Bankje onthuld voor Ximena Knol in Veghel: een plek om vooral te luisteren - Omroep Brabant
Video

Bankje onthuld voor Ximena Knol in Veghel: een plek om vooral te luisteren

12 juli 2021 om 14:30 • Aangepast 13 juli 2021 om 14:35
nl
Wachten op privacy instellingen...
In Veghel is maandagmiddag een bankje onthuld ter nagedachtenis aan Ximena Knol. In 2018 maakte het toen 19-jarige meisje een einde aan haar leven met een zelfdodingspoeder, eenvoudig besteld via internet. Haar ouders pleitten sindsdien hartstochtelijk voor meer aandacht voor jongeren met psychische problemen. Onderdeel van die missie is het bankje, vergezeld van de boodschap: "Neem de tijd om naar elkaar te luisteren."
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Ze krabbelen langzaam weer op. De dood van hun dochter op 22 februari 2018 heeft een diep gat geslagen in hun hart, maar heeft hen ook strijdbaar gemaakt om anderen dit leed te besparen. "Ximena is onnodig gestorven, maar laat het niet nutteloos zijn", zegt haar vader.

Met de stichting 'Ximena's Vlinder' geven Randy en Caroline hun dochter nog een stem. En een nalatenschap. "De wachtlijsten in de psychische zorg zijn zo enorm lang, er zijn heel veel mensen zoals Ximena die, als ze eerder zouden zijn geholpen, deze stap nooit zouden zetten. Laat staan op deze manier", zegt haar moeder.

"Waarom hebben wij twee oren en één mond? Luisteren is belangrijker dan praten."

De dood van hun dochter kreeg, mede door hun niet aflatende strijd, de afgelopen jaren veel aandacht. Ximena kon heel gemakkelijk aan het zelfdodingspoeder komen. Het middel was uitgebreid in het nieuws geweest en daardoor ook makkelijk te vinden. Randy en Caroline kregen het na de dood van hun dochter voor elkaar om de verkoop van het middel aan particulieren aan banden te leggen. Al is het nog steeds 'op de markt'.

Het graf van Ximena, de steen komt binnenkort.
Het graf van Ximena, de steen komt binnenkort.

Gedachten hebben aan zelfdoding, zit nog steeds in de taboesfeer. De stichting wil helpen om meer open te kunnen praten over dat soort gedachten en het vinden van goede hulp. Daarom krijgt Veghel nu een speciaal bankje, ter nagedachtenis aan Ximena. Het bankje moet een plek bieden om naar elkaar te luisteren.

"Praten is altijd goed, luisteren nog beter."

Op het bankje staat de tekst: "Waarom hebben wij twee oren en één mond? Luisteren is belangrijker dan praten. " Volgens vader Randy is dat precies waar het om gaat. "Luisteren naar elkaar, verbinding zoeken." Hij hoopt dat jongeren met suïcidale neigingen er bij gebaat zijn dat mensen naar hen luisteren. Het bankje moet de eerste worden van 'heel veel meer' bankjes, hopen de ouders van Ximena. "Praten is altijd goed, luisteren nog beter."

Ximena's eerste bankje is in Veghel onthuld..
Ximena's eerste bankje is in Veghel onthuld..

Ximena woonde sinds 2016 onder begeleiding, tegenover de plek waar nu het bankje komt, onder verantwoordelijkheid van de Oosterpoort. Bij deze stichting in Oss werd ze behandeld vanwege Post Traumatische Stress Stoornis. Deze PTSS was een gevolg van langdurig seksueel misbruik.

Haar ouders zijn ervan overtuigd dat het ultieme besluit van hun dochter te wijten is aan een opeenstapeling van fouten door behandelaars en begeleiders van de GGZ Oost-Brabant. Daarom voeren ze naast hun strijd voor meer aandacht voor jongeren met psychische problemen, ook nog een juridische strijd. Zo hebben zij een rechtszaak aangespannen tegen onder anderen de behandelend psycholoog van Ximena. Daarin worden zij bijgestaan door advocaat Sébas Diekstra. Het gerechtshof in Den Bosch bezig met de afwikkeling hiervan.

Heb jij last van depressieve klachten, suïcidale gedachtes of zie het leven niet meer zitten? Neem contact op met MIND Korrelatie (0900 1450) of 113 Zelfmoordpreventie (0800 0113).

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.