Liveblog

Coronanieuws: Midden- en West-Brabant naar hoogste risiconiveau

13 juli 2021 om 06:35 • Aangepast 21 juli 2021 om 12:05
nl
Ook deze dinsdag houden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 944 nieuwe besmettingen in Brabant, een dag eerder waren dat er 1083.
  • Reproductiegetal corona stijgt tot boven de 2.
  • Onder meer in de zorg neem onrust onder werknemers toe
  • 27 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  • Brabantse festivals sluiten zich aan bij kortgeding ID&T
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten.

22.30

Voorzitter Open Nederland hoopt dat testpauze horeca tijdelijk is

De stichting achter Testen voor Toegang houdt hoop dat vanaf 14 augustus ook toegangstesten weer gebruikt kunnen worden in de horeca. "Opgeven is geen optie, ook niet als het gaat om testen", zegt voorzitter Pier Eringa (60) van Stichting Open Nederland in NRC.

"Misschien moet nu de stekker er inderdaad even uit, maar ik hoop echt dat de pauze tijdelijk is. Ik gun de horeca meer ruimte, maar we hebben ook gezien dat het op deze manier niet gelukt is. De oplossing heb ik nog niet, maar het testen zal belangrijk blijven, omdat er nog een hele grote groep niet gevaccineerd is en we nog heel veel niet weten, bijvoorbeeld of mensen na een vaccinatie nog besmettelijk kunnen worden", zegt de oud-directeur van ProRail in de krant.

Vorige week vrijdag kondigde het kabinet aan dat Testen voor Toegang niet langer mogelijk is voor de horeca. Het controlesysteem bleek de afgelopen weken allesbehalve waterdicht. Op meerdere plekken zijn daardoor flinke nieuwe besmettingsbrandhaarden ontstaan.

21.00

Juristen: met 'Dansen met Janssen' verzaakte overheid zorgplicht

De Nederlandse overheid heeft haar grondwettelijke zorgplicht verzaakt, door te communiceren en toe te staan dat mensen na hun Janssen-vaccinatie al direct feest konden gaan vieren in drukke nachtclubs, of op een festival. Dat zeggen juristen en experts op het gebied van letselschade tegen BNR.

"Dansen met Janssen", met die inmiddels beruchte uitspraak werden vooral jongeren door minister Hugo de Jonge aangespoord om het Janssen-vaccin te nemen. Na de prik was het direct mogelijk om met een QR-code toegang te krijgen tot nachtclubs, feestcafés en festivals. Dit terwijl bekend was dat het vaccin vlak na toediening nog helemaal niet genoeg bescherming biedt.

Daarmee is de overheid ernstig de mist ingegaan, stellen juristen en experts die BNR sprak. Volgens hen heeft de overheid zich niet aan artikel 22 van de grondwet gehouden, waarin staat dat die overheid maatregelen moet nemen om de volksgezondheid te bevorderen.

20.30

Organisatie Verknipt geschrokken van besmettingen bij festival

De organisatie van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht is geschrokken van het aantal besmettingen onder de bezoekers. Zeker 900 bezoekers van het dancefeest zijn besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de organisatie is tot het laatste moment "op detailniveau" gesproken met de gemeente Utrecht over de vergunning en alle coronamaatregelen.

In een verklaring meldt de organisatie dat ze niet weet hoe het aantal besmettingen zo hoog is opgelopen. Ook verwijst ze naar de GGD, die aangeeft dat het moeilijk vast te stellen is of de festivalgangers allemaal in Utrecht besmet zijn geraakt. "Dat alles sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan, maar dat maakt het aantal besmettingen niet minder zuur."

19.00

Kabinet werkt aan extra steun voor evenementenbranche

Organisatoren van evenementen mogen hopen op extra compensatie nu de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt. Het demissionaire kabinet werkt aan een verruiming van de garantieregeling voor bijvoorbeeld festivals. Daar wordt waarschijnlijk voor het coronadebat van woensdag meer over bekend.

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Sinds deze maand kunnen bedrijven die door nieuwe coronabeperkingen een evenement moeten afgelasten, 80 procent van de al gemaakte kosten terugkrijgen. Dat wordt volgens ingewijden verhoogd, mogelijk zelfs naar 100 procent.

Het kabinet greep vrijdag hard in bij de uitgaans- en evenementenbranche, omdat het aantal besmettingen sinds de versoepelingen van eind juni veel te hard oploopt. Alleen eendaagse evenementen mogen de komende maand doorgaan, en alleen als alle bezoekers een vaste zitplaats hebben op minstens anderhalve meter van elkaar.

Demissionair minister-president Mark Rutte erkende maandag dat het kabinet een inschattingsfout heeft gemaakt en te snel te veel coronamaatregelen heeft losgelaten. Ook de communicatie over de versoepelingen was ongelukkig, gaf Rutte toe. Hij bood zijn excuses aan.

17.50

Nederlandse toeristen kunnen met CoronaCheck-app naar Frankrijk

Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, meldt de ANWB. Het populaire vakantieland gaat de coronaregels aanscherpen nadat de besmettingen stegen en gaat gebruikmaken van een gezondheidspas, de "pas sanitaire".

De Fransen bewijzen met de pas dat ze ingeënt, negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus. Nederlanders bewijzen dit met de internationale QR-code in hun CoronaCheck-app, maar ook het gele vaccinatieboekje kan gebruikt worden, aldus de ANWB. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. In Frankrijk geldt dat mensen twee weken na hun vaccinatie een gezondheidsverklaring krijgen, alleen mensen met het Janssen-vaccin moeten vier weken wachten.

De gezondheidsverklaring is vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken waar meer dan vijftig personen aanwezig zijn. Vanaf augustus is het bewijs ook nodig om naar horecazaken, ziekenhuizen en winkelcentra te gaan. Hier worden later mogelijk nog meer locaties aan toegevoegd.

17.30

Meer dan 900 bezoekers besmet met corona bij Utrechts festival

Zeker 900 bezoekers van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat de GGD regio Utrecht desgevraagd weten aan het ANP. Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers.

Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

17.30

Britten melden hoogste aantal coronadoden sinds april

Groot-Brittannië heeft het hoogste aantal coronadoden sinds april geteld. Het gaat om 50 personen die binnen vier weken na een positieve coronatest bezweken.

Het nieuws komt een dag na het besluit van de regering om begin volgende week vrijwel alle coronabeperkingen in Engeland op te heffen. Ook zijn 36.660 nieuwe besmettingen geregistreerd.

17.16

Belgische corona-experts: leer van slecht voorbeeld Nederland

België moet waken voor het te snel versoepelen van de coronamaatregelen, waarschuwen deskundigen. Het schrikbeeld is Nederland, waar dat wel gebeurde. De autoriteiten moeten vrijdag op hun coronaberaad, als ze zich buigen over grote evenementen en het verder vrijgeven van het nachtleven, "de kraan niet helemaal opendraaien".

Ook in België grijpt het coronavirus weer om zich heen, al gaat het lang niet zo beroerd als in Nederland. Maar "versoepelingen terugdraaien is bij ons niet aan de orde", meent viroloog Steven Van Gucht van het Belgische coronacrisiscentrum. Wel ziet hij het liefst dat de autoriteiten "de zaken houden zoals ze zijn", zegt hij in Het Nieuwsblad.

17.15

Van positief geteste mensen was 6 procent volledig gevaccineerd

Van de mensen die afgelopen week positief hebben getest op het coronavirus heeft 6 procent bij het maken van de testafspraak aangegeven volledig te zijn gevaccineerd. Het gaat om 2562 van de ruim 42.000 positief geteste mensen van wie de vaccinatiestatus bekend is. Van meer dan een kwart van de mensen die besmet raakten is onbekend of ze wel of niet zijn gevaccineerd tegen het virus.

Onbekend is wanneer de volledig gevaccineerden die toch besmet raakten hun tweede prik van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca, of hun eerste en enige prik van Janssen, hebben ontvangen. Vaccins hebben enige tijd nodig om goed te gaan werken. De overheid gaat uit van twee weken na de laatste prik.

Veruit de meeste mensen die positief testten (84 procent) waren niet gevaccineerd tegen het coronavirus, zo blijkt uit gegevens van de GGD'en waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over rapporteert. De overige 10 procent was naar eigen zeggen deels gevaccineerd. Dat wil dus zeggen dat ze één prik hadden gekregen van een vaccin waarvan twee doses nodig zijn voor een goede bescherming.

17.05

1,2 miljoen nieuwe prikken, laagste aantal sinds mei

Iets meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn afgelopen week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds de laatste week van mei. Vorige week meldde het RIVM bijna 1,4 miljoen prikken in de zeven dagen ervoor. In de twee voorgaande weken waren zo'n 1,5 miljoen prikken gezet en nog een week eerder kreeg een recordaantal van bijna 1,7 miljoen mensen een inenting.

