Video

Neergestort vliegtuig is nu puzzel van 2000 stukjes

27 juni 2021 om 18:15 • Aangepast 29 juni 2021 om 08:18
nl
Het Oorlogsmuseum Overloon heeft een in België opgegraven Britse Lancaster bommenwerper in permanente bruikleen gekregen. Het hele weekend is een team Belgische vrijwilligers bezig geweest om de 2000 stukjes op hun plaats te leggen. "Het is een eerbetoon aan de bemanning", zegt Benny Ceulaers van het Planehunters Recovery Team.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Het is een enorme puzzel, maar we hebben hele gedetailleerde tekeningen van het toestel dus we weten precies waar elk onderdeeltje thuis hoort", vertelt een van de Belgisch vrijwilligers.

Thijs Hellings is de enige Nederlander die dit weekend meepuzzelt. "Bij het Planehunters Recovery Team zitten bijna evenveel Nederlanders als Belgen", vertelt Thijs. "Hier in Nederland is alles streng geregeld en is er een speciale dienst die dit soort opgravingen doet. In Glabbeek hebben we als team zelf de opgraving kunnen doen."

Neergestort in 1945
De Lancaster stortte op 5 maart 1945 neer in deze Belgische plaats. Het toestel was onderweg naar Engeland vanuit de Duitse stad Gelsenkirchen, waar een raffinaderij was gebombardeerd. Op de terugweg werd het toestel geraakt door Duits afweergeschut.

Alle zeven inzittenden kwamen om het leven toen het vliegtuig zich rechtop in de grond boorde. In 2016 heeft Benny met zijn vrijwilligers het toestel opgegraven. De lichamen van drie bemanningsleden werden teruggevonden. Zij zijn begraven op het Engelse ereveld bij Leuven.

Een van de propellers van de neergestorte Lancaster (foto: Jan Peels)
Een van de propellers van de neergestorte Lancaster (foto: Jan Peels)

"Al die stukjes vliegtuig zijn mooi en er zijn zelfs nog meer stukjes dan de ruim 2000, die hier samen de Lancaster vormen, maar het gaat er ons vooral om dat we op deze speciale manier de bemanning eren", vertelt Benny. "Dit is echt uniek", zegt hij vol trots. Eén propeller ontbreekt aan het gereconstrueerde toestel: die staat ter nagedachtenis naast het gemeentehuis van Glabbeek.

De opgegraven onderdelen van de Lancaster zijn in eeuwige bruikleen gegeven aan het Oorlogs -en verzetsmuseum in Overloon. Het nieuwe onderdeel van het museum is vanaf 10 juli voor het publiek te zien. "Er komt ook nog een augmented reality app, zodat de bezoekers met hun telefoon precies kunnen zien hoe de Lancaster er uitzag voor hij neerstortte", vertelt Janneke Kennis van het museum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.