Liveblog

Coronanieuws: 'Jongeren die dansten met Janssen kunnen schade claimen'

16 juli 2021 om 06:00 • Aangepast 17 juli 2021 om 09:23
nl
Ook deze vrijdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 26 coronapatiënten opgenomen, zeven minder dan donderdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn er 1698 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Brabant.
  • Het reproductiegetal is gestegen naar bijna drie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.58

Dit liveblog is afgesloten.

Zaterdag starten we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

20.47

GGD stopt tijdelijk met reizigerstesten wegen vertraging

Zes regionale GGD'en voeren in elk geval tot en met maandag geen testen van reizigers uit. Het lab Eurofins heeft te veel tijd nodig om alle testen te verwerken en daardoor is het niet mogelijk om vakantiegangers binnen 30 uur uitsluitsel te geven.

Het gaat om de regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Groningen, Friesland, Drenthe en IJsselland. Mensen die daar wonen, kunnen online of via 0800-5005 een nieuwe afspraak maken. Het kan zijn dat ze dan naar een andere regio moeten voor een test, of bij een commerciële aanbieder getest worden.

20.27

Coronabesmettingen in Engeland rijzen de pan uit

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben in 24 uur tijd liefst 51.870 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in zes maanden, uitgerekend nu over enkele dagen de maatregelen tegen de gevreesde virusinfectie aanzienlijk worden versoepeld.

In Engeland worden restricties voor pubs, restaurants en nachtclubs maandag opgeheven en de verplichting mondkapjes te dragen afgezwakt.

20.22

Jongeren die gingen 'dansen met Janssen' kunnen schade claimen

Verscheidene jongeren die kort na een Janssen-prik gingen feesten, zeggen dat het ministerie van Volksgezondheid hen bewust in een onveilige situatie heeft gebracht, zonder duidelijk te zijn over de risico's. Ze voelen zich misleid, omdat demissionair minister Hugo de Jonge nu zegt dat het doel van 'Dansen met Janssen' was om zoveel mogelijk jongeren tot vaccinatie aan te sporen. Dat meldt Nieuwsuur.

18.00

AstraZeneca inruilen tegen Pfizer

Ongeveer 9100 mensen hebben vrijdag hun geplande tweede AstraZeneca-prik ingeruild voor een inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat laat GGD GHOR Nederland weten. Deze mensen hoeven niet naar hun huisarts of arts, maar kunnen binnenkort bij een vaccinatielocatie van een GGD terecht voor de nieuwe prik. Voor het eerst is het mogelijk om vaccins te combineren.

17.46

Oproep Hugo de Jonge aan iedereen van 12 jaar en ouder

Minister Hugo de Jonge doet nog een keer een oproep aan iedereen van 12 jaar en ouder om zich te laten vaccineren. Het helpt bij het terugdringen van het aantal besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
17.07

België gaat niet gevaccineerde Nederlanders om negatieve test vragen

Nederlanders die naar België reizen en niet volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus, moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien. België is strenger voor reizigers uit Nederland nu dat door het groeiende aantal besmettingen helemaal rood is gekleurd.

Nederlanders die op doorreis zijn naar vakantielanden als Frankrijk hoeven geen test te laten zien. De regel geldt alleen voor mensen die 48 uur of langer in BelgiÙ doorbrengen. Ook kinderen onder de 12 zijn uitgezonderd.

16.03

Nog een keer onderzoek naar oorsprong coronavirus

Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil nogmaals in China onderzoek doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus, heeft WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vrijdag gezegd. Het onderzoek zou zich moeten richten op laboratoria rond Wuhan, de Chinese stad waar het virus uitbrak.

15.44

Reproductiegetal stijgt naar bijna 3

Het R-getal, of het reproductiegetal van het coronavirus stijgt naