Video

Patrick verzamelt Tilburgse modelvoertuigen en iedereen mag ze zien

10 juli 2021 om 19:35 • Aangepast 12 juli 2021 om 10:33
nl
Auto's, treintjes, het Land van Ooit en de Tilburgse kermis. Ze zijn allemaal te zien tijdens de modelbouwshow die dit weekend gehouden wordt in het Autotron in Rosmalen. Het is de grootste show van de Benelux. Verzamelaar Patrick Mommers uit Tilburg laat daar zijn unieke verzameling Tilburgse transportvoertuigen zien.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Vol trots staat Patrick in zijn eigen stand op de modelbouwshow in het Autotron. Om hem heen staan tientallen vrachtwagens van Tilburgse transportbedrijven. "Dit is lang niet alles hoor, in totaal heb ik er 1600."

Dertig jaar geleden begon Patrick met het verzamelen. "Ik spaarde eerst modelauto's. Maar die zijn er zoveel, op een gegeven moment was mijn portemonnee leeg. Toen ben ik me gaan toespitsen op modelvoertuigen van transportbedrijven uit de regio Tilburg. Want die zie ik elke dag rijden."

Spannend of het door zou gaan
Patrick bouwde zijn stand vrijdag al op. Vol spanning keek hij 's avonds naar de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. "Of we zouden gaan afbreken, of de beurs zou gaan draaien. Het was een hele verademing dat het mocht doorgaan. Want begin vorig jaar heb ik voor het laatst mijn modellen kunnen showen."

Het is zaterdag nog niet heel druk. Waarschijnlijk omdat mensen denken dat het evenement niet mag doorgaan in coronatijd. Dat is jammer, benadrukken veel standhouders. Maar de bezoekers die er zijn, kunnen nu wel in alle rust de modellen bewonderen. Een man bekijkt de modelboten. "Ik vind dit schitterend, vooral in deze lange coronatijd. Om dit allemaal weer te zien, daar gaat je hart van open." Een klein meisje kijkt haar ogen uit. Op de vraag wat ze het mooiste vind roept ze enthousiast: "Alles!"

Kijken, kijken, niet kopen
De modellen van Patrick zijn niet te koop. "Nee, ik laat hier puur mijn eigen verzameling zien. Mensen mogen niet voelen en niet kopen. Ze kunnen bieden wat ze willen. Maar mijn verzameling is niet te koop. Geld kan een gat in mijn collectie nooit goedmaken. Ik heb wel eens iemand gehad die maar bleef bieden op een bepaald model. Maar ik heb 'm niet verkocht. Daar zijn ze mij te dierbaar voor."

Nooit compleet
Aan de verzamelwoede van Patrick komt nooit een eind. "Nee, de verzameling is nooit compleet", legt Patrick lachend uit. "Dat is ook het leuke. Soms kom ik op een rommelmarkt of een beurs ineens een model tegen waarvan ik niet eens wist dat die bestond. Ik ben dus nooit klaar. Gelukkig niet!"

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!