Van droomvlucht naar wonderlijk vlonderpad met een gruwelijke geschiedenis - Omroep Brabant
Video

Van droomvlucht naar wonderlijk vlonderpad met een gruwelijke geschiedenis

1 juli 2021 om 18:38 • Aangepast 13 september 2021 om 14:13
nl
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. In deze aflevering staat Loon op Zand centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Er zit iets commercieels in de bodem van de gemeente Loon op Zand, lijkt het. Dat begon ruim 600 jaar geleden met de turfstekers in de Moer. In 1815 bedacht boer Van Lier dat hij beter schoenmaker kon worden en zijn naam is nu een internationaal bekend schoenenmerk.

De Efteling begon ooit als speeltuin en groeide uit tot het bekendste pretpark van Nederland. (Foto: Eva de Schipper)
De Efteling begon ooit als speeltuin en groeide uit tot het bekendste pretpark van Nederland. (Foto: Eva de Schipper)

Recenter is het gouden idee van een kapelaan die een sportpark begon met speeltuin. Bijna 70 jaar geleden werd zo het begin gemaakt van de huidige Efteling. Het bekendste pretpark van Nederland.

Deze nationale en internationale bedrijvigheid is opmerkelijk voor een gemeente van nog geen 25.000 inwoners. Toeristen weten Loon op Zand dan ook goed te vinden. Naast de Efteling is Nationaal Park Loonse en Drunense duinen ook nog eens een grote publiekstrekker.

In de buurt van deze toeristenmagneten ligt de wat verborgen en bescheiden andere kern van Loon op Zand: De Moer. Er wonen nog geen 600 mensen. Daar was al heel vroeg commerciële bedrijvigheid. Er werd namelijk vanaf 1400 turf gestoken in de veengronden daar.

Wachten op privacy instellingen...

Iets meer naar het oosten is de grond wat droger en daar ligt het Landgoed Huis ter Heide uit 1864. Natuurmonumenten probeert de oorspronkelijke natuurlijke groei terug te krijgen door de natte gedeelte weer nat houden.

In dit natte gedeelte is een vlonderpad, door sommigen ook wel wonderpad genoemd, aangelegd. Als wandelaar loop je dan met droge voeten midden over het Leikeven. Het water klotst ondertussen tegen de vlonders aan en de vogels vliegen en zwemmen voorbij. Ook tussen het riet en hoge gras loopt dit vlonderpad waardoor de natuur zich onbespied waant.

Wachten op privacy instellingen...

Het is onduidelijk of de naam Leikeven zijn naam ontleent aan het galgenveld dat hier in de 18e eeuw was. De straatnamen Galgeneind en Galgenbaan verwijzen daar wel degelijk naar. In dit lieflijke natuurgebied werden ter dood veroordeelden na voltrekking van het vonnis tentoongesteld. Ineens krijgt de lieflijke omgeving dan toch een donker randje.

Meer over Loon op Zand
De gemeente Loon op Zand is vooral bekend geworden door de Efteling in Kaatsheuvel en de keukenboulevard van Mandemakers Keukens. De gemeente heeft drie kernen waarvan Kaatsheuvel de grootste is. Dan komt Loon op Zand en dan De Moer. Verdeeld over de kernen wonen er ruim 23.500 mensen.

De gemeente kent/kende diverse illustere inwoners, zoals Paul Litjens (1947) hockeyinternational, Ilse Broeders (1977) bobsleeër, Leo Alkemade (1980), cabaretier en acteur.

Naam tijdens carnaval
Theebuikenland

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.