Burgemeesters: aanpak drugscriminaliteit moet radicaal anders

9 juli 2021 om 20:38 • Aangepast 10 juli 2021 om 19:16
nl
Er moet radicaal ander beleid komen voor de bestrijding van drugscriminaliteit. De burgemeesters van Breda, Tilburg, Roosendaal en Loon op Zand pleiten samen met een groeiende groep collega’s uit andere steden voor legalisering van cannabis en voor een hardere aanpak van drugscriminelen. Ze vinden dat de noodzaak voor zo’n aanpak van georganiseerde criminaliteit langzaam is verdwenen.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

In NRC pleiten de burgemeesters ervoor om de aanpak van ondermijning weer op de politieke agenda te krijgen. Volgens hen is er na de moord op advocaat Derk Wiersum minder aandacht voor ondermijning, terwijl criminaliteit rond drugshandel heel veel handhavingsproblemen veroorzaakt.

Verdienmodel aanpakken
Volgens de burgemeesters moet het verdienmodel van drugscriminelen worden aangepakt. In een manifest bepleiten ze hardere strafrechtelijke veroordelingen en het afpakken van crimineel vermogen. Ook willen ze cannabis legaliseren, zowel de teelt en verkoop als het gebruik.

Om te voorkomen dat jongeren het circuit ingelokt worden moet er meer aandacht komen voor preventie en het versterken van de weerbaarheid van kwetsbare groepen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.