Video

Na hack terug in de tijd: badkamers ontwerpen met potlood op ruitjespapier

30 juni 2021 om 16:35 • Aangepast 8 juli 2021 om 13:22
nl
Normaal ontwerpt Gunther de Lange badkamers voor klanten van Piet Klerkx in Waalwijk op de computer. Maar door de hack die woensdag door het bedrijf naar buiten werd gebracht, zijn computersystemen niet toegankelijk. Dus heeft Gunther woensdag potlood en ruitjespapier tevoorschijn gehaald. Net als een liniaal met sjablonen. "Het oude vakmanschap", zegt hij lachend terwijl hij druk aan het tekenen is.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De skills om een ontwerp met de hand uit te werken, bezit hij nog, legt hij uit. Maar natuurlijk is het even omschakelen. En het duurt ook allemaal wat langer dan normaal met een ontwerp op de computer.

Toch is De Lange blij dat het werk op deze manier door kan gaan. En klanten begrijpen het volgens hem wel. Maar natuurlijk hoopt hij dat het allemaal niet te lang duurt.

Getroffen door ransomware
Mandemakers is deze week het slachtoffer geworden van hackers, zo bleek woensdag. Beveiligingsexperts van het gespecialiseerde bedrijf Fox-IT zijn ingeschakeld om onderzoek te doen naar de hack. Zowel de showrooms als het hoofdkantoor in Waalwijk hebben last van de hack. Medewerkers kunnen niet in systemen en showrooms zijn telefonisch onbereikbaar. Wel zijn de filialen nog open.

Het bedrijf is getroffen door zogenoemde ransomware. Daardoor is het buitengesloten van eigen interne computersystemen. Pas na het overmaken van geld, vrijwel altijd in de vorm van moeilijk traceerbaar cryptogeld, wordt het systeem weer vrijgegeven.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.