LIVEBLOG

Coronanieuws: 36.000 17-jarigen maken prikafspraak

2 juli 2021 om 06:00 • Aangepast 5 juli 2021 om 10:06
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het coronavaccin van Janssen biedt hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus.
  • 127 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Meerderheid tieners wil een coronaprik.
  • De vaccinatie van gezonde kinderen tegen het coronavirus start deze vrijdag.
  • Patiëntengroep 'Long COVID Nederland' wil erkenning voor de ruim 100.000 mensen in Nederland die langdurige klachten hebben na een corona-infectie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Het liveblog is gesloten

19.40

36.000 17-jarigen maken prikafspraak

Ruim 36.000 kinderen uit 2004 hebben een afspraak gemaakt voor een coronaprik. Het gaat om kinderen die dit jaar zeventien zijn geworden of nog worden. Zij konden vanaf 10.00 uur vrijdagochtend een prikafspraak maken.

Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech. In totaal mogen ruim een miljoen jongeren van twaalf tot en met zeventienjaar zich laten vaccineren, onder wie ongeveer 200.000 uit 2004.

19.12

Geen lockdowns in Duitsland meer voor gevaccineerden

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft gezegd dat mensen die tegen Covid-19 zijn gevaccineerd, niet meer in lockdown hoeven bij een nieuwe opleving van het virus. Ook kunnen ze genieten van meer vrijheden dan niet-gevaccineerden.

"Zolang er geen mutaties zijn die van invloed zijn op de bescherming door vaccins, betekent volledig gevaccineerd zijn dat beperkingen van het soort dat we afgelopen winter hebben gezien niet nodig zijn", vertelde Spahn aan verslaggevers in Berlijn.

Duitsland heeft nu lage infectiecijfers en heeft de meeste coronabeperkingen al versoepeld, maar de bezorgdheid neemt toe over de verspreiding van de besmettelijkere Delta-variant. De regering houdt rekening dat het aantal gevallen weer zal stijgen door het reizen in de zomer.

18.00

Janssen kan tweede fabriek in Leiden in gebruik nemen

Vaccinproducent Janssen heeft toestemming gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om in Leiden een tweede fabrieksgebouw in gebruik te nemen. Dat laat EMA vrijdag weten. Hoeveel extra coronavaccins er vanwege de uitbreiding kunnen worden geproduceerd, kan Janssen niet vertellen.

Het gebouw staat naast de bestaande fabriek van Janssen en was al af. Nu de toestemming er is, kan er direct worden begonnen met de extra productie. De fabriek in Leiden levert onder meer vaccins voor de Europese markt.

16.15

XL-locaties Testen voor Toegang in Tilburg en Den Bosch

Er komen XL-locaties van Testen voor Toegang in Tilburg en Den Bosch. De nieuwe locaties gaan open over ongeveer drie weken. In totaal kunnen in Tilburg en Den Bosch en op zes andere toekomstige XL-testplekken 120.000 testen per dag afgenomen worden.

Het aantal mensen dat een test wil afnemen om daarmee naar een feest of evenement te kunnen is afgelopen week toegenomen. De verwachting is volgens Testen voor Toegang dat de vraag verder zal stijgen voor evenementen deze zomer. Naast Tilburg en Den Bosch, komen er XL-testlocaties in Amsterdam, Zwolle, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Maastricht.

Sinds vorig weekend kunnen mensen met een groen vinkje in de CoronaCheck-app weer naar onder meer nachtclubs. Daar hoeven ze dan geen anderhalve meter afstand te bewaren. Mensen die nog niet zijn gevaccineerd of geen corona-infectie hebben doorgemaakt, kunnen met een negatieve testuitslag een groen vinkje krijgen. Bij de huidige testlocaties zorgt dat voor grote drukte.

16.00

Tientallen besmette jongeren bezochten discotheek Enschede

Van ongeveer zestig mensen die met het coronavirus zijn besmet, is tot dusver duidelijk geworden dat ze in uitgaansgelegenheid Aspen Valley in Enschede zijn geweest. Dat meldt de GGD Twente.

De GGD heeft alle bezoekers die zaterdag bij Aspen Valley waren opgeroepen zich te laten testen op corona. In de discotheek bleken meerdere mensen die daar zaterdag waren besmet met het coronavirus. Ook personen die geen klachten hebben na het bezoek, zijn verzocht zich te laten testen en thuis te blijven tot de testuitslag bekend is.

15.25

127 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds donderdag 127 nieuwe besmettingen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er twaalf meer dan gisteren.

