LIVEBLOG

Coronanieuws: Belgen willen geen risico lopen met oefenduel FC Eindhoven

11 juli om 06:00 • Aangepast 12 juli om 10:06
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze zondag hebben we je in dit liveblog op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen van het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Op verzoek van Dessel Sport (Bel) is een oefenduel met FC Eindhoven afgelast.
  • Er zijn zondagmiddag 1086 nieuwe besmettingen in Brabant gemeld.
  • Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komen meerdere regio's op het hoogste alarmniveau uit.
  • Kinderen die in 2009 geboren zijn, kunnen een afspraak inplannen voor een coronavaccinatie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

20.30

Oefenwedstrijd FC Eindhoven afgelast

De vriendschappelijke wedstrijd die FC Eindhoven dinsdag zou spelen tegen KFC Dessel Sport is geschrapt. Het oefenduel gaat 'vanwege de coronaperikelen over de grens' niet door, zo twittert de Belgische club. Dessel Sport wil als gevolg van de hoge besmettingscijfers in ons land geen risico nemen en 'dat is hun goed recht', aldus een woordvoerder van FC Eindhoven.

De Veldhovense amateurclub UNA neemt de plaats in van Dessel Sport. De wedstrijd in het Jan Louwers Stadion begint dinsdagavond om halfacht en het wordt de eerste op eigen veld onder leiding van de nieuwe trainer Rob Penders. Kaartjes die al waren gekocht, blijven geldig.

16.30

België heeft geen zin in 'Nederlands jojobeleid'

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft 'absoluut geen zin om in een Nederlands jojobeleid terecht te komen.' De bewindsman reageerde daarmee op het terugdraaien van versoepelingen in ons land, nadat de coronabesmettingen in korte tijd enorm waren gestegen. De Belgische autoriteiten overleggen vrijdag over eventuele versoepelingen, maar Vandenbroucke wil geen 'loze beloftes' doen over het sluitingsuur in de horeca of heropening van het nachtleven vanaf september, zo zei hij tegen VTM Nieuws. "We hebben uit de Nederlandse ervaring geleerd dat je best geen loze perspectieven geeft."

Hij waarschuwt dat vooralsnog slechts 40 procent van de Belgen volledig is gevaccineerd. Het is volgens de minister dan ook nog niet het moment om 'alle remmen los te gooien.' De Belgische viroloog Marc van Ranst is het eens met de minister. "Beter voorzichtig versoepelen, dan een jojo-beleid", twittert hij.

15.20

1086 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn zondagmiddag 1086 nieuwe besmettingen in Brabant gemeld. Zaterdag waren het er bijna vijftienhonderd. Dat was drie keer zoveel als een dag eerder. Ook landelijk zijn in het afgelopen etmaal na een aantal dagen van flinke stijging weer iets minder coronagevallen gemeld. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9398 meldingen van positieve tests. Een dag eerder waren dat er 10.306, het hoogste aantal sinds 25 december. Het aantal nieuwe coronagevallen is altijd nog een stuk hoger dan het weekgemiddelde van 5630.

Het aantal sterfgevallen stijgt vooralsnog niet. Het RIVM kreeg afgelopen etmaal geen bericht dat een coronapatiënt aan het virus was overleden. Dat er nu geen overlijden wordt gemeld, betekent niet dat er daadwerkelijk niemand in de afgelopen 24 uur aan het virus is gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn negen sterfgevallen gemeld, het laagste niveau sinds half augustus, bijna een jaar geleden.

Wachten op privacy instellingen...
14.47

'Rutte en De Jonge hadden sorry moeten zeggen'

Intensive care-arts Diederik Gommers vindt dat demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdagavond tijdens hun persconferentie excuses hadden moeten aanbieden voor het coronabeleid. "Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco", schrijft Gommers zondag op Instagram.

