SP niet in coalitie vanwege referendum en OV

2 juli 2021 om 11:40 • Aangepast 3 juli 2021 om 11:38
nl
De SP doet niet mee aan de nieuwe coalitie in Provinciale Staten omdat ze op het gebied van openbaar vervoer en het referendum net iets verder willen gaan dan de andere partijen. Dat zei informateur Karla Peijs vrijdagmorgen tegen Provinciale Staten.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Peijs en haar mede-informateur Lambert Verheijen gaven vrijdag een toelichting op het informatieproces. Zij stelden eerder voor een nieuwe coalitie te vormen met VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. Verkenners Emile Roemer en Marja van Bijsterveldt hadden nog een lichte voorkeur voor de SP.

Het ging om details
Peijs benadrukte dat het verschil tussen de vijf beoogde coalitiegenoten en de SP tijdens de informatiegesprekken miniem waren. Het ging om details die de doorslag gaven. Peijs was vol lof over de constructieve bijdrage van de SP tijdens de informatiegesprekken. “De SP is zichzelf gebleven en zal straks in het nieuwe bestuursakkoord dingen van zichzelf herkennen,” aldus Peijs.

De Staten krijgen op 16 juli een aanvulling op het bestuursakkoord en zullen daar dan over beslissen. Vrijdag was iedereen vooral vol lof over het werk van de informateurs.

Het zal af en toe nog wel knetteren
Volgens Karla Peijs zijn alle partijen het erover eens dat ze in goede harmonie moeten gaan samenwerken na twee coalitiebreuken in één bestuursperiode. “De vijf partijen die nu gaan samenwerken hebben allemaal een eigen geschiedenis. Ze zullen niet meteen hand in hand door de wei lopen, maar niemand wil een vierde breuk. Dat gaat ook niet gebeuren. Dan komen wij namelijk terug en dan worden dat geen prettige gesprekken. Het zal af en toe nog wel eens knetteren, maar de nieuwe coalitie gaat niet sneuvelen,” aldus Peijs.

Stikstof
Lambert Verheijen en Karla Peijs onderstreepten dat de stikstofcrisis een belangrijk onderwerp is voor de nieuw coalitie. Van belang daarbij is hoe de landelijke overheid daarmee verder gaat. De informateurs verwachten dat de nieuwe coalitie met een voorstel zal komen 'zodat we kunnen doorpakken voordat we naar de volgende bestuursperiode gaan'.

Alexander van Hattem van de PVV had zo zijn twijfels. Hij wees vooral op de instabiliteit bij het landelijke CDA en hij was bang dat dat z’n weerslag zal hebben op het provinciale CDA. Volgens Van Hattem is al twee keer eerder gebleken dat het CDA in Brabant instabiel is.

Peijs stelde hem gerust: “Maakt u zich over het CDA maar geen zorgen. Mijn ervaring is dat het op en af gaat met die partij. Uiteindelijk komt het wel goed.”

Van Hattem concludeerde uit opmerkingen van Karla Peijs dat het referendum 'schijnbaar uit het bestuursakkoord' is verdwenen. De informateurs vertelden hem dat hij tot 16 juli moet wachten op een antwoord.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.