250.000 mensen komen ieder jaar naar een heilig beeldje kijken - Omroep Brabant

250.000 mensen komen ieder jaar naar een heilig beeldje kijken

1 juli om 10:46 • Aangepast 27 juli om 11:24
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Oirschot centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Oirschot ligt in een religieuze omgeving. Daaraan herinneren de 15 kerken, kapellen en kloosters die in deze gemeente liggen. De kapel van de Heilige Eik is een bedevaartsoord. Jaarlijks trekt deze kapel 250.000 bezoekers.

Wachten op privacy instellingen...

Over deze kapel gaat de volgende legende die begin 1600 is opgeschreven, maar die toen al 200 jaar oud was. De legende luidt dat een paar herders een Mariabeeldje op de oever van de Beerze vonden en dit in een eik plaatsten, waarna ze in aanbidding neervielen.

Inwoners van Middelbeers namen het beeld mee en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend stond het beeld weer op de oorspronkelijke plek. De inwoners van Oirschot kwamen nu om het beeld te vereren en er waren bij de eerste bezoekers al diverse mensen die op wonderbaarlijke wijze van hun koorts genazen.

De kapel is in het verleden verschillende keren opgebouwd en weer afgebroken. De huidige kapel is in 1854 gebouwd. Binnen staat een replica van het oorspronkelijke houten beeldje. Het origineel staat in de Sint-Petrusbasiliek op de Markt in Oirschot. De heilige eik is in 1649 gekapt en de toenmalige kapel is afgebroken op last van de toenmalige overheid.

Dorpsgezicht van Oirschot (aquarel Jack Docters).
Dorpsgezicht van Oirschot (aquarel Jack Docters).

Meer over Oirschot
Oirschot heeft een lange geschiedenis. De omgeving wordt al sinds de prehistorie bewoond, daar zijn overblijfselen van gevonden. Op de dag van vandaag herinnert Oirschot en omgeving bezoekers aan zijn historische achtergrond. Zo telt de gemeente meer dan 300?rijksmonumenten en?gemeentelijke monumenten. Daarnaast heeft het maar liefst twee?beschermde dorpsgezichten. Oirschot heeft daarmee de hoogste monumentendichtheid van Nederland.

Door de ideale ligging tussen Eindhoven, Den Bosch en Tilburg, de 11 natuurgebieden, de religieuze aantrekkingskracht en de lieflijke dorpskernen weten toeristen Oirschot te vinden. Er is dan ook veel horeca en vertier in de omgeving.

Oirschot bestaat uit de dorpen Oirschot, Spoordonk, Middelbeers, Oostelbeers en Westelbeers. Omdat Oirschot een van de noordelijkste plaatsen van de Kempen is, wordt zij ook wel de Poort der Kempen genoemd.

De gemeente heeft bijna 19.000 inwoners. Onder hen zijn:

  • Alex Klaasen (1976), zanger, acteur en cabaretier,
  • Henry van Loon (1982) cabaretier, acteur.

In Spoordonk staat een oude watermolen met daarin een horecagelegenheid. Het is meteen een startpunt voor wandel- en fietstochten. Tijdens carnaval heet Oirschot Skôn Orregat.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...