LIVEBLOG

Coronanieuws: 66 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

28 juni 2021 om 06:54 • Aangepast 29 juni 2021 om 09:53
nl
Ook deze maandag hebben we je via dit blog op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond het coronavirus en de coronacrisis in en buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de ziekenhuizen in Brabant lagen maandagochtend 44 coronapatiënten.
  • 66 mensen positief getest in onze provincie de afgelopen 24 uur.
  • De voorbije 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen geen nieuwe coronapatiënten opgenomen.
  • Nog altijd problemen met vaccinatiebewijzen voor mensen die hun eerste coronaprik hebben gehad en een coronabesmetting hebben doorgemaakt.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

21.30

Veiligheidsberaad gaat in augustus verder

Bij coronabrandhaarden die zich snel kunnen verspreiden, moeten er lokaal maatregelen komen en houdt het kabinet de landelijke regie. Hierover hebben de burgemeesters en minister Ferd Grapperhaus met elkaar gesproken tijdens het voorlopig laatste Veiligheidsberaad. Half augustus komen ze weer bij elkaar om te praten over wat er moet gebeuren met de 1,5 meterregel.

Vóór aanvang zei Grapperhaus dat het ongelooflijk zonde is dat mensen misbruik maken van het testen voor toegang. "Je laat anderen een risico lopen. Dat is buitengewoon onverstandig. Dat moet je niet doen", aldus de minister van Justitie en Veiligheid. Hij concludeerde dat het afgelopen weekeinde niet goed is gegaan met het toegangstesten in de horeca. Zo bleken op meer plekken mensen toegangsbewijzen aan elkaar te hebben doorgegeven en werd niet iedereen gecontroleerd. Volgens Grapperhaus is het primair de verantwoordelijkheid van de organisatoren en horecagelegenheden om dit goed te doen. "Dat is de afspraak. Als het niet goed gaat, moeten ze dit zichzelf aantrekken."

20.00

Gezondheidsraad adviseert dinsdag over prikken vanaf 12 jaar


De Gezondheidsraad komt dinsdag met het langverwachte advies over het wel of niet vaccineren tegen corona van gezonde tieners van 12 tot en met 17 jaar.

Gezondheidsminister Hugo de Jonge zei eerder hiervan voorstander te zijn. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in met name schoolklassen kleiner. Zo wordt de samenleving 'zo goed mogelijk beschermd' tegen het virus, denkt de bewindsman.

19.50

Politiebonden vragen om rust voor Veiligheidsberaad

Een aantal politiebonden heeft maandagavond, voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in Utrecht, actiegevoerd voor minder evenementen. "Gun ons nu onze rust", vroegen zij aan de burgemeesters die bij elkaar kwamen. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van vakorganisatie ACP willen politiemensen het niet alleen de komende maanden rustig aan doen, maar gaat het om een periode van twee tot drie jaar. De problemen spelen al langer en ze hebben niet alleen met de drukte door corona te maken.

De bonden voelen zich gesteund door de burgemeesters, maar Van de Kamp vraagt zich af hoe lang zij de rem erop kunnen houden. "Vooral niet als de tijd vordert." Nu nog worden veel evenementen afgeblazen of geven de burgemeesters geen vergunningen af. "Dat is voor ons heel belangrijk. Wij staan hier als reminder. De capaciteit is echt een enorm probleem", aldus Van de Kamp. Hij maakt zich vooral zorgen over het najaar. "Stel dat het dan weer misgaat met het virus. Wat dan? Daar zijn we niet gerust op."

18.50

Jorritsma kijkt met gemengde gevoelens terug op afgelopen weekend


Het Veiligheidsberaad komt maandagavond voor de laatste keer bijeen voor een wekelijks overleg. Voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, heeft beloofd taart uit te delen om dit te vieren. Dit kondigde John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven, aan. "Maar we blijven alert en waakzaam", aldus Jorritsma in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Hij zei het eens te zijn met de jongste versoepelingen van de maatregelen. Behalve 'sluitingen en beperkingen' heeft Jorritsma als burgemeester geen andere middelen om de verspreiding te stoppen. "We moeten dit gecalculeerd risico nemen, met zijn allen. Ik zie geen alternatief, maar ik maak me wel zorgen". Jorritsma meldde dat het afgelopen weekend enorm druk was in het uitgaansgedeelte van de stad. Hij belooft hard op te treden tegen zogeheten 'free-riders': mensen die zich niet aan de maatregelen houden. “De horecabazen vragen dat aan mij en dat doe ik ook”, aldus Jorritsma. Hij noemde verder de uitspraak van minister Hugo de Jonge om bij nieuwe coronacalamiteiten de regie in Den Haag te houden en niet aan de regio over te laten 'ongelukkig'. Toch wilde hij er niet al te veel de nadruk op leggen: "Kijk ook naar zijn positieve punten."

