Video

Wandelen met natte voeten over het Waadpad

15 juli 2021 om 11:51
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. In deze aflevering staat de gemeente Meierijstad centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Wandelen is leuk, zeker als je het droog houdt. Maar Streekpark Kienehoef in Sint-Oedenrode heeft een wandelpad waarbij het juist de bedoeling is dat je nat wordt: het Waadpad. Tijdens de wandeling neem je watermonsters die worden onderzocht in een heus waterlaboratorium. Met een onderwaterkijker wordt het leven onder de waterspiegel van dichtbij bekeken.

Meer over Meierijstad
De gemeente Meierijstad is vrij nieuw. Die bestaat pas sinds 2017. Het is een samenvoeging van de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint Oedenrode. De gemeentenaam verwijst naar de Meierij van 's-Hertogenbosch, waar de drie plaatsen onder vielen. De meier is een hoge bestuurder die een stukje van het hertogdom beheerde.

Wachten op privacy instellingen...

Parel van de Meierij geldt als een bestaande erenaam voor Veghel. Veghel is bezongen en er zijn gedichten over geschreven. Vooral de ligging in het beekdal van de Aa met haar mooie wandelpaden sprak tot de verbeelding. Inmiddels is er veel gebouwd en zijn typische herenhuizen, boerderijen en kastanjebomen verdwenen. De gemeente is bezig de oude allure in het centrum te herstellen. 2030 zou het plan klaar moeten zijn.

Sint-Oedenrode profileert zichzelf sinds 2000 als het Groene Hart van de Meierij. In dat jaar werd Sint-Oedenrode verkozen tot het Groenste Dorp van Europa. Een enorme eer waar iedereen heel trots op was. In tegenstelling tot Veghel is het centrum ook vrij authentiek gebleven.

Schijndel kennen de meeste mensen van het driedaagse muziekfestival Paaspop. In 1974 werd het voor de eerste keer georganiseerd, in bescheiden vorm. In 1985 werd het festival voor de eerste keer gehouden op eerste paasdag, waarmee het ’officiële’ Paaspop was ontstaan.

Een eerdere editie van Paaspop (Archieffoto: Karin Kamp).
Een eerdere editie van Paaspop (Archieffoto: Karin Kamp).

Elf jaar later verhuisde het muziekfeest naar een grote circustent naast De Molenheide. Paaspop is in de regel de seizoensopener. Dit festival trekt normaal gesproken ruim 80.000 bezoekers, verspreid over tien podia over drie dagen.

Het waadpad bij streekpark Kienehoef (foto: Kienehoef.nl)
Het waadpad bij streekpark Kienehoef (foto: Kienehoef.nl)

Een aanrader is streekpark Kienehoef. Het is leuk voor het hele gezin. Er kan gevaren worden, er is een kinderboerderij, een uitgezette wandeltocht, een speeltuin, een mooi park met picknickbankjes en een mooie horecagelegenheid. Bij paviljoen De Helden van Kien kan er geborreld, geluncht en gedineerd worden, maar ook een high tea besteld worden.

Meer over Meierijstad
Meierijstad is de één na grootste gemeente in Brabant. Met ruim 80.000 inwoners is het de zevende gemeente van Brabant .

Geboren in Meierijstad:

  • Christel de Laat (1966), cabaretière, actrice en presentatrice onder meer bij Omroep Brabant,
  • Wim van de Donk (1962), van 2009 tot 2020 commissaris van de Koning van Noord-Brabant,
  • Karel van Eerd (1938), oprichter Jumbo Supermarkten,
  • Theo Lucius (1976), voetballer,
  • Theo Maassen (1966), cabaretier en acteur,
  • Steef van Stiphout (1980), presentator EditieNL en ooit bij Omroep Brabant.
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.