Scheve gezichten op priklocatie: zelfde werk betaalt soms veel minder

25 juni 2021 om 12:51 • Aangepast 28 juni 2021 om 09:38
nl
Op de GGD vaccinatielocatie in Veghel is onenigheid ontstaan onder een deel van de EHBO-medewerkers. Reden is dat een aantal van hen een fors hogere uurvergoeding krijgt dan de rest.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Zo'n honderd EHBO'ers werken op de priklocatie. Ze houden een oogje in het zeil als mensen een kwartier moeten wachten, nadat ze hun vaccin gekregen hebben. Ze ondersteunen als mensen onwel worden, of helpen mensen die prikangst hebben om toch een vaccin te krijgen.

'Ik hou niks in'
In de gemeente Meierijstad zijn zes EHBO-verenigingen actief, die assisteren op de priklocatie. Medewerkers van meerdere verenigingen waaronder EHBO Veghel en EHBO Schijndel ontvangen voor dat werk 5 euro per uur, exclusief reiskosten. Van het totaalbedrag (8,50 euro) dat wordt uitbetaald door het Rode Kruis wordt 3,50 euro ingehouden voor de verenigingskas. Maar medewerkers die afkomstig zijn van de EHBO Erp ontvangen de volle 8,50 euro per uur. Ook daar komen nog reiskosten bij.

Voorzitter Rob van Eert van de EHBO Erp: "Ik wil er eigenlijk niks mee te maken hebben, want ik vind dit helemaal geen taak voor de EHBO. Maar als onze mensen willen helpen mag dat wel, ik stort het geld gewoon door en hou niks in." De andere verenigingen worden betaald via de EHBO Veghel.

'Niet akkoord'
Uit een mailwisseling in handen van Omroep Brabant blijkt dat EHBO Veghel wel heeft aangeboden ook de administratie voor de medewerkers uit Erp te doen, maar 'dan wel onder de betalingsafspraken van de EHBO verenigingen Meierijstad: 5 euro per uur exclusief reiskosten', zo staat er te lezen. De penningmeester van EHBO Erp hierop: 'Niet akkoord. We blijven op de lopende manier doorgaan.' En zo kan het gebeuren dat de ene EHBO-medewerker voor een hoger uurtarief werkt dan de andere.

Peer Hurkmans, voorzitter van EHBO Veghel laat aan Omroep Brabant weten dat een verschil in vergoedingen heel normaal is. "Elke vereniging regelt het anders." Hij herkent de scheve gezichten niet: "Er is één iemand die onrust liep te stoken, daar hebben we inmiddels afscheid van genomen. Verder is de sfeer hartstikke goed en ik ben blij dat we dit werk samen kunnen doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.