17.50

Bemoedigende resultaat onderzoek werking vaccins


De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zetten het immuunsysteem dusdanig lang aan het werk, dat het volgens Amerikaanse onderzoekers weleens zou kunnen dat ze jarenlang bescherming zullen geven tegen het virus. Mits dat niet muteert op een manier die vaccins omzeilt. "Een zeer, zeer goed teken", noemt immunoloog Ali Ellebedy van de Washington University de resultaten van het onderzoek tegenover The New York Times. Hij en zijn team hebben hun bevindingen gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

17.00

Honderden aanvragen voor garantiesubsidie


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft tot nu toe 205 aanvragen binnengekregen bij het garantieloket voor evenementen. Volgens een woordvoerder zijn de aanvragen in totaal goed voor een subsidie van 235,4 miljoen euro. Op 18 juni werd het loket geopend waar organisatoren van evenementen een garantieregeling konden aanvragen voor het geval het evenement niet kon doorgaan vanwege een verbod van de rijksoverheid. Als er ten tijde van het evenement geen verbod is, vervalt het recht op subsidie van deze regeling. Aangevraagde, maar niet uitgekeerde subsidies komen vervolgens terug in de pot.

Onder de aanvragen zitten die van organisatoren van twintig concerten en 150 festivals. Het gemiddelde aantal bezoekers van alle evenementen samen is 13.000, als alleen de festivals worden meegerekend is dat 17.000.

16.05

Multinationals voorzichtiger met terugkeer naar kantoor


Internationale bedrijven in Nederland met veel buitenlandse medewerkers zijn voorzichtiger met het openstellen van kantoor dan ondernemingen die meer Nederlands georiënteerd zijn. Dat heeft volgens vakbond De Unie te maken met wisselende internationale richtlijnen rondom het coronavirus en de verschillende manieren waarop over de hele wereld wordt omgegaan met de pandemie.

"Waar Nederlandse bedrijven veelal de richtlijnen van het kabinet volgen, volgen multinationals soms de Amerikaanse of Britse protocollen op die strenger zijn", aldus een woordvoerder van de vakbond. Volgens een expatorganisatie kan het tot wel na de zomer duren voordat multinationals meer aandurven. Klachten over het ondersteunen van thuiswerken hebben beide organisaties nog niet gekregen.

15.50

Als coronaprik beschikbaar komt voor jongeren, beslissen ze zelf


Deze week wordt naar verwachting bekend of gezonde jongeren wel of niet in aanmerking komen voor vaccinatie tegen het coronavirus,en onder welke voorwaarden. De wet is duidelijk over de vraag wie beslist over wel of niet vaccineren: daar gaan jongeren uiteindelijk zelf over.

De Gezondheidsraad heeft aangekondigd voor 1 juli advies uit te brengen over het al dan niet vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar. Een besluit hoeft daarna niet lang op zich te laten wachten. Minister Hugo de Jonge maakte eerder al duidelijk dat hij voorstander is, hij hoopt op een positief oordeel van de deskundigen. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in klassen kleiner en dragen ze eraan bij dat de samenleving 'zo goed mogelijk beschermd' zal zijn tegen het virus, zei De Jonge onlangs.

15.45

Stichting Open Nederland doet aangifte na hackpoging


Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, gaat aangifte doen na de hackpoging van afgelopen vrijdag. Dat meldt een woordvoerder. Door het incident kwamen e-mails met daarin de testuitslagen later aan. Testen voor Toegang regelt coronatoegangstesten namens de overheid. In totaal gaat het om 95 testlocaties in heel het land.

Vanaf vrijdagnacht 00.00 uur mogen mensen weer naar nachtclubs, mits ze een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunnen laten zien. Voor veel mensen kwamen hun testuitslagen vrijdag te laat binnen. Volgens de stichting komt de vertraging door een hackpoging, waar tegen nu aangifte wordt gedaan.

15.40

Weer geen sterfgevallen gemeld bij RIVM


Voor de tweede keer in drie dagen zijn er geen sterfgevallen door corona gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen 72 uur is het overlijden van slechts één persoon geregistreerd.

Tussen zondagochtend en maandagochtend kreeg het RIVM 580 meldingen van positieve tests. Het is de derde achtereenvolgende dag dat dit aantal onder de zeshonderd uitkomt.

Dat er op maandag relatief weinig sterfgevallen zijn, is op zich gebruikelijk. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven, waarna het RIVM dit meldt in de cijfers van dinsdag. Maar tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren er ook geen sterfgevallen geregistreerd. Dat was voor het eerst sinds 7 september.