In totaal hebben nu zo'n 11,7 miljoen mensen een eerste prik gekregen. Ongeveer 700.000 van hen kregen het vaccin van Janssen, waarmee ze na de eerste prik klaar zijn. De anderen kregen een vaccin van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca. Zij hebben ook een tweede prik nodig, en ongeveer 6,2 miljoen mensen hebben die ook al gehad. In totaal zijn er dus net iets minder dan 18 miljoen prikken gezet.

Volgens het RIVM heeft 77 procent van alle volwassen Nederlanders minstens één prik gehad en is 46 procent volledig gevaccineerd. Met het percentage eerste prikken staat Nederland in de top van Europa, met de volledige vaccinaties is Nederland een middenmoter.

16.55

Aankomende reizigers op Schiphol krijgen zelftest

Mensen die op Schiphol aankomen, kunnen een zelftest voor het coronavirus in handen krijgen. De GGD gaat die tests vanaf woensdag uitdelen. Sommige medewerkers staan vlak voor de bagagebanden, anderen gaan naar de gates waar vliegtuigen uit risicolanden als Spanje, Portugal en Griekenland aankomen. Ook komt er een balie in de aankomsthallen te staan.

De GGD heeft enkele honderdduizenden zelftesten beschikbaar. Het is niet bekend hoelang het team van 25 GGD-medewerkers op Schiphol blijft.

Als mensen zichzelf na aankomst testen op het coronavirus, kunnen ze voorkomen dat ze nietsvermoedend naar het werk gaan of naar school gaan en daar anderen besmetten. Als de zelftest positief is, moeten mensen naar een testlocatie van de GGD gaan. Een tweede test daar kan de uitslag bevestigen.

16.45

Ook veel meer coronagevallen na bezoek aan het buitenland

De meeste mensen die het coronavirus nu oplopen raken in eigen land besmet, maar ook op reis komen steeds meer Nederlanders met het virus in aanraking. Spanje, dat onder meer populair is onder scholieren die eindexamen hebben gedaan, spant nog altijd de kroon. In dat land waren zeker 794 mensen pas geweest die afgelopen week positief testten. Dat is een stijging van 89 procent ten opzichte van een week eerder. Daarna volgt Portugal met 333 gevallen (+38 procent).

België valt ook op in de wekelijkse cijfers die het RIVM dinsdag publiceerde. Van de Nederlanders die een positief testresultaat kregen, waren er 219 in de twee weken daarvoor in het buurland geweest. Een week eerder werden slechts 36 gevallen herleid tot België. Zulke toenames zijn ook te zien voor Frankrijk (204 gevallen tegen 28 in de week daarvoor), Duitsland (172 versus 51) en Italië (104 versus 14).

In Griekenland liepen 81 Nederlanders het virus op, in Oostenrijk 63 en in Kroatië 35. Daarna volgen Hongarije met 29 gevallen, het Verenigd Koninkrijk met 21 besmettingen en Malta en Turkije met ieder 20 positief geteste reizigers.

Van de bijna 52.000 mensen die afgelopen week positief testten, gaf 4,4 procent aan dat ze recent in het buitenland waren geweest. Van een aanzienlijke groep, 32 procent, is dit niet bekend.

16.30

Midden- en West-Brabant naar hoogste risiconiveau, zeer ernstig

In elf regio's geldt voortaan het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. Ze gaan naar 'zeer ernstig'. Dertien regio's staan een stapje lager, op ernstig. Zeeland is de enige provincie op het een na laagste risiconiveau, zorgelijk.

Onder de elf regio's waar de situatie zeer ernstig is, zijn er zeven waarvan het al werd verwacht. Dat zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden. Daar zijn Midden- en West-Brabant, Haaglanden, Twente en Zaanstreek-Waterland bijgekomen.

De dertien regio's waar de toestand ernstig is, zijn Friesland, Drenthe, IJsselland, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

Voor de maatregelen hebben de nieuwe risiconiveaus geen gevolgen. De maatregelen van het kabinet gelden voor het hele land.

16.05

Burgemeester Utrecht sluit 's nachts parken om overlast jongeren

Op last van burgemeester Sharon Dijksma gaan vanaf vrijdag drie populaire parken in Utrecht 's nachts dicht. Dit is omdat grote groepen jongeren overlast veroorzaken. Ze maken tot diep in de nacht lawaai, plassen in tuinen van omwonenden en laten kilo's afval achter. Ook leven zij de coronamaatregelen niet na. Als handhavers de parken in komen, vluchten zij snel (onder invloed) weg en rennen zomaar de straat op.