Volgens Gommers was het logisch dat het hoge aantal coronabesmettingen na de versoepelingen niet voorspeld werden in de RIVM-modellen. "Daar was geen rekening gehouden met ons 'oude' gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren", aldus de ic-arts, die nog niet met zekerheid kan stellen of we ons zorgen moeten maken over een 'vierde golf' aan coronabesmettingen. Wat wel duidelijk is, is dat er te rooskleurig is gedacht over de versoepelingen.

Wachten op privacy instellingen...
12.18

Duitse coronacijfers blijven laag ondanks stijging

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is voor de vijfde dag op rij gestegen, maar blijft op een laag niveau vergeleken met veel andere Europese landen. Het afgelopen etmaal kwamen er 745 nieuwe besmettingen en zes sterfgevallen bij door COVID-19. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, rapporteerde gemiddeld 6,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Een week geleden stond dat cijfer op vijf.

10.00

Situatie in Nederland op meerdere plekken 'zeer ernstig'

Van gehucht tot metropool, van noord tot zuid, overal in Nederland schiet het aantal positieve coronatests omhoog in een ongekend tempo. Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komen meerdere regio's op het hoogste alarmniveau uit. Het zou onder meer gaan om Amsterdam-Amstelland en Groningen. Negen regio's stevenen af op het een na hoogste risiconiveau. Onder meer Midden- en West-Brabant en Brabant-Zuidoost. Brabant-Noord komt hier misschien nog bij.

09.30

Kinderen geboren in 2009 kunnen coronaprik inplannen


Kinderen die in 2009 geboren zijn, kunnen een afspraak inplannen voor een coronavaccinatie. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Alle 12-jarigen uit 2009 kunnen vanaf tien uur 's ochtends een afspraak maken, via de website coronavaccinatie-afspraak.nl of het landelijke afspraaknummer (0800-7070). 11-jarigen uit 2009 kunnen vanaf hun 12e verjaardag hun prik inplannen.

Wachten op privacy instellingen...
08.28

OMT-lid De Jong: 'Zorgen om kwetsbare bevolking'


De enorme toename van het aantal coronabesmettingen, baart Menno de Jong, viroloog bij het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team, zorgen. "We moeten er rekening mee houden dat de besmettingen toch doorsijpelen naar de kwetsbare bevolking", zegt hij bij de Amsterdamse zender AT5. Die zijn weliswaar gevaccineerd, maar tegen de huidige deltavariant bieden de vaccins volgens hem minder bescherming. Plus dat de meest kwetsbare bevolking al vroeg in het jaar is gevaccineerd waardoor de bescherming al een beetje aan het aflopen is."

Wachten op privacy instellingen...
02.02

90-jarige Belgische besmet 'met twee virusvarianten tegelijk'


Een 90-jarige vrouw uit België die eerder stierf aan het coronavirus was tegelijkertijd besmet met zowel de Alfa- als de Beta-variant, hebben Belgische onderzoekers zondag bekendgemaakt. Dit zeldzame fenomeen wordt volgens hen mogelijk onderschat. De niet-gevaccineerde vrouw, die alleen woonde en thuisverpleging kreeg, werd in maart opgenomen in het ziekenhuis in Aalst na een aantal valpartijen. Ze testte dezelfde dag positief op het coronavirus. Hoewel haar zuurstofgehalte aanvankelijk goed was, verslechterde haar toestand snel en vijf dagen later stierf ze.

23.00

Ook 23.500 toeschouwers bij CL-voorrondeduel PSV-Galatasaray


Bij de wedstrijd die PSV woensdag 21 juli voetbalt tegen het Turkse Galatasaray, in de voorronde voor de Champions League, mogen 23.500 toeschouwers aanwezig zijn. Datzelfde geldt voor de laatste oefenwedstrijd voor dit belangrijke duel, komende woensdag tegen het Griekse PAOK. Bezoekers krijgen informatie over de voorwaarden van de Corona Check die de overheid bij een wedstrijdbezoek verplicht stelt en het tijdslot waarmee PSV werkt.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...