Drijvende drugsboot Moerdijk: vier nieuwe aanhoudingen - Omroep Brabant
Video

Drijvende drugsboot Moerdijk: vier nieuwe aanhoudingen

12 juli 2021 om 15:37 • Aangepast 13 juli 2021 om 15:30
nl
De politie heeft vier verdachten opgepakt in een onderzoek naar productielabs van crystal meth, onder meer op een schip in de dorpshaven van Moerdijk. Dat lab werd in mei 2019 ontdekt.

Het gaat om een man met de Nederlandse nationaliteit uit Den Haag, een vrouw met de Colombiaanse nationaliteit, een man uit Ecuador en een man uit Mexico. Hun leeftijden variëren van 40 tot 46 jaar. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vermoedt dat de verdachten betrokken zijn bij meerdere productielocaties van crystal meth in Nederland.

In het onderzoek werden maandag zeven huizen en een loods doorzocht, onder meer in Amsterdam, Den Haag, Rijswijk en Wassenaar. Auto’s en grote sommen contant geld werden in beslag genomen. De verdachten zitten vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, meldt de politie.

Eerdere veroordelingen
In 2020 werden al drie Mexicanen veroordeeld voor het maken van crystal meth op de drugsboot in Moerdijk. Ze kregen vier jaar cel. De kapitein kreeg 32 maanden gevangenisstraf.

Het lab was 'omvangrijk' en kon 'op grote schaal' drugs maken. De Mexicanen waren niet 'de grote bazen' maar ondergeschikten waren ze ook niet. ‘Het is een gevaarlijk chemisch proces’ en je moet weten wat je doet, oordeelde de rechtbank destijds.

Spectaculair
De zaak was in meerdere opzichten spectaculair. Het ging om een groot en professioneel drugslab. In het lab kon een deel van het drugsafval worden hergebruikt. Zoiets had de politie nog nooit eerder gezien in ons land.

Nadeel van die recycling is dat er een explosieve stof bij ontstaat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest dat spul ophalen en opblazen op een veilige plek.

Groter netwerk
De landelijke eenheid van de politie denkt dat er een verband is tussen het drugslab in Moerdijk en dat in Achter-Drempt (Gelderland) dat in 2020 is ontdekt. Dat was ook een crystal meth-lab.

Heel specifiek brengen ze de mensen die nu zijn opgepakt met beide labs in verband.

Bij de rechtszaak over het lab in Moerdijk werd al duidelijk dat de veroordeelde mensen niet de enigen waren die erbij betrokken waren en dat er een organisatie achter zat. Mogelijk heeft de politie die nu te pakken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.