LIVEBLOG

Coronanieuws: bron- en contactonderzoek tijdelijk anders bij GGD BZO

15 juli om 06:30 • Aangepast 17 juli om 06:25
(archieffoto).
(archieffoto).
Ook deze donderdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 1596 nieuwe besmettingen in Brabant, het hoogste aantal sinds eind april.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 33 coronapatiënten opgenomen, vijf meer dan woensdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn vijf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, niemand overleed het voorbije etmaal.
  • Al kleurt Nederland donderdag rood op de Europese coronakaart, Griekenland zal geen extra eisen stellen aan Nederlandse vakantiegangers.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

21.15

Avans roept eerstejaars op: zelftesten voor introactiviteiten

Avans hoopt dat eerstejaars studenten zelftesten doen voor hun introductieactiviteiten. "Als zoveel mogelijk eerstejaars een zelftest doen hoopt Avans dat die veilig kunnen plaatsvinden", zo meldt Avans-magazine Punt. "Studenten weigeren die geen zelftest willen doen, mag niet. Het doen van een test is vrijwillig."

19.00

Bron- en contactonderzoek tijdelijk anders bij GGD BZO


Vanaf vrijdag gaat de GGD Brabant-Zuidoost het bron- en contactonderzoek anders inrichten. Dat meldt de gezondheidsdienst donderdag. "Positief geteste inwoners ontvangen in plaats van een telefoontje een mail met daarin alle informatie die zij op dat moment nodig hebben. Daarnaast wordt hen gevraagd om zelf zoveel mogelijk nauwe contacten op de hoogte te brengen zodat ook zij voorzorgsmaatregelen kunnen nemen." De maatregel geldt tot en met 19 juli.

Het bron- en contactonderzoek wordt uitgevoerd om brandhaarden zo snel mogelijk op te sporen en in te dammen. “Met het huidig aantal besmettingen is het niet realistisch meer om het bron- en contactonderzoek uit te voeren met het idee om het virus in te dammen”, licht Miranda Stellink, programmamanager COVID -19 toe.

17.50

Brabantse voorzitters veiligheidsregio's: 'Langzaam richting de eindstreep'

"Nu lopen we met elkaar langzaamaan richting de eindstreep van deze coronamarathon. Dat is soms twee stappen vooruit en dan weer één terug. Dat kan ontmoedigend zijn, op momenten frustrerend", schrijven de drie Brabantse voorzitters van de veiligheidsregio's is een nieuw statement.

Ze verwijzen daarmee naar de nieuwe coronabeperkingen, zo vlak voor de zomer. Eigenlijk had die zomer zorgeloos moeten zijn. "Maar we moeten er met elkaar vertrouwen in blijven houden dat we de gevolgen van dit virus samen te boven komen. En dat we ook in deze fase onze rol moeten blijven vervullen."

17.46

Geen zorgen bij vakantieparken over code rood voor Nederland

Vakantieparken in Nederland maken zich geen zorgen over de sinds donderdag bekende code rood voor Nederland op de Europese coronakaart. Landal GreenParks, TopParken, Roompot en Center Parcs zeggen allemaal genoeg vraag van Nederlanders zelf te hebben om hun parken te vullen.

Bij Center Parcs gaat het in Nederland om ongeveer 20 procent van de gasten die uit het buitenland komen. Mochten er inreisbeperkingen komen, verwacht de organisatie geen problemen. "Dat zouden we oplossen door Nederlandse gasten die in bijvoorbeeld Duitsland verblijven uit te ruilen met Duitsers die naar ons land zouden komen", zegt een woordvoerder. Tot een aanzienlijk aantal annuleringen leidde de nieuwe onzekerheid nog niet.

17.19

Uitbraak in De Soos in Almerk

Verschillende mensen zijn op 9 juli besmet in de Soos in Almkerk. Dat meldt de feestgelegenheid op Facebook. "Wij geven in overleg met de GGD, onze bezoekers het dringende advies om zich zo spoedig mogelijk te laten testen bij de GGD, ook als je geen klachten hebt of al gevaccineerd bent", schrijft het bedrijf.

