Studenten Roos en Eveline winnen 10.000 euro met kunstprijs van Fontys

30 juni 2021 om 16:23 • Aangepast 1 juli 2021 om 09:32
nl
Componist en performer Eveline Vervliet en documentaire fotograaf Roos Pierson hebben de Jacques de Leeuw Prijs 2021 gewonnen. Naast de titel ontvangen ze ook 10.000 euro om te investeren in hun verdere studie of carrière.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De Jacques de Leeuw Prijs werd dinsdagavond in de Schouwburgzaal van Theaters Tilburg voor de achttiende keer uitgereikt. De prijs is bedoeld om talentvolle kunstenaars op weg te helpen na het afronden van hun studie. Winnaressen Eveline Vervliet (24) en Roos Pierson (25) studeren beiden aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK).

Elk jaar gaat de Jacques de Leeuw Prijs naar student van een uitvoerende opleiding van de FHK en een student van de docentenopleiding:

  • Eveline Vervliet (Academy of Music and Performing Arts) won in de categorie performance en design.
  • Roos Pierson (Academie voor Beeldende Vorming) won in de categorie docerend.

10.000 euro
De Jacques de Leeuw Prijs is bijzonder omdat er in Nederland geen vergelijkbare prijs is voor studenten aan kunstvakopleidingen. Naast de 10.000 euro die beide winnaressen krijgen, ging Roos Pierson er met nog een extra prijs vandoor. Stichting Ateliers Tilburg stelt aan haar een jaar lang een gastatelier ter beschikking waarin ze kan werken.

De jury van de Jacques de Leeuw prijs noemt de veelzijdige Eveline Vervliet een ‘slimme en intelligente componist en performer die opvallend onderzoekend is ingesteld’. Roos Pierson maakte indruk op de jury doordat zij en haar werk altijd authentiek zijn. Daarnaast wil ze met haar werk en het maken en bespreken van beeld vernieuwing in het (kunst)onderwijs brengen.

Overleden
De uitreiking van de prijs moest het voor het eerst zonder zijn naamgever stellen. Jacques de Leeuw overleed in maart dit jaar op 87-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Hij was de oprichter van uitgeverij Audax en een weldoener en enorm kunstliefhebber. De Stichting Jacques de Leeuw en FHK willen met de prijs de cultuursector in Tilburg ondersteunen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.