Liveblog

Coronanieuws: TUI gaat alle vakantiereizen naar Spaanse eilanden annuleren

14 juli 2021 om 06:25 • Aangepast 15 juli 2021 om 11:28
nl
Ook deze woensdag hielden we je via deze liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 28 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 1244 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Landelijk is het aantal coronabesmettingen gestegen naar 10.492, drie keer zoveel als vorige week.
  • Corona slaat toe onder jongeren in Midden- en West-Brabant.
  • Ruim helft Nederlanders vindt snelle versoepelingen onverantwoord.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

20.30

Wachttijd tussen eerste en tweede prik vanaf maandag korter


Mensen die vanaf maandag een vaccinatieafspraak maken bij de GGD hoeven tien dagen minder lang te wachten op hun tweede prik dan nu. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge gezegd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Nu wordt tussen de eerste en de tweede prik een pauze aangehouden van 35 dagen. Dat wordt 25 dagen.

Het OMT schreef in het spoedadvies van afgelopen vrijdag dat er vaccinatieslots open blijven staan. Dat betekent dat er sneller gevaccineerd kan worden dan nu gebeurt. Bij nieuwe afspraken is dat vanaf maandag mogelijk.

20.20

TUI gaat alle vakantiereizen naar Spaanse eilanden annuleren


Reisorganisatie TUI gaat voorlopig alle vakantiereizen met vertrek vanaf 16 juli tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden annuleren vanwege het oranje reisadvies dat gaat gelden voor die eilanden.

Reizigers krijgen hun geld terug en kunnen zelf nog een andere bestemming uitzoeken, aldus TUI. Het gaat om de Balearen, Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera, en de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro.

Reizigers die getroffen worden door de annuleringen worden door TUI persoonlijk ingelicht. De reisorganisatie heeft op de website een pagina voor meer informatie ingericht. Reizigers die nu op vakantie zijn op de Spaanse eilanden kunnen die in principe afmaken en op de geplande terugvlucht naar huis komen, zegt TUI.

19.55

Ondernemersorganisaties: thuiswerken is goed gegaan


Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat thuiswerken tijdens de coronacrisis goed is gegaan. Er worden dan ook geen grote problemen verwacht nu het kabinet adviseert weer zo veel mogelijk thuis te werken vanwege de sterk stijgende coronabesmettingen omdat veel mensen ook met vakantie gaan. Volgens de organisaties werd in de praktijk nog steeds veel thuisgewerkt waar dit kan.

17.50

Rutte: terug naar advies om zoveel mogelijk thuis te werken


Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte toegezegd in de Tweede Kamer. Hij zei dat het kabinet dat aanvankelijk niet nodig achtte, maar maakte uit het debat op dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.

Nu is het zo dat wordt aangeraden dat mensen hooguit de helft van de week naar kantoor komen, mits ze daar voldoende afstand kunnen bewaren. Rutte zei dat hij terug wil naar het vorige thuiswerkadvies: zoveel mogelijk thuiswerken als kan. "Als jullie het ermee eens zijn, ik zie niemand opspringen, dan gaan we dat doen."

17.30

OMT buigt zich wekelijks over virussituatie


Het Outbreak Management Team (OMT) komt ook de komende tijd wekelijks bij elkaar om de coronasituatie te bespreken. Als er iets verandert in de adviezen, zullen ze dat laten weten. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer. Meerdere partijen hadden daarin om een wekelijks advies gevraagd.

Het OMT heeft laten weten dat ze elke week een analyse van de cijfers maakt en zo nodig aanvullende adviezen zal uitbrengen, zei Rutte in reactie op vragen van D66-Kamerlid Jan Paternotte. Dat doen ze zodat het kabinet daar in een wekelijks overleg op maandag over kan nadenken. Andersom zal het kabinet ook het OMT om advies vragen als de actualiteit daartoe aanleiding geeft. Rutte zei er wel bij dat het kabinet geen adviezen kan eisen van het team, omdat het OMT over zijn eigen agenda gaat.

17.00

Rutte: ventileren wordt toegevoegd aan basisregels tegen corona


Het zorgen voor frisse lucht wordt toegevoegd aan het rijtje met basismaatregelen waar het kabinet steeds aandacht voor zal vragen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Wat precies het advies wordt ten aanzien van ventilatie, maakt het kabinet later bekend.

Het kabinet hamert nu vooral op drie belangrijke maatregelen tegen het coronavirus: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten.