15.25

De Jonge: testen voor toegang ging dit weekend niet vlekkeloos


Het afgelopen weekend is het niet overal goed gegaan met het toegangstesten bij bijvoorbeeld nachtclubs, erkent demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Er kwamen meldingen dat bezoekers naar binnen konden met het toegangsbewijs van iemand anders. Ook waren er lange wachttijden bij Testen voor Toegang, waar mensen een toegangstest kunnen laten doen. Sommigen kregen zelfs als compensatie voor de wachttijden een negatieve testuitslag zonder een test te ondergaan, meldde NH Nieuws afgelopen weekend.

Volgens De Jonge was het "onder de streep een heel mooi weekend", maar hij geeft toe dat het "niet op alle punten even vlekkeloos ging". Hij benadrukt dat alleen mensen met een negatieve test of een vaccinatiebewijs naar binnen mogen. "Je moet er vanuit kunnen gaan dat degene naast je op de dansvloer veilig is." Is die garantie er niet, dan is het volgens hem niet meer mogelijk om "achter de poort" geen 1,5 meter afstand meer te houden.

15.19

66 nieuwe positieve testen

Er zijn het afgelopen etmaal 66 mensen in Brabant positief getest op het coronavirus. Dat zijn er evenveel als gisteren.

Wachten op privacy instellingen...
15.11

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

De afname van het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen houdt aan. Het ging afgelopen weekend wel iets minder snel omlaag dan in de week ervoor. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) lagen maandag nog 331 mensen in het ziekenhuis met COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 32 minder dan afgelopen vrijdag.

14.46

Reisbranche positief over zomer ondanks afwachtendheid

Hoewel Nederlanders nu nog terughoudend zijn met het boeken van een vakantie rekent de reisbranche er nog op dat dit de komende weken verandert. Volgens voorzitter Frank Oostdam van branchevereniging ANVR is 'het begin van het herstel' zichtbaar en hij hoopt dat er weer volop geboekt wordt als vanaf volgende maand het digitale reiscertificaat gaat werken. Dan kan het volgens hem 'dit jaar toch een mooie zomer worden'.

14.36

'Tekort aan personeel zet rem op economisch herstel'

Het dreigende tekort aan arbeidskrachten vormt mogelijk een belemmering voor het economische herstel uit de coronacrisis. Daarvoor waarschuwen economen van ABN AMRO in een maandrapport over de stand van de economie. Zowel in de eurozone als in de Verenigde Staten trekt de economie harder aan dan eerder gedacht. Dat is de reden voor de bank zijn prognoses bij te stellen.

13.59

Kinderartsen adviseren ook tieners te vaccineren

De kinderartsen zijn om: zij adviseren ook tieners van 12 tot 17 jaar te vaccineren tegen corona. De snelle opkomst van de besmettelijkere Delta-variant maakt deze volgende stap in het vaccinatieprogramma volgens de kinderartsen noodzakelijk. Dat zegt Károly Illy OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, in de Volkskrant.

13.57

Niet allemaal tegelijk de huisarts bellen

Als je niet meteen bewijs nodig hebt dat je door je huisarts bent gevaccineerd tegen het coronavirus, wacht dan met het aanvragen van dat bewijs. En als je wel zo'n bewijs nodig hebt, vraag het dan het liefst per mail aan je huisarts. Die oproep doet de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

13.54

Genoeg vaccins om ook in 2022 iedereen die dat wil te vaccineren

Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de aanschaf van nog eens ruim zes miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. Daarmee is Nederland verzekerd van voldoende vaccins om ook volgend jaar iedereen die dat wil te vaccineren. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge maandag bekendgemaakt. Of en zo ja hoe het vaccinatieprogramma volgend jaar wordt voortgezet, is nog niet duidelijk.

13.21

Oranje Leeuwinnen op zoek naar nieuwe tegenstander

De Nederlandse voetbalsters moeten op zoek naar een andere tegenstander in hun 'uitzwaaiwedstrijd' voor vertrek naar de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zou het zaterdagmiddag in Zwolle opnemen tegen Zuid-Afrika, maar vanwege vijf coronagevallen binnen de selectie heeft dat land afgezegd. De hele selectie van Zuid-Afrika is in isolatie gegaan.

12.20

'Aanslagplan vaccinatielocatie Den Helder was grap'


De 38-jarige Ralph K. heeft nooit serieuze plannen gehad een aanslag te plegen op een vaccinatielocatie in Den Helder. De appjes die hij in dit verband stuurde, moeten gezien worden als onderdeel van een uit de hand gelopen grap. Dat betoogde K.'s advocaat maandag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de man in de rechtbank in Haarlem.