"Wij als organisatie hebben er zoveel mogelijk aan gedaan om de veiligheid te waarborgen en toch open te kunnen. Het is spijtig dat dit achteraf niet voldoende blijkt te zijn geweest."

16.15

Aantal ziekenhuizen kan nog niet alle zorg op tijd leveren


Hoewel de druk op ziekenhuizen deze week verder afneemt, zijn er nog steeds enkele ziekenhuizen die aangeven de zogeheten kritieke planbare zorg niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Dat is zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen.

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit kan inmiddels 92 procent van de ziekenhuizen deze zorg volgens planning leveren. Dat is een lichte verbetering sinds vorige week.

15.22

1596 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn het afgelopen etmaal 1596 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds eind april was dit aantal niet meer zo hoog. Op 28 april waren in onze provincie namelijk precies 1716 nieuwe besmettingen. Sindsdien is dit aantal altijd lager geweest dan de 1596 van donderdag.

Landelijk zijn er het afgelopen etmaal 11.064 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is het hoogste aantal sinds kerst. Op 20 december meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 12.997 coronagevallen in Nederland.

Wachten op privacy instellingen...
13.56

TUI vliegt langer niet naar Canarische eilanden

Reisorganisatie TUI verlengt de periode waarin er niet gevlogen wordt naar de Balearen en Canarische eilanden. Deze gaan vrijdag van waarschuwingscode geel naar oranje. De touroperator zegt nu tot en met 13 augustus niet naar de eilanden te vliegen, omdat de reisorganisator niet verwacht dat het reisadvies binnen deze periode alweer geel zal zijn. "Dan geven we mensen alvast die extra week duidelijkheid, zodat ze wat anders kunnen boeken", zegt een woordvoerster.

13.54

Heel Nederland rood op Europese coronakaart

Heel Nederland is rood gekleurd op nieuwe coronakaart van het ECDC. De provincie Groningen kleurt zelfs donkerrood. Dat is omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst is. De andere elf provincies zijn iets lichter rood.

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

13.52

35 coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen

Er zijn in het voorbije etmaal 35 coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen, dat is het hoogste aantal patiënten dat op een verpleegafdelingen is opgenomen sinds half juni.

In totaal liggen er nu 230 mensen in de ziekenhuizen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 158 coronapatiënten, 20 meer dan woensdag. Op de intensive cares liggen 72 coronapatiënten, twee minder dan de dag daarvoor.

13.49

GGD deelt zelftesten uit op Eindhoven Airport

Vanaf zaterdag delen medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost elke dag gratis corona-zelftesten uit aan reizigers die aankomen op de luchthaven. Dat meldt Eindhoven Airport op de website. Het is de bedoeling dat reizigers de zelftest thuis afnemen.

13.25

Ook Sunweb annuleert vakanties

Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus. Dat doet de organisatie vanwege het aangepaste reisadvies voor de landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat met ingang van vrijdag deze landen van geel naar oranje gaan, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden worden afgeraden. Sunweb gaat alle betreffende reizen tot en met 30 juli omboeken of annuleren.

12.30

TUI-annuleringen hebben ook gevolgen voor Eindhoven Airport

Het annuleren van de vliegreizen door TUI naar de Spaanse eilanden heeft ook gevolgen voor de reizigers vanaf Eindhoven Airport. De reisorganisatie heeft in totaal tien vluchten geschrapt naar de eilanden Tenerife en Gran Canaria. Waarschijnlijk gaat het om honderden vakantiegangers die vanaf Eindhoven Airport zouden vertrekken. Gisteren besloot TUI voorlopig alle vakantiereizen met vertrek vanaf vrijdag tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden te annuleren. Vanaf vrijdag gaat het reisadvies voor de eilanden volgens de reisorganisatie op oranje. Reizigers van wie de vlucht is geannuleerd, krijgen hun geld terug.

