Geallieerden bevrijdden Brabant en doopten de route Hell's Highway

19 augustus 2021 om 12:09 • Aangepast 19 augustus 2021 om 13:16
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Son en Breugel centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Op 17 september 1944 maakte Son en Breugel deel uit van het strijdtoneel waarop de Amerikanen en de Britten tegen de Duitsers vochten voor onze bevrijding. De Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie kreeg de opdracht om tijdens Operatie Market negen bruggen over 22 kilometer tussen Eindhoven en Veghel veilig te stellen. Het Britse 30ste Legerkorps zou dan de opmars naar Nijmegen en Arnhem kunnen uitvoeren.

Drie parachuteregimenten landden om één uur 's middags op de Sonse en Schijndelse Heide. De Duitsers reageerden snel en de gevechten waren hevig. De Amerikanen noemden de weg die ze moesten afleggen en bevechten al snel Hell's Highway.

Toeristen kunnen tegenwoordig een Battlefield Tour volgen langs verschillende punten op deze weg waar hard gevochten is, met uitleg over de betekenis van deze plekken in het grotere geheel van de operatie. Op sommige plaatsen zie je nu nog altijd sporen van de gevechten.

Meer over Son en Breugel
Gelukkig kenmerkt Son en Breugel zich ook door prachtige natuur. Zo zijn er de Sonse Bergen, een combinatie van bos (deels op stuifzand), grasland en de Dommel. Heerlijk wandelen en veel planten en dieren spotten. Zo is hier al vaker de prachtige ijsvogel gezien. De Sonse Heide beslaat maar liefst 337 hectare, dus keuze genoeg voor een stevige wandeltocht.

Son en Breugel heeft ruim 17.500 inwoners en wordt met carnaval Krutjesgat genoemd. Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) is een zeer bekende kunstschilder uit Son, al wordt zijn geboorteplaats betwijfeld. Andere bekende Nederlanders uit Son en Breugel zijn tennisspeler Menno Oosting (1964-1999) en musicalster Willemijn Verkaik.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.