Horeca Eindhoven snapt schrappen van terrassen: 'Niet leuk, wel verstandig'

7 juli 2021 om 19:43 • Aangepast 7 juli 2021 om 22:05
nl
Een verstandige maatregel. Dat vindt Ruud Bakker, voorzitter van Koninklijke Horeca Eindhoven, van het besluit van de gemeente om geen terrassen meer toe te staan tijdens stapavonden op Stratumseind. Dit vanwege de toenemende coronabesmettingen onder jongeren. “Het is dermate druk dat het toch een probleem werd.”
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Het is nooit leuk. Het is ook geen leuke boodschap om aan de ondernemers te geven. Ze hebben het al moeilijk genoeg, maar als je kijkt naar afgelopen weekend en het weekend daarvoor moet er echt gehandhaafd worden”, zegt Bakker.

Hij legt uit dat er van tevoren is besproken wat voor maatregelen er genomen zouden worden als het te druk werd. “Dan weet je dat dit kan gebeuren”, vindt hij.

Toch zijn deze maatregelen voor sommige horecaondernemers een flinke klap in het gezicht. Patrick van Hedel is eigenaar van Café Bartenders en Back in Time. Het ene café is open met Testen voor Toegang, het andere om te borrelen volgens de anderhalvemeterregel. ''Het terras loopt bij mij juist heel goed'', zegt Van Hedel. "In mijn uitgaanscafé waren afgelopen zaterdag maar 25 man binnen terwijl mijn terrascafé bomvol zat. Ik baal dus wel van die nieuwe regels."

"Niet iedereen die op Stratumseind rondloopt is getest."

Volgens Bakker moeten de terrassen weg om ruimte te creëren voor de bezoekers die daar lopen. Dat mensen meedoen aan Testen voor Toegang om naar binnen te mogen bij de cafés maakt volgens hem niet uit. “Niet iedereen die op Stratumseind rondloopt is getest. Het is echt om te zorgen voor minder drukte en meer ruimte.”

Bedrijfsleider Luitzen Boonstra van Café Altstad snapt best dat de regels wat aangescherpt moeten worden. Alleen is de impact van die regels voor ieder café anders. ''De één is meer afhankelijk van zijn terras dan de ander'', zegt hij. ''En daarnaast zijn er ook veel horecagelegenheden buiten Stratumseind om die niks hoeven aan te passen.''

Bakker geeft aan dat dit soort maatregelen ook worden genomen bij evenementen buiten coronatijd. “Tijdens carnaval of met Koningsdag hebben we ook geen terrassen. Ook om ruimte te creëren voor bijvoorbeeld hulpdiensten. Zodat zij er ook goed langs kunnen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.