Overlast gevende jongeren maken als streetcoach de coronacrisis draaglijker

15 juli 2021 om 17:53 • Aangepast 16 juli 2021 om 09:43
nl
Streetcoaches gaan de straat op in Bergen op Zoom om de coronacrisis draaglijker te maken voor jongeren. Daar zijn eenzame en overlast gevende jongeren speciaal voor opgeleid. Zij kunnen activiteiten voor andere jongeren organiseren. “Ze zijn al heel actief”, vertelt Hanneke de Valk van de gemeente. En met succes. “We zijn bezig met een subsidieaanvraag om het project met twee jaar te verlengen.”
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

De coronaperiode heeft flink wat impact gehad op jongeren in de gemeente Bergen op Zoom, zo blijkt uit een peiling. “Daarom is de jongerendenktank JONK opgezet”, vertelt Hanneke de Valk van de gemeente. Tijdens de coronacrisis werd er namelijk veel over jongeren gesproken, maar weinig met. “Op een gegeven moment dachten we: joh, we moeten gewoon naar die jongeren toe.”

“Jongeren vinden de lockdown vervelend, maar snappen de maatregelen.”

De gemeente stuurde daarom een vragenlijst naar de JONK-leden. Daaruit bleek dat ze sinds de pandemie depressieve gevoelens hebben, zich opgesloten voelen en gefrustreerd en geïrriteerd zijn. Ook hebben ze last van eenzaamheid en faalangst. Veel van hen missen een dagelijkse routine, waardoor ze zich erg vervelen.

Gelukkig weten de jongeren zich tijdens de lockdown goed aan te passen. “Ze vinden het vervelend, maar snappen de maatregelen.” Volgens De Valk zijn de Bergse jongeren veerkrachtig en optimistisch. Ze denken graag mee hoe ze de coronacrisis wat draaglijker kunnen maken. “Zo belandden ze niet nog verder in de put.”

“Er is behoefte aan een plek waar zij gratis en anoniem hun vervelende gevoelens kunnen delen.”

Ook komen er spreekuren waar jongeren in het echt met iemand kunnen praten over hun gevoelens in plaats van via een beeldscherm. “Niet online, want ze zijn beeldschermmoe”, aldus De Valk. Daarom bedachten zij fysieke spreekuren ‘mentale gezondheid’ op middelbare scholen. “Er is behoefte aan een plek waar zij gratis en anoniem hun vervelende gevoelens kunnen delen.” De jongeren gaven de gemeente tips hoe dat eruit zou moeten zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.