De meeste kippen in Brabant mogen weer naar buiten

19 juni 2021 om 15:11 • Aangepast 21 juni 2021 om 22:44
nl
De ophokplicht voor pluimvee in zaterdag in het grootste deel van Brabant opgeheven. Minister Schouten heeft ook voor vier andere regio's de ophokplicht opgeheven. Dit betekent dat daar het pluimvee weer buiten mag. Alleen in West-Brabant moeten kippen en ander pluimvee nog binnenblijven.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De ophokplicht is 23 oktober ingesteld voor commerciële bedrijven nadat in ons land vogelgriep was vastgesteld. De regio’s waar de ophokplicht verdwijnt liggen in het oostelijk deel van Overijssel, Gelderland en Brabant, in het midden van Brabant en in Limburg.

Hier liggen 81 pluimveebedrijven. De kans dat in deze regio's vogelgriep uitbreekt na intrekking van de regel is volgens de minister 'matig'.

Niet verantwoord
Volgens de bewindsvrouw is opheffen van de landelijke ophokplicht op dit moment niet verantwoord. Ze hoopt met een 'stapsgewijze aanpak' de sector wat meer perspectief te bieden. Het verbod op tentoonstellingen en wedstrijden blijft nog wel in het hele land gelden.

Deze maand werd nog vogelgriep vastgesteld bij hoenders en watervogels op een dierenweide in Vleuten en bij een vogelopvang in Rotterdam. Het vogelgriepvirus circuleert ook nog in wilde vogels, aldus het ministerie. De ophokplicht heeft grote financiële gevolgen voor de pluimveebedrijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.