De lekkerste worstenbroodjes knoop je zelf

1 juli 2021 om 00:00 • Aangepast 14 juli 2021 om 16:49
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Bergeijk centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

De standerdmolen De Grenswachter in Bergeijk staat er al een paar eeuwen. Op exact dezelfde plek stond er in 1644 ook al één: de molen van Grootel ofwel De Zwarte Molen. Het verhaal gaat dat de toenmalige molenaar wel een borrel lustte en schulden had bij graanhandelaar Goossens in Eindhoven.

De graanhandelaar kocht de grond en liet een nieuwe molen bouwen nadat de oude was afgebrand. Die kwam in 1892 in handen van familie Van Grootel. In 1970 werd de toenmalige gemeente Luyksgestel de nieuwe eigenaar en kreeg de molen de status van rijksmonument.

Als je bij de molen bent geweest, is het maar een deur verder naar het Bakkerijmuseum. Hier kun je van alles te weten komen over het bakkersvak. Hoe maakt de molenaar zijn meel, hoe komt dat meel bij de bakker en hoe maak je van dat meel ook nog eens een keer een lekker broodje?

Je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Er worden workshops en rondleidingen georganiseerd voor jong en oud. Zo leer je van de bakkers de kunst van ‘het knopen’ van worstenbroodjes en hoe die in een houtgestookte oven uit 1850 worden gebakken. Een leuke ervaring voor wie graag zoete broodjes bakt.

Meer over Bergeijk
De oudste benaming voor Bergeijk is Echa (1137). Later werd het Eik of Eikelberge en in de 16e eeuw Bergeijk. De gemeente telt ruim 18.750 inwoners.

Bergeijk heeft zes kernen met ieder zijn eigen carnavalsnaam:

  • ’t Hof = het Teutengat,
  • ’t Loo = het Rommegat,
  • de Weebosch = het Urnegat,
  • Luyksgestel = het Stekkegat,
  • Riethoven = het Bremspoersengat,
  • Westerhoven = het Koffiegat.

Beatrijs Smulders, de bekendste vroedvrouw van Nederland, is geboren in Bergeijk. Haar vader en opa waren er huisarts.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.