Herinvoeren coronaregels? 'De geest gaat moeilijk terug in de fles' - Omroep Brabant

Herinvoeren coronaregels? 'De geest gaat moeilijk terug in de fles'

9 juli 2021 om 09:59 • Aangepast 9 juli 2021 om 12:26
nl
‘Een heel lastige mededeling’. Zo typeert Kenny Meesters van de Tilburg University de boodschap die de overheid mensen in Nederland zal moeten brengen nu de coronacijfers sinds enkele dagen weer flink oplopen. "Veel mensen hebben zichzelf al rijk gerekend of zelfs al geproefd van het 'nieuwe leven' met festivals, uitgaan en vakanties. De geest gaat moeilijk terug in de fles op dit moment."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De corona-uitbraak in Nederland leek de afgelopen weken tot rust te zijn gekomen. Sinds eind april daalde het aantal positieve tests snel en de overheid bereidde zich voor op een rustige zomer. Maar afgelopen week kreeg het virus plotseling nieuw leven. De laatste zeven dagen zijn 16.153 mensen positief getest, bijna evenveel als de drie weken daarvoor. Donderdag meldde het RIVM 5475 positieve tests, bijna zeven keer zoveel als een week geleden. Het gaat vooral om twintigers. Veel mensen hebben het coronavirus opgelopen in de horeca.

Weersvooruitzichten
Vanwege de opnieuw stijgende coronacijfers heeft het kabinet spoedadvies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Er wordt rekening mee gehouden dat het kabinet gaat besluiten clubs en discotheken voorlopig weer te sluiten en meerdaagse evenementen voorlopig af te blazen.

Kenny snapt dat de overheid mensen bij dit soort vervelende boodschappen ook een positief vooruitzicht wil bieden. Maar hij benadrukt dat je moet voorkomen dat je hierop weer moet terugkomen. "Hoe meer je belooft, hoe groter het risico is. Het is net als bij weersvooruitzichten. Mensen weten dat daar onzekerheden in zitten, maar toch zijn we teleurgesteld als ze niet helemaal blijken te kloppen."

En petit comité
Hij zou demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge daarom aanraden om tijdens een nieuwe persconferentie beloftes 'dat het over twee weken weer beter zal zijn' te vermijden. "Je verliest namelijk steeds meer vertrouwen door dingen te beloven die je niet kunt waarmaken. Ik hoop dat ze mensen gaan aanmoedigen om elkaar te helpen en naar alternatieven te zoeken."

Hij wijst naar de festivals die vorig weekend voor het eerst sinds maanden weer konden plaatsvinden, onder meer in Erp en Breda. Daar werden tienduizend bezoekers toegelaten. "Probeer en petit comité dat sociale contact op te zoeken", benadrukt hij. "Zodat het beheersbaar blijft."

Kenny geeft een voorbeeld: "Als je het sociale contact met je vrienden belangrijk vindt, zijn er misschien mogelijkheden om samen buiten te sporten. Dan kom je niet samen in een club, op een feest met alcohol, maar verzin je in de buitenlucht activiteiten op een veilige afstand."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.