Video

Het 'mannetje van Willemstad' is historische bijvangst van de Deltawerken

7 augustus 2021 om 12:17
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. In deze aflevering staat Moerdijk centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De gemeente Moerdijk is één van de grootste gemeenten in Brabant. Ze telt zeven grote kernen en daarnaast nog 17 kleinere dorpen, gehuchten of buurtschappen

Bekend van de files
Moerdijk is het bekendst. Al is het maar omdat er vrijwel dagelijks files staan op de Moerdijkbrug over het Hollands Diep. Dit is meteen de scheiding tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Van alle kernen is Willemstad het mooist. Het is een oude vestingstad, uit 1583, met bijbehorende pittoreske straten, vestingwerken en omgeven door water. Er zijn aanwijzingen dat hier al veel eerder mensen woonden. In 1968 werd tijdens het uitvoeren van de Deltawerken een eikenhouten beeld gevonden dat ongeveer 6.500 jaar oud is. Het kreeg de naam 'het mannetje van Willemstad'.

Wachten op privacy instellingen...

Het werd in een veenlaag op 8 meter diepte tussen de restanten van de wortels van een eik gevonden. In het mesolithicum moet het doelbewust tussen die wortels zijn geplaatst. Door de snelle stijging van de grondwaterspiegel kwam het in een gunstig conserverend milieu terecht en bleef het gespaard voor het nageslacht.

Iedereen kent deze inwoner van Fijnaart (foto: Omroep Brabant).
Iedereen kent deze inwoner van Fijnaart (foto: Omroep Brabant).

Fijnaart heeft de bekendste inwoner van de gemeente Moerdijk: Frans Bauer. En Langeweg telt maar 10 straten en ongeveer 860 bewoners.

Meer over Moerdijk
De naam is afgeleid van het begrip moor-dicken. Moor of moer is moeras waarin veel veen voorkomt. Een moerdijk werd aangelegd om zo een (tijdelijk) poldertje in het veen te creëren om zout te winnen. Tijdens carnaval heet de gemeente Spieringkruiersdurp.

Ze telt ongeveer 37.200 inwoners en behalve Bauer zijn er meer bekende Nederlanders geboren of woonachtig (geweest), zoals Wim van Est (1923-2003, wielrenner) , Jan Boezeroen ofwel Johnny Goverde (1933, zanger), Leo Blokhuis (1961, muziekkenner en schrijver) en Angelique Seriese (1968, judoka).

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.