16.55

Beveiligers Schiphol zijn niet gerust op Delta-variant


Beveiligers op Schiphol maken zich volgens vakbond CNV zorgen over de toenemende drukte op de luchthaven. "Het is vaak hutjemutje in de rij voor de controles. Beveiligers zijn er absoluut niet gerust op hoe het er nu aan toegaat, zeker nu de Delta-variant rondwaart", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas. Hij vindt het daarbij vreemd dat Schiphol eerdere instructies rond corona heeft losgelaten.

16.00

Buitenlandse Zaken overspoeld met vragen over vakanties


Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt overspoeld met vragen van Nederlanders die op vakantie willen gaan. Het callcenter van het departement heeft het door de coronaperikelen "heel erg druk", laat een woordvoerster weten. De vragen gaan vooral over reizen binnen Europa.

In een 'normale' zomer komen er zo'n 3000 telefoontjes per dag bij het ministerie binnen. Dat aantal ligt nu tussen de 7500 en 8000. Het is ook drukker dan de zomer van vorig jaar toen het coronavirus er ook al was. Toen kreeg het callcenter gemiddeld 4000 vragen per dag.

15.35

Bijna 10.500 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds kerst


Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar, eerste kerstdag.

Vergeleken met dinsdag nam het aantal positieve tests woensdag met 2632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 8395 nieuwe gevallen per dag.

Eind juni begonnen de coronabesmettingen op te lopen als gevolg van de snel oprukkende Delta-variant van het coronavirus. Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen.

15.25

1244 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 1244 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er 324 meer dan dinsdag. Landelijk zijn er het afgelopen etmaal 10.492 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Het aantal is binnen een week verdrievoudigd, aldus het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...

14.30

Meer coronapatiënten belanden in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis belandt, stijgt verder. In de afgelopen 24 uur zijn 21 mensen opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds 26 juni, bijna drie weken geleden. Precies een week geleden, op 7 juli, namen ziekenhuizen acht nieuwe patiënten op.

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 212 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan op dinsdag, maar eentje minder dan op maandag. Van de opgenomen patiënten liggen 138 op een verpleegafdeling. Dat zijn er 9 meer dan op dinsdag en 36 meer dan vorige week woensdag.

Op de ic's blijft het voorlopig rustig. Daar liggen nu 74 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 19 september. Vergeleken met dinsdag is er één ic-bed vrijgekomen.

14.05

Ook besmettingen op festivals in Amsterdam en Venlo

Na festivals in Breda en Utrecht zijn vorige week ook evenementen in Amsterdam en Venlo besmettingshaarden geweest. 118 bezoekers van het Chin Chin Festival in Amsterdam zijn later positief getest en 93 mensen die op Stereo Sunday in Venlo waren, bleken later het coronavirus bij zich te dragen. Dat staat in een overzicht dat zorgminister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Beide festivals vonden plaats op 2 en 3 juli en hadden een bezoekerscapaciteit van 10.000 mensen. Bij de ingang werd gebruikgemaakt van Testen voor Toegang.

Eerder werd al bekend dat op Verknipt in Utrecht en op Ploegendienst in Breda vele honderden bezoekers corona hebben opgelopen. Voor de laatste staat de teller inmiddels op 423 en in Utrecht gaat het om minstens 900 positieve testen.

13.10

Lareb: 4 meldingen van zeldzame ruggenmergontsteking na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vier meldingen van een zeldzame ruggenmergontsteking ontvangen na het toedienen van zo’n twee miljoen prikken met het coronavaccin van AstraZeneca in ons land. Volgens de organisatie gaat het om drie vrouwen en één man, tussen 32 en 66 jaar. De klachten traden op binnen 6 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie.

De aandoening, genaamd myelitis transversa, is een ontsteking van de zenuwbanen in het ruggenmerg. Daardoor ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie, zoals acute zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en verstoring van de blaas of de darmen. Het komt bij ongeveer 1 op de 100.000 personen per jaar voor. Volgens Lareb ontstaat het als gevolg van een auto-immuunreactie en is beschreven bij verschillende aandoeningen, waaronder infecties, inclusief Covid-19 infecties, en vaccinaties.

"Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat ontsteking van het ruggenmerg ook een bijwerking is van het vaccin", benadrukt Lareb.

