Video

'Meisje van Teteringen': na 30 jaar opnieuw aandacht voor onopgeloste moord

25 juni 2021 om 18:16 • Aangepast 28 juni 2021 om 10:00
nl
Ruim dertig jaar na de gruwelijk vondst van een gemarteld en vermoord meisje in de bossen bij Teteringen, wordt een nieuwe poging gedaan om erachter te komen wie zij was. Burgemeester Paul Depla van Breda onthulde vrijdag op de vindplaats een interactief herdenkingsbord met een QR-code, dat ervoor moet zorgen dat mensen die iets weten hun kennis delen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Kartrekker is oud-Telegraafjournalist Theo Jongedijk uit Teteringen. Vorig jaar schreef hij al een boek over het Meisje van Teteringen, dat nu anoniem ligt begraven op de begraafplaats van het dorpje.

Wie met zijn mobiele telefoon de QR-code op het bord scant, krijgt digitale informatie over de nooit opgeloste moord. De hoop is dat dit leidt tot nieuwe aanknopingspunten.

Burgemeester Paul Depla en Theo Jongedijk onthullen hey bordje met de QR-code. (foto: Raoul Cartens)
Burgemeester Paul Depla en Theo Jongedijk onthullen hey bordje met de QR-code. (foto: Raoul Cartens)

Jongedijk heeft twijfels bij de zorgvuldigheid van het politie-onderzoek dat startte, na de vondst op Eerste Kerstdag 1990. "Het onderzoek heeft zich volledig gericht op drie Marokkanen uit België, die hier in de buurt toevallig met autopech stonden. Er werd een link gelegd met Antwerpen, maar dat bleek een onjuist spoor."

"Achthonderd meter verderop is een kindertehuis. Volgens de mensen die daar destijds werkten is de politie daar nooit aan de deur geweest."

Volgens de oud-journalist heeft de recherche nooit onderzoek in Teteringen gedaan. "Achthonderd meter verderop is een kindertehuis. Volgens de mensen die daar destijds werkten is de politie daar nooit aan de deur geweest."

Voor de onthulling van het bord deed Jongedijk een beroep op burgemeester Depla om bij het Openbaar Ministerie te vragen om aanvullend onderzoek. Depla zal die vraag stellen, maar temperde ook de verwachtingen.

"Als er geen antwoord kan komen uit strafrechtelijk onderzoek, dan moeten wij ons daar ook bij neerleggen."

"Er is door de politie en het OM al uitvoerig naar deze zaak gekeken. En het zelfs een keer opnieuw onderzocht. De vraag nog een keer stellen, na zoveel jaar, is nooit verkeerd. Maar als er geen antwoord kan komen uit strafrechtelijk onderzoek, dan moeten wij ons daar ook bij neerleggen. Met pijn in het hart, maar dan is het niet anders", aldus de Bredase burgemeester.

Het bord is te vinden langs de kruising van de Galgestraat en het Cadettenkamp bij Teteringen, naast het voormalige oefenterrein van de Koninklijke Militaire Academie.

Het bord met de QR-code die digitaal meer informatie geeft over de moord. (foto: Raoul Cartens).
Het bord met de QR-code die digitaal meer informatie geeft over de moord. (foto: Raoul Cartens).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.