Dit toppaard is per ongeluk Duits en mag daarom niet naar Olympische Spelen

3 juli 2021 om 14:00 • Aangepast 5 juli 2021 om 11:07
nl
Een zware domper voor Dinja van Liere uit Uden. De 30-jarige dressuurruiter mag niet aan de start van de Olympische Spelen verschijnen met haar favoriete paard Hermès. Door een administratieve fout bij de internationale overkoepelende organisatie FEI heeft het dier per ongeluk de Duitse nationaliteit, en daarmee is de weg naar Tokio onbereikbaar geworden.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het reglement zegt dat paarden die tijdens de Olympische Spelen van Tokio van start gaan, op 15 januari van dat jaar de nationaliteit moeten hebben van het land waarvoor de ruiter uitkomt.

De FEI meldde op 21 juni, nadat de ruiters en paarden officieel werden aangemeld voor mogelijke deelname aan de Spelen, dat Hermès niet kon worden ingeschreven, omdat het paard in de database sinds 2018 de Duitse nationaliteit heeft.

Per abuis een Duits woonadres
De hengst is al jaren eigendom van Joop van Uytert, een paardenfokker uit het Gelderse Heerewaarden. In de database is per abuis een Duits woonadres ingevoerd, een fout die werd gemaakt bij de FEI. Dit staat het afreizen naar Tokio in de weg.

De Nederlandse hippische bond KNHS diende daarop bezwaar in, maar de FEI heeft dat afgewezen. Ook aan het voorstel van Nederland om de zaak voor te leggen aan het internationale arbitragehof heeft de FEI haar medewerking nog niet verleend en dat is wel noodzakelijk voor een uitspraak.

Van Uytert, eigenaar van Hermès: “Het is niet te bevatten dat het selectietraject voor de Olympische Spelen op deze manier eindigt voor Dinja en Hermès. Ik vind het onbegrijpelijk dat de FEI, deze door hun gemaakte administratieve fout, niet recht wil zetten.”

Mogelijk juridische stappen
De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen zodat het toppaard van Van Liere toch zijn opwachting kan maken bij de Olympische Spelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.