"Het lijkt erop dat er tijdens de lockdowns een nieuwe manier van uitgaan is ontstaan, waarbij in kleine en in grotere groepen feest wordt gevierd in het park. De verwachting en hoop was dat met de laatste versoepelingen de overlast zou afnemen. Dit is echter niet het geval", aldus de burgemeester die geen andere uitweg ziet.

15.40

Aantal besmettingen schiet omhoog: meer dan 50.000 in een week

De gestage afname van het aantal coronabesmettingen is in een mum van tijd volledig tenietgedaan. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer op het hoge niveau van begin mei beland. Het is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week. Met zo'n vaart gingen de cijfers van het RIVM in de hele coronacrisis nog niet omhoog.

Vorige week noteerde het RIVM al een verdubbeling tot 8541 gevallen. Het bleek een voorbode van een nog veel snellere groei in het aantal besmettingen in de laatste zeven dagen. In de meeste gevallen worden die nu veroorzaakt door de extra besmettelijke Delta-variant van het virus.

De huidige besmettingsgolf begon na de versoepelingen die het kabinet op 26 juni doorvoerde. Vooral jongeren zochten voor het eerst in maanden weer massaal het nachtleven op. Een deel deed dat met goedkeuring van de overheid direct na een prik van het coronavaccin van Janssen. In de praktijk waren ze dan nog helemaal niet goed beschermd, want vaccins hebben zeker twee weken nodig om optimaal te gaan werken. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft dit "dansen met Janssen" inmiddels afgeschaft.

15.23

Landelijk zijn er 7888 nieuwe besmettingen

In heel Nederland zijn er in het voorbije etmaal 7888 nieuwe coronagevallen gevonden, dat zijn er ruim 5600 meer dan vorige week om deze tijd. Het zijn er wel iets minder dan maandag, toen werden er 8522 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd.

15.22

920 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 920 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder: toen werden er 944 positieve tests geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...

14.20 - Ziekenhuisbaas Kuipers houdt rekening met 800 opnames door corona
Hoeveel mensen die nu het coronavirus oplopen uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo'n achthonderd coronapatiënten.

"Het is op zo'n omslagpunt als waar we nu zitten altijd koffiedik kijken", zegt hij er wel bij. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) baseert zijn inschatting op het aantal besmettingen, de leeftijd van de mensen die nu besmet raken en de ervaringen in het buitenland.

14.15

Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen


Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag afgenomen, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden er momenteel 204 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, negen minder dan maandag.

Van deze mensen liggen er 75 op de intensive care, negen minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen bleef het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal onveranderd op 129.

De afgelopen dagen liep het totaal aantal opgenomen coronapatiënten licht op, maar dat is nu dus weer wat afgenomen. Er werden dinsdag wel 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. Intensive cares hadden twee nieuwe opnames. Het LCPS verwacht de komende tijd een grotere bezetting op de ic's en verpleegafdelingen door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus.

14.10

Zo'n 50 coronabesmettingen te herleiden naar nachtclub in Groenlo


Het aantal jongeren dat het coronavirus heeft opgelopen op zaterdagavond 3 juli in nachtclub City Lido in Groenlo is verder opgelopen, zegt een woordvoerder van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Momenteel zijn zo'n vijftig gevallen bekend bij de GGD, maar volgens de woordvoerder kan dit nog verder oplopen. Er waren tussen de negenhonderd en duizend bezoekers die avond, zegt de mede-eigenaar van de club, Erwin de Roo.

13.50

Risico van overbelasting zorg niet uit te sluiten

Het is "niet uit te sluiten" dat de explosieve stijging van het aantal coronagevallen leidt tot een overbelasting van de zorg. Dat zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Of het echt zo ver komt, hangt volgens Timen onder meer af van de verspreiding van het virus onder ouderen en kwetsbaren. Daar begint het aantal positieve tests wel te stijgen, maar hoe ver dat oploopt, hangt af van de vaccinatiegraad. Timen roept jongeren op om voorlopig geen contact te hebben met ouderen en mensen uit risicogroepen. Daarnaast wil ze dat jongeren zo snel mogelijk worden gevaccineerd.

13.30

Moderna sluist winst weg naar belastingparadijzen

Vaccinproducent Moderna heeft volgens onderzoek een structuur opgetuigd om zijn winsten weg te sluizen naar belastingparadijzen. "Een schande", vindt onderzoeker Vincent Kiezebrink van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De Europese Unie bestelde volgens hem al voor meer dan 10 miljard dollar aan Moderna-coronavaccins.