12.25

Feestweekend haven Zevenbergen uitgesteld naar 2022

Het openingsfeest van de haven en de eerste editie van de Zevenbergse Havendagen worden uitgesteld naar september volgend jaar. Het organiserend comité van vrijwilligers, de Zevenbergse ondernemersvereniging en de gemeente Moerdijk besloten dit in goed overleg. De recent aangescherpte coronamaatregelen laten geen andere keus.

12.20

135 miljoen euro extra voor evenementensector

Het kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit voor steun aan de evenementensector. Organisatoren kunnen een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangekondigd. Dat gebeurt omdat de coronamaatregelen afgelopen weekend onverwacht weer aangescherpt werden. De sector had om extra steun gevraagd.

De garantieregeling wordt op een aantal punten uitgebreid. Waar organisatoren aanvankelijk maximaal 80 procent van hun gemaakte kosten vergoed kunnen krijgen, wordt dat 100 procent. Verder vallen voortaan ook artiesten van buiten de Europese Unie onder de regeling.

Op 13 augustus wordt duidelijk of evenementen alweer mogelijk gemaakt worden. Vanwege die onzekerheid, kunnen ook organisatoren van evenementen in de drie weken na die datum aanspraak maken op de regeling.

11.15

28 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdag 28 coronapatiënten, dat is er één meer dan dinsdag. Dat blijkt uit de laatste ROAZ-cijfers. Er zijn in de afgelopen 24 uur drie nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen.

Vier patiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Geen enkele patiënt is overgeplaatst en er zijn in de Brabantse ziekenhuizen geen coronapatiënten overleden.

Bij de dagcijfers kunnen kleine dagelijkse verschillen optreden, legt een ROAZ-woordvoerder uit. Zo wijken de cijfers van woensdag iets af ten opzichte van die van dinsdag.

10.15

Tieners hoeven 'coronapas' in Frankrijk pas later te gebruiken

Tieners krijgen in Frankrijk pas later te maken met de aangescherpte coronaregels. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar hoeven volgens minister van Volksgezondheid Olivier Véran pas vanaf 30 augustus met een zogeheten gezondheidspas te laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van COVID-19.

Zo'n pass sanitaire is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor bezoekers van grote evenementen en culturele instellingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de toegang tot bioscopen, theaters en musea, pretparken en openbare zwembaden.

09.15

Peiling: meerderheid voor verbod op reizen naar 'oranje gebied'

De overheid zou vakanties naar gebieden die in het reisadvies de kleur oranje hebben gekregen niet langer moeten toestaan, vindt een meerderheid (58 procent) van de mensen die hebben meegedaan aan een peiling van I&O in opdracht van de NOS. Momenteel zou dat betekenen dat vakantie in het grootste deel van Spanje en delen van Portugal in de ban zou moeten. De overheid raadt reizen naar die landen wel af omdat het coronavirus er om zich heen grijpt, maar verboden is het niet. Aan de peiling deden 2129 mensen mee.

Voor het vasteland van Spanje geldt code oranje, voor de Balearen en de Canarische Eilanden is dat nog code geel. Voor Portugal heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken de populaire regio Algarve en Lissabon en omstreken op oranje gezet. Wie van daaruit terugreist naar Nederland moet een coronabewijs laten zien. Iemand moet dan dus volledig zijn gevaccineerd, een negatieve test hebben gedaan of zijn hersteld van een eerdere besmetting. Quarantaine is niet meer verplicht.

08.25

Ziekenhuis Bernhoven voert mondkapjesplicht opnieuw in

Patiënten, medewerkers en bezoekers van ziekenhuis Bernhoven in Uden moeten vanaf 14 juli weer een mondkapje dragen. Dat meldt DTV Nieuws.

De oplopende besmettingen zijn aanleiding om preventieve maatregelen te nemen. Iedereen die het ziekenhuis binnenkomt, ontvangt een mondkapje. Dat dient tijdens het hele bezoek aan Bernhoven gedragen te worden.

07.55

Ministerie: bedrijven gaan fors inzetten op thuiswerken

Bedrijven blijven 'fors inzetten' op thuiswerken, ook na de coronacrisis. Dat komt naar voren uit een enquête in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onder 1100 ondernemingen met meer dan honderd werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat 41 procent van de ondervraagde werkgevers volgend jaar met voorrang wil investeren in thuiswerken en 40 procent wil de arbeidsomstandigheden om thuis te werken verbeteren. Een kwart zet nadrukkelijk in op invoering van flexibele werktijden.

