Wat mag er wel of niet? Dit weten we nu over de nieuwe coronamaatregelen

9 juli 2021 om 14:00 • Aangepast 9 juli 2021 om 16:48
nl
Het kabinet trapt op de rem nu het aantal coronabesmettingen oploopt. Zo moet de horeca weer om middernacht sluiten en gaan er veel strengere regels gelden voor festivals, volgens RTL Nieuws. De maatregelen zouden gelden vanaf zaterdagochtend zes uur tot 13 augustus. Veel is nog onduidelijk, dit is wat we nu wél weten.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Voor evenementen gaan meer beperkingen gelden. Bezoekers moeten daar zitten, anderhalve meter afstand houden en maar twee derde van de maximale capaciteit mag worden benut. Het testen voor toegang blijft vooralsnog wel van kracht voor eendaagse evenementen.

Het kabinet heeft er volgens ingewijden voor gekozen om de maatregelen niet meteen in te laten gaan, om problemen met de handhaving te voorkomen.

Feestcafés en clubs weer dicht
Testen voor toegang geldt niet voor toegang tot feestcafés, clubs en nachtclubs; die zouden volgens RTL Nieuws de deuren weer moeten sluiten.

Geen meerdaagse evenementen
Meerdaagse evenementen waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, worden waarschijnlijk afgelast. Wat er precies wordt bedoeld met ‘meerdaagse evenementen’ is onduidelijk. Evenementen waar bezoekers op hun plek kunnen zitten, zouden nog wél met Testen voor Toegang mogen. Of dat ook geldt voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn, is niet bekend.

Maximaal aantal bezoekers
Het kabinet zou ook het maximaal aantal bezoekers willen beperken. Voor evenementen buiten geldt dat maximaal duizend mensen aanwezig mogen zijn, voor evenementen binnen is dat vijfhonderd man.

Nog veel onduidelijk
Details over de verscherpte maatregelen die vanavond door Rutte en De Jonge worden aangekondigd, zijn er nog niet. Of bijvoorbeeld bruiloften kunnen doorgaan volgens de huidige regels (anderhalve meter afstand, vaste zitplek en geen maximaal aantal bezoekers) is onduidelijk.

Hetzelfde geldt voor voetbalwedstrijden. PSV speelt komende woensdag in het Philips Stadion tegen PAOK, waar 35.000 toeschouwers welkom zijn. Met de aangekondigde verscherpte maatregelen is het de vraag of dat zo blijft. Datzelfde geldt voor Oss waar volgende weekend de Grand Prix Motorcross op het programma staat.

Volg de persconferentie
De persconferentie waar de nieuwe maatregelen worden aangekondigd is vrijdagavond vanaf zeven uur te volgen via Omroep Brabant in de app, via de website en social media en op radio en tv.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.