12.02

Al meer dan duizend coronabesmettingen op Utrechts festival Verknipt

Nog eens 88 bezoekers van het tweedaagse dancefestival Verknipt in Utrecht blijken besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Dat laat de GGD regio Utrecht desgevraagd weten. Er zijn nu meer dan duizend festivalgangers positief getest. Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers.

11.55

Afspraak voor Pfizer na AstraZeneca vanaf vrijdag in estafette

Mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren en na een eerste prik met AstraZeneca het coronavaccin Pfizer/BioNTech willen krijgen, kunnen hiervoor vanaf vrijdag een afspraak maken bij de GGD. In de dagen daarna kunnen mensen uit opvolgende geboortejaren een afspraak inplannen, maakte het RIVM bekend. Zaterdag zijn dus mensen uit 1957 aan de beurt, maandag 1958, dinsdag 1959, woensdag 1960 en vanaf volgende week donderdag iedereen die ouder is dan 18 jaar.

Wachten op privacy instellingen...
11.43

'Houd vertrouwen dat we dit virus samen te boven komen'

De voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio's roepen mensen nadrukkelijk op om zich - nu voor velen van hen de zomervakantie aanbreekt - aan de corona-basisregels te houden. De besmettingscijfers lopen de laatste week weer in rap tempo op en hoewel dit zich tot op heden nog niet vertaalt in meer ziekenhuisopnamen, heeft het kabinet besloten de rem te zetten op een aantal versoepelingen.

Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings spreken van 'een begrijpelijke teleurstelling'. "We lopen langzaamaan met elkaar richting de eindstreep van deze coronamarathon. Dat is soms twee stappen vooruit en dan weer één terug. Dat kan ontmoedigend zijn, op momenten frustrerend. Maar we moeten er met elkaar vertrouwen in blijven houden dat we de gevolgen van dit virus samen te boven komen."

11.10

Twee teststraten in regio Rotterdam dicht

De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat twee testlocaties voorlopig sluiten. De testers uit deze locaties gaan aan de slag op grotere locaties. Dit gebeurt zodat meer mensen getest kunnen worden, verklaart de gezondheidsdienst. Het gaat om testlocaties in Maassluis en Hoek van Holland. Die blijven in elk geval tot 1 augustus dicht. De Rotterdamse GGD spreekt van een 'enorme testvraag' in de regio.

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen donderdagochtend 33 coronapatiënten. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn vijf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat twee coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Niemand werd het voorbije etmaal overgeplaatst en er overleden de afgelopen 24 uur ook geen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.

10.54

Olympic Festival kan doorgaan op strand van Scheveningen

Het Olympic Festival op het strand van Scheveningen kan tijdens de Olympische Spelen doorgaan. "Ondanks de recent aangescherpte coronamaatregelen is er voldoende ruimte om dit unieke event te organiseren", laat een woordvoerder van NOC*NSF weten. De sportkoepel heeft wel kleine aanpassingen doorgevoerd, zoals het verplicht stellen van een coronatoegangsbewijs voor bezoekers vanaf 13 jaar.

Wachten op privacy instellingen...
10.31

In Griekenland hoeven toeristen niet in quarantaine

Al kleurt Nederland donderdag rood op de Europese coronakaart, Griekenland zal geen extra eisen stellen aan Nederlandse vakantiegangers. Dat meldt het AD op basis van een exclusief interview met de Griekse minister van Toerisme, Harris Theocharis. Die angst in quarantaine te moeten houdt veel vakantiegangers in hun greep, merken de reisorganisaties aan de ongekende hoeveelheid vragen hierover en de extreme terugval in het aantal boekingen.