Het aantal positieve coronatests landelijk is vrijdag gestegen naar 962. Donderdag was het dagcijfer al gestegen naar 834 (na correctie), het hoogste aantal in ongeveer twee weken. Er werden vrijdag 7 sterfgevallen gemeld door het RIVM.

Er werden vrijdag 7 sterfgevallen gemeld door het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
14.30

Minder dan 250 coronapatiënten in de ziekenhuizen


Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 250. Voor het eerst sinds 16 september vorig jaar, 289 dagen geleden, komt het aantal opgenomen mensen onder dat niveau uit.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 248 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 30 minder dan op donderdag, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nog 140 coronapatiënten, een daling van 19 ten opzichte van een dag eerder. Het aantal Covid- patiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 108. Op 22 september vorig jaar hadden de intensive cares voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.

Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Intensive cares hebben voor de derde keer in vier dagen geen nieuwe opnames. Elf mensen belandden op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.

13.45

Nog niet alle huisartsen kunnen in portaal vaccinatiebewijzen

Huisartsen kunnen nog steeds niet allemaal gebruik maken van het speciale webportaal waarmee ze een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor de mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vrijdagmiddag weten.

Hoeveel huisartsen het niet lukt om toegang te krijgen tot het portaal weet de LHV niet precies. De vereniging heeft een aantal huisartsen zelf gevraagd om het portaal binnen te komen, dat lukte niet. Ook krijgt de vereniging signalen van andere huisartsen die het portaal niet in kunnen.

12.55

WiSH Outdoor houdt eenmalig festival in Lieshout


De organisatie van WiSH Outdoor begint op vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober aan een nieuw avontuur. Op het Bavaria festivalterrein in Lieshout wordt dan een indoorfestival gehouden onder de naam: The Start of a New Adventure. De kaartverkoop is begonnen, laat de organisatie via social media weten. Per dag kunnen er zo'n tienduizend bezoekers worden ontvangen. Dit weekeinde zou het driedaagse festival WiSH Outdoor worden gehouden Beek en Donk, maar dat gaat vanwege corona niet door.

12.45

Meeste reizigers gaan niet in quarantaine


Minder dan een kwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, hield zich na terugkeer aan de corona-adviezen. Dat komt naar voren uit het periodieke gedragsonderzoek van het RIVM.

Uit de peiling, afgenomen tussen 16 en 20 juni, blijkt dat 43 procent van de mensen die in het buitenland zijn geweest, een land met een rode of oranje kleurcode bezocht. 24 procent van hen ging naar eigen zeggen bij thuiskomst in quarantaine en 22 procent liet zich testen.

12.15

De Jonge: directe toegang na vaccinatie is bewuste keuze


Er is bewust voor gekozen om gevaccineerden meteen toe te laten tot evenementen en het nachtleven en niet pas twee weken na de (enige of tweede) prik, als de vaccins optimale bescherming bieden. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt vrijdag dat "een verstandige afweging is gemaakt tussen het gezondheidsrisico en wat praktisch doenlijk is".

De Gezondheidsraad houdt twee weken aan als termijn voor een goede bescherming. Deskundigen waarschuwen dat er risico's bestaan op een uitbraak als er veel mensen bij elkaar zijn, zonder afstand, terwijl de vaccins nog niet werken. Veel jongeren halen een Janssen-vaccin, omdat hier maar één prik voor nodig is. Zij mogen meteen het nachtleven in.

11.40

De Jonge: dit weekend zal het Testen voor Toegang beter gaan


Het komend weekend zal het beter gaan met het Testen voor Toegang om naar binnen te komen bij evenementen en het uitgaansleven, verwacht demissionair zorgminister Hugo de Jonge. In het eerste weekend, vorige week, waren er problemen. Hij vindt dat "niet goed", maar het overgrote deel lukte wel, benadrukt de minister vrijdag.

11.30

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen liggen vrijdag nog 35 coronapatiënten. Dat is er één minder dan een dag eerder. In de afgelopen 24-uur zijn er geen nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Vier patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en er zijn geen overleden patiënten gemeld.

11.35

Meerderheid tieners wil een coronaprik


Een meerderheid van de jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar, 72 procent, wil gevaccineerd worden tegen corona. Dat zegt het RIVM op basis van eigen onderzoek. "De redenen daarvoor zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen: de eigen gezondheid willen beschermen, anderen willen beschermen en om van de maatregelen af te zijn."

Het RIVM hield van 16 tot en met 20 juni voor de dertiende keer een meting onder bijna 50.000 mensen. Jongeren die twijfelen of ze zich zullen laten inenten, maken zich net als volwassenen zorgen over bijwerkingen op korte en lange termijn, zo blijkt verder uit de resultaten van het onderzoek. Van de deelnemende ouders zegt 69 procent (waarschijnlijk) voor vaccinatie van hun kind te zijn.

Het kabinet besloot woensdag na een positief advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde jongeren van 12 tot en met 17 jaar coronaprikken aan te bieden.

09.30

Nederlanders nieuwsgierig naar vaccinaties anderen


Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk om te weten of hun familie, kapper, vriend of huisgenoot gevaccineerd is tegen covid of niet. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos.

Dat geldt vooral voor familie (66 procent), contactberoepen (64 procent), bij vrienden (64 procent) en huisgenoten (60 procent). Een kleiner deel van de ondervraagden wil graag weten of collega's (47 procent) of mensen met wie ze sporten (44 procent) het vaccin hebben gehad. Vanwege privacywetgeving is niemand verplicht dit aan een ander te vertellen. En dat zorgt voor dilemma's, aldus Nieuwsuur.

08.00

Eerste coronaprik voor PSV-spelers


Veel PSV'ers hebben zich donderdagmiddag laten vaccineren tegen het coronavirus. Vrijwel alle spelers van de A-selectie, Jong PSV en leden van de technische en begeleidende staf hebben in Eindhoven op de vaccinatielocatie van de GGD een eerste prik gekregen.

Omdat een aantal spelers en stafleden in de afgelopen periode hun vaccinaties al ontvangen hebben, was niet iedereen donderdagmiddag aanwezig. In overleg met de GGD wordt een tweede vaccinatieronde gepland, waardoor alle betrokkenen volledig gevaccineerd kunnen worden.

06.00

Onderzoek UMCU naar geneesmiddel tegen corona


Het UMC Utrecht begint volgende week een groot internationaal onderzoek naar een geneesmiddel tegen het coronavirus. Onderzoekers testen of het middel ensovibep het herstel van corona kan versnellen en ziekenhuisopnames kan voorkomen. Het eiwit moet binnen zeven dagen na een besmetting via een infuus worden toegediend.

03.56

Moederbedrijf Janssen hoopvol over bescherming tegen Delta-variant


Het coronavaccin van Janssen biedt hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus die als eerste opdook in India. De resultaten van een klein laboratoriumonderzoek zijn veelbelovend, meldt farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen. Volgens Johnson & Johnson was de reactie tijdens laboratoriumtests nog sterker dan bij de Beta-variant, die uit Zuid-Afrika afkomstig is.

03.30

Eerste kinderen kunnen afspraak maken voor coronaprik

De vaccinatie van gezonde kinderen tegen het coronavirus staat op het punt van beginnen. Kinderen die in 2004 zijn geboren, en die dit jaar dus 17 zijn geworden of nog worden, kunnen vrijdag vanaf tien uur 's ochtends een afspraak maken voor hun prik. Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.

03.30

Het kan het weer: festivallen met 10.000 mensen

Op een festival staan met 10.000 mensen: vanaf deze vrijdag kan het met de versoepelde coronamaatregelen weer. Stereo Sunday Festival in Venlo is het eerste grote evenement dat de spreekwoordelijke deuren weer mag openen. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli lopen er per dag zo'n 10.000 mensen op het terrein van het festival.

00.01

Sterftecijfer voor het eerst in pandemie opvallend laag


Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland overleden vorige week beduidend minder mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Tot voor kort overleden juist opvallend veel mensen vanwege de virusuitbraak. Het komt vaker voor dat na zo'n sterftegolf juist een dal volgt. Maar of daar nu sprake van is, durven onderzoekers nog niet te zeggen.

00.01

Ruim 13.000 bedrijven na ontvangen coronasteun alsnog opgeheven


De coronasteun van de overheid heeft ruim 13.000 bedrijven niet kunnen redden. Deze ondernemingen maakten gebruik van steunmaatregelen, maar werden uiteindelijk toch opgeheven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel was de kans dat een bedrijf werd opgeheven veel kleiner dan wanneer het geen overheidssteun ontving.

23.19

Patiënten met langdurige Covid vragen in petitie om steun


De patiëntengroep 'Long COVID Nederland' wil dat er erkenning komt voor de naar schatting ruim 100.000 mensen in Nederland die langdurige klachten hebben na een corona-infectie. Ook pleit de groep voor multidisciplinaire klinieken waar kennis over langdurige Covid samenkomt en door medisch specialisten en paramedici nauw samengewerkt kan worden. De patiëntengroep heeft een petitie opgesteld die inmiddels door ruim 10.000 mensen is getekend. K

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!