13.20

Lowlands-directeur: voorbereidingen voor festival gaan door


De voorbereidingen van Lowlands gaan door ondanks dat het onzeker is of het festival in augustus kan doorgaan. Volgens Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg zit er niks anders op, want "cancelen is geen optie meer".

Vrijdag maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet doorgaan. Lowlands staat gepland voor 20 tot en met 22 augustus in Biddinghuizen en valt daarmee net buiten de periode van de aangescherpte maatregelen.

13.15

Veel positief geteste mensen raakten besmet in horeca of op feest


Veel mensen die afgelopen week positief zijn getest op het coronavirus, hebben het virus opgelopen in een café of discotheek. De horeca is de belangrijkste "setting van besmetting" geworden. Het is nu een grotere bron van infecties dan de thuissituatie, die in de afgelopen maanden elke lijst aanvoerde. Dat heeft Aura Timen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten zien aan de Tweede Kamer.

12.35

RIVM-hoofd: reproductiegetal corona stijgt tot boven de 2


Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar 2,17. Dat is het hoogste niveau sinds 24 februari 2020. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, stond afgelopen vrijdag nog op 1,37.

Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar, stelt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een presentatie voor de Tweede Kamer. Het reproductiegetal van de Delta-variant (voorheen de Indiase variant) is 2,52.

Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.

12.20

GGD: het is heel druk bij telefoonnummer voor coronaprik


Heel veel mensen proberen het afsprakennummer voor coronavaccinaties (0800-7070) te bellen. Het is er "onverminderd druk", zegt de organisatie GGD GHOR Nederland, en daardoor kunnen bellers moeite hebben om iemand aan de lijn te krijgen. Het callcenter werd op maandag meer dan 100.000 keer gebeld.

12.15

Bijna 45.000 verzoeken om coronasteun voor lonen goedgekeurd


Uitkeringsinstantie UWV heeft voor de periode van april tot en met juni aan bijna 45.000 werkgevers loonsteun toegekend. Daarmee was het bij het loket van de vijfde periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) veel rustiger dan in voorgaande periodes. Vooral horeca- en cateringbedrijven en winkeliers hadden nog wel behoefte aan de subsidies om salarissen te blijven betalen.

In de vijfde periode voor loonsteun konden werkgevers die minimaal 20 procent omzetverlies leden over een periode van drie maanden een tegemoetkoming aanvragen. Die bedraagt maximaal 85 procent van de loonkosten.

11.40

Veel vragen bij reisorganisaties door stijging coronabesmettingen


Reizigers hebben vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in grote delen van Europa veel vragen over hun aanstaande vakantie. Dat leidt tot drukte bij de klantenservice van verschillende Nederlandse reisorganisaties. Zo heeft Sunweb het aantal medewerkers dat op de helpdesk werkt flink opgeschaald en is ook Corendon "continu bezig met het werven van extra mensen".

"Er zijn veel ongeruste mensen die advies willen", zegt een woordvoerster van Sunweb. "De onrust die door de regering is gezaaid met de uitspraak dat Nederland rood wordt, helpt niet mee." Volgens een woordvoerster zorgt de uitspraak tijdens de laatste coronapersconferentie ervoor dat het aantal boekingen is gedaald. Van een toename in het aantal annuleringen of omboekingen is geen sprake, aldus de Nederlandse reisorganisaties.

11.15

27 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen


In de Brabantse ziekenhuizen liggen vandaag 27 coronapatiënten, dat zijn er drie minder dan maandag. Dat blijkt uit de ROAZ-cijfers. Er zijn in de afgelopen 24 uur vier nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen.

Vijf patiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Eén patiënt werd overgeplaatst en er zijn in de Brabantse ziekenhuizen geen coronapatiënten overleden.

9.30

Vakantielanden scherpen coronaregels aan


De bij Nederlandse toeristen populaire vakantiebestemmingen Griekenland, Frankrijk en Spanje scherpen de coronaregels aan. De landen nemen die maatregelen vanwege het fors oplopen van het aantal besmettingen.

8.00

PO-Raad: herstelplannen onderwijs in de knel door lerarentekort


Bijna 80 procent van de schoolbesturen wil de komende twee jaar extra personeel inzetten, 42 procent van die besturen weet echter niet waar ze dat personeel vandaan moeten halen. Uit een ledenpeiling van de PO-Raad komt naar voren dat het lerarentekort scholen verhindert om de 8,5 miljard euro van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), bedoeld om de door corona opgelopen leervertraging in te lopen, effectief in te zetten.

