zekerheid zeggen, omdat er in ons ziekenhuis niet specifiek op het RS-virus wordt getest. Dus het kunnen ook andere verkoudheidsvirussen zijn die problemen bij kinderen veroorzaken”, aldus de woordvoerder. Het Amphia ziekenhuis in Breda laat desgevraagd weten dat het geen kinderen met het RS-virus heeft opgenomen.

"Geen weerstand door dichte kinderdagverblijven."

Kinderartsen in het Bravis noemen het verkoudheidsvirus rond de zomerperiode ‘bijzonder’. Het zou alles te maken hebben met de 1,5 meter afstand die mensen vanwege de coronamaatregelen hebben aangehouden. Hierdoor hebben mensen afgelopen winter geen immuniteit tegen het virus opgebouwd.

Van Bodegom: “Ook waren de kinderdagverblijven natuurlijk lange tijd dicht. Normaal gesproken zitten kinderen dan dichter op elkaar en bouwen zo meer weerstand op.”

Volgens de kinderartsen doen ouders er het beste aan extra waakzaam te zijn als hun kinderen verkouden zijn. Met name als het gaat om baby’s onder de twee maanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.