Ook willen bedrijven investeren in het verduurzamen van woon-werkverkeer. Een derde van de ondernemers wil volgend jaar geld steken in laadpalen bij het werk en de aanschaf van elektrische auto's voor dienstreizen.

07.45

Aanmeldsysteem voor bezoekers populaire stranden in Oostende

In de populaire badplaats Oostende in België wordt komend weekend een aanmeldingssysteem geactiveerd voor drukke stranden. Dat moet volgens Belgische media garanderen dat mensen 'coronaproof' naar het strand kunnen en daar ook voldoende afstand kunnen houden.

Het systeem wordt alleen gebruikt op de drie drukste stranden: het Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand. Mensen kunnen zich via internet of een gratis telefoonnummer aanmelden en zijn dan verzekerd van een plekje als ze voor 14.00 uur arriveren. Bezoekers van andere stranden hoeven zich niet te registreren.

06.25

Ruim helft Nederlanders vindt snelle versoepelingen onverantwoord

Ruim de helft van alle Nederlanders vindt het onverantwoord dat het kabinet de coronamaatregelen zo snel heeft versoepeld, blijkt uit onderzoek in opdracht van de NOS. Een maand geleden wilde twee derde van de Nederlanders verder versoepelen of de maatregelen helemaal loslaten. Na de laatste persconferentie op 9 juli, waarin de maatregen weer verscherpt werden, wil 37 procent de huidige maatregelen handhaven en ziet 41 procent liever dat er nog strengere coronamaatregelen komen.

06.15

Kamer terug van reces voor debat over snelle opmars coronavirus


Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge verdedigen vanaf woensdagmiddag een uur de aangescherpte coronamaatregelen tegenover de Tweede Kamer, die daarvoor het zomerreces onderbreekt. De Kamer wil vooral weten of de ingrepen voldoende zijn om de razendsnelle opmars van het virus af te remmen.

Sinds eind juni de meeste maatregelen werden losgelaten, grijpt het coronavirus weer snel om zich heen. Vooral jongeren raken besmet in uitgaansgelegenheden. Tot extra drukte in de ziekenhuizen heeft dat nog niet geleid, maar volgens deskundigen is dat bij de huidige besmettingscijfers een kwestie van tijd.

06.00

Flinke stijging corona onder jongeren in West-Brabant


Het coronavirus slaat flink om zich heen onder jongeren in met name West-Brabant. Honderden bezoekers van het festival Ploegendienst in Breda zijn achteraf positief getest, meldt BN DeStem.

Vorige week werden 3046 mensen in het gebied van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant positief getest op corona. Dat is een stijging van bijna 2600 ten opzichte van de week daarvoor. Twee derde van het aantal besmette mensen is nog geen 30 jaar oud.

05.55

Franse campings overspoeld met telefoontjes door strengere coronaregels


De telefoon op veel Nederlandse campings in Frankrijk staat roodgloeiend nadat de Franse regering maandag aankondigde de coronaregels aan te scherpen. Campingeigenaren krijgen veel vragen binnen van vakantiegangers, meldt De Telegraaf. Frankrijk werkt met een gezondheidspas, een pass sanitaire. Het is een verzamelnaam voor verschillende documenten en apps waarmee mensen kunnen laten zien dat zij volledig zijn ingeënt tegen corona, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van COVID-19.

De gezondheidspas is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor bezoekers van grote evenementen en culturele instellingen, zoals bioscopen, theaters en musea, pretparken en openbare zwembaden.

05.15

Van positief geteste mensen was 6 procent volledig gevaccineerd

Van de mensen die afgelopen week positief hebben getest op het coronavirus heeft 6 procent bij het maken van de testafspraak aangegeven volledig te zijn gevaccineerd. Het gaat om 2562 van de ruim 42.000 positief geteste mensen van wie de vaccinatiestatus bekend is. Van meer dan een kwart van de mensen die besmet raakten is onbekend of ze wel of niet zijn gevaccineerd tegen het virus.

Onbekend is wanneer ze hun tweede prik van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca, of hun eerste en enige prik van Janssen, hebben ontvangen. Vaccins hebben enige tijd nodig om goed te gaan werken. De overheid gaat uit van twee weken na de laatste prik.

05.05

Midden- en West-Brabant naar hoogste risiconiveau, zeer ernstig

In elf regio's, waaronder Midden- en West-Brabant, geldt voortaan het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. Ze gaan naar 'zeer ernstig'. De overige regio's zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden, Haaglanden, Twente en Zaanstreek-Waterland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!