7.00

Cultuur in Brabant leeft nog

Ondanks de corona-ellende en gedoe over provinciale subsidies doet de cultuur er nog toe in Brabant. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 10.000 mensen in ons land.

Een grotere bekendheid, meer waardering en een sterkere binding geven cultuurinstellingen een goede uitgangspositie om de miljarden aan omzetverlies te boven te komen. Ondanks de vele festivalannuleringen en langdurige sluitingen, betaalt de alternatieve zichtbaarheid van cultuurinstellingen tijdens de coronacrisis zich duidelijk uit. Online programmering, social media campagnes en ludieke acties wakkerden het verlangen sterk aan. Vooral in Zuid-Holland steeg de merkkracht; in Brabant met 7 procent.

Het onderzoek onderstreept heel duidelijk hoe onmisbaar cultuur is in het leven van de Nederlander. Het is niet zomaar te vervangen door het kijken van een dvd-tje, zoals minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie in mei suggereerde.

6.00

Zorgen op bedrijven over oprukkende variant

De onrust onder werknemers neemt toe nu de Delta-variant van het coronavirus zich in Nederland verspreidt, merken de vakbonden. "Veel kantoormedewerkers kijken de kat uit de boom", zegt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV in het Algemeen Dagblad.

Eind juni werd het thuiswerkadvies aangepast. Werknemers mogen sindsdien maximaal de helft van hun werktijd op kantoor werken, mits 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Maar door het toenemende aantal besmettingen neemt de ongerustheid onder het personeel toe.

Volgens Fortuin lijken de meeste bedrijven hun best te doen om voor een coronaproof kantoor te zorgen. Toch gaf één op de vijf werknemers in een recente enquête van de vakbond onder ongeveer negenhonderd (voormalige) thuiswerkers aan zich nog niet veilig te voelen op kantoor. 16 procent vindt dat de kantoren te vroeg geopend zijn om veilig te kunnen werken. Zij ergeren zich onder anderen aan werkgevers en collega's die geen rekening meer houden met de coronaregels. Zorgen zijn er bij kleinere bedrijven, in het openbaar vervoer en de zorg.

3.50

Mogelijk zes keer zo veel positieve gevallen

Precies een week geleden meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verdubbeling van het aantal coronagevallen. Dit is, achteraf gezien, nog maar kinderspel vergeleken bij wat er sindsdien is gebeurd. In de laatste zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer 50.000 mensen positief getest, zes keer zo veel als in de week ervoor.

Het exacte weekcijfer komt dinsdag, net als het aantal gevaccineerden en het aantal mensen dat is opgenomen en overleden in ziekenhuizen. Ook wordt het nieuwe reproductiegetal berekend. Dit cijfer steeg eind vorige week naar 1,37, het hoogste niveau sinds eind augustus vorig jaar. Het cijfer geeft aan dat het virus zich heel snel verspreidt.

3.40

Situatie in heel Brabant ‘ernstig’

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen en daarom gaan ook de zogeheten risiconiveaus omhoog. Op de nieuwe kaart van Nederland die de overheid dinsdag vaststelt, gaan zeven regio's naar het hoogste niveau (zeer ernstig) en dertien naar het een na hoogste niveau (ernstig). In die laatste categorie vallen de drie regio’s in onze provincie (Brabant-Noord, Midden- en West-Brabant).

Amsterdam-Amstelland is één van de grootste brandhaarden. Afgelopen week zijn daar 541,5 op elke 100.000 mensen positief getest. Op zondag noteerde de regio een landelijk record van meer dan 1600 positieve tests in een etmaal.

3.30

RIVM praat Tweede Kamer bij

De Tweede Kamer wordt dinsdag bijgepraat door het RIVM over de onlangs verergerde coronacrisis. Sinds vorige week vrijdag gelden er weer beperkingen in de horeca en de evenementensector vanwege het explosief gestegen aantal besmettingen. De bijpraatsessie wordt ditmaal niet verzorgd door RIVM-bestuurder Jaap van Dissel, maar door Aura Timen. Zij is hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Het OMT noch het kabinet had voorzien dat het aantal besmettingen zo snel zou stijgen. Afgelopen zaterdag werden 10.345 nieuwe besmettingen genoteerd, het hoogste aantal sinds december vorig jaar.

Woensdag debatteert de Kamer over de coronacrisis. Omdat het Tweede Kamergebouw wordt gerenoveerd, is het debat in de Ridderzaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!