12.02

Systeem vaccinatiebewijzen voor CoronaCheck hapert nog steeds

Er zijn nog altijd problemen met de vaccinatiebewijzen voor mensen die hun eerste coronaprik hebben gehad en een coronabesmetting hebben doorgemaakt. Deze groep zou eigenlijk een groen vinkje moeten kunnen krijgen in de app CoronaCheck, maar dat gaat dus niet altijd goed. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei vrijdag dat de problemen dit weekend verholpen zouden moeten zijn.

11.39

De nieuwe ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 44 coronapatiënten. Er zijn geen nieuwe coronapatiënten opgenomen. Twee patiënten zijn het afgelopen etmaal ontslagen uit het ziekenhuis.

10.09

UWV bezorgd over beperkt aantal aanvragen eindafrekening NOW

Het merendeel van de bedrijven die aan het begin van de coronapandemie NOW-steun ontvingen van de overheid, heeft nog altijd geen aanvraag ingediend voor de eindafrekening van die loonsteun. Uitkeringsinstantie UWV is bang dat ze straks in problemen kunnen komen. Geen aanvraag indienen betekent namelijk dat je het hele voorschot moet terugbetalen.

07.00

'Bedrijven houden medewerkers nog grotendeels thuis'

Na meer dan een jaar thuiswerken mogen we weer naar kantoor. Maar het wegvallen van het thuiswerkadvies maakt niet meteen alles anders. Bedrijven zijn terughoudend met opschalen. Voor de helft weer naar kantoor is nog een stap te ver. Dat meldt BNR na een rondgang langs grote werkgevers in Nederland.

Hoeveel dagen de medewerkers gemiddeld weer naar hun werk mogen komen, verschilt per onderneming. Waar bij Unilever, Aegon en ABN AMRO de maximale bezetting naar 25 procent gaat, laat ING de teugels een stuk minder ver vieren. De bank gaat naar tien procent van de normale bezetting en geeft aan het rustig op te willen bouwen. Ook Shell gaat verder opschalen, maar weet nog niet precies hoeveel medewerkers er extra naar kantoor mogen komen. Achmea versoepelt het meest. Medewerkers mogen ongeveer dertig procent van hun werkweek naar kantoor, vanaf 5 juli is dat maximaal vijftig procent.

06.00

Voorlopig laatste coronavergadering burgemeesters

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen komen vandaag voorlopig voor de laatste keer bijeen in Utrecht om te praten over de coronamaatregelen. Er zijn nu zoveel maatregelen versoepeld dat het niet meer nodig is om wekelijks bijeen te komen. In de zomermaanden staan er wel enkele digitale besprekingen in kleinere groepjes gepland.

Justitieminister Ferd Grapperhaus is maandag aanwezig bij het overleg. Mogelijk geldt dat ook voor coronaminister Hugo de Jonge. Sinds corona eind februari 2020 in Nederland uitbrak zijn de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vrijwel elke week bij elkaar geweest.

05.00

Man die aanslag wilde plegen op vaccinatielocatie voor de rechter


Een 38-jarige man uit Den Helder moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden omdat hij mogelijk een aanslag wilde plegen op een vaccinatielocatie in zijn woonplaats. Het gaat om een zogenoemde inleidende zitting, de rechtbank Haarlem behandelt de zaak nog niet inhoudelijk.

De man werd afgelopen maart opgepakt op verdenking van een voorgenomen terreuraanslag op een coronavaccinatielocatie van de GGD. Beoogd doelwit was het voormalige stadhuis van Den Helder. De man zou plannen hebben gehad om een vuurwerkbom te laten ontploffen.

03.00

'Duitsland wil Britse reizigers uit de EU weren'


Duitsland wil voorkomen dat Britten nog langer naar EU-landen kunnen reizen, dit ongeacht of ze volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat meldt de Britse krant The Times. De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt voor Groot-Brittannië aan te wijzen als 'land van zorg' omdat de zeer besmettelijke Delta-variant er zo wijdverbreid is, aldus de krant.

De plannen zullen worden besproken door hoge Europese en nationale functionarissen in een speciaal EU-comité. Griekenland, Spanje, Cyprus, Malta en Portugal zouden niets in de plannen zien. De Britse premier Boris Johnson ontvangt Merkel vrijdag in zijn buitenverblijf. Groot-Brittannië is van plan volgende maand plannen te onthullen om volledig gevaccineerden onbeperkt naar alle landen te laten reizen, behalve die met het hoogste COVID-19-risico.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!