09.10

Reisadvies voor onder meer Canarische eilanden op oranje

Het reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen in Spanje en voor Cyprus verandert vrijdag van geel naar oranje. Ook wordt het hele vasteland van Portugal oranje. Dat betekent, ook bij volledige vaccinatie, dat er alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Reizigers die nu op deze bestemmingen zijn, moeten vanaf zondag bij terugkeer naar Nederland een vaccinatie-, herstel- of negatief testbewijs laten zien en hoeven niet in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

08.56

GGD GHOR weet nog niet wanneer ademtests in gebruik genomen kunnen worden


Brancheorganisatie GGD GHOR weet nog niet wanneer corona-ademtestapparaten in GGD-teststraten in gebruik genomen gaan worden. "We zijn het nog aan het voorbereiden om deze testmethode in te kunnen zetten. In de fase waar we nu inzitten verzamelen we nog data om vervolgens te verwerken in een adviesrapport dat wordt voorgelegd aan het Ministerie van Volksgezondheid", zegt een woordvoerster. "Uiteindelijk zal het ministerie een besluit nemen over de inzet van deze ademtests".

De brancheorganisatie reageert daarmee op het bericht in de Volkskrant dat de corona-ademtestapparaten niet naar behoren werken.

05.41

Prestigeproject ademtest corona loopt uit op fiasco


De corona-ademtestapparaten die in tientallen GGD-teststraten door heel Nederland zouden komen, werken in de praktijk niet naar behoren. De resultaten zijn zelfs zo slecht, dat de GGD's weigeren de ademtests in gebruik te nemen, blijkt volgens de Volkskrant uit gesprekken met betrokkenen en documenten die in handen van de krant zijn.

De adem-sneltest bij de GGD in de Rai in Amsterdam (foto: ANP 2021/Patrick Post).
De adem-sneltest bij de GGD in de Rai in Amsterdam (foto: ANP 2021/Patrick Post).

03.30

Nederland roder op coronakaart en dat maakt zomervakantie onzeker


Op de kaart van de corona-uitbraak in Europa verandert Nederland donderdag in een rode vlek, omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Landen kunnen naar aanleiding van de nieuwe kaart van gezondheidsdienst ECDC besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

01.35

'Toegangstesten weer snel mogelijk maken voor evenementen'


De Tweede Kamer wil dat Testen voor Toegang zo snel als mogelijk en op een verantwoorde manier weer toegestaan wordt voor evenementen en festivals. Een motie daartoe van VVD, D66 en CDA kreeg woensdagavond brede steun tijdens een ingelast coronadebat in het zomerreces naar aanleiding van het explosief gestegen aantal coronabesmettingen.

00.22

Kamer wil dit jaar meer geld voor ventilatie op scholen

De Tweede Kamer wil dat geld voor betere ventilatie op scholen dat eigenlijk pas in 2022 en 2023 beschikbaar zou komen, al dit jaar kan worden uitgegeven. Een meerderheid heeft ingestemd met een voorstel daartoe van GroenLinks en de PvdA.

00.01

Steunmaatregel voor baanbehoud veel minder gebruikt na eerste golf


Werkgevers maakten vooral tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en daarna veel minder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel bedrijven merkten in de eerste golf maar beperkt last te hebben van de coronacrisis en maakten daarna geen gebruik meer van de regeling. Het doel van de NOW-subsidie was om banen te behouden tijdens de coronacrisis.

Wachten op privacy instellingen...

23.28

'Mark Rutte vindt motie BIJ1 over coronastrategie 'onbeschaafd'


Demissionair premier Mark Rutte heeft tegen het einde van het coronadebat in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar Kamerlid Sylvana Simons van BIJ1. Zij diende een motie in waarin zij onder meer stelde dat de coronastrategie van het kabinet '30.000 doden tot gevolg heeft gehad'. Rutte noemde dat 'onbeschaamd en onbeschaafd'.

Wachten op privacy instellingen...

Simons verwijt het kabinet dat het ervoor koos het coronavirus 'gecontroleerd te laten uitrazen' en alleen te sturen op het voorkomen van overbelasting van de intensive care. Zij stelt dat daardoor veel meer mensen dan nodig ziek geworden en dat dit 'de volksgezondheid ernstig heeft geschaad. De motie werd door geen enkele andere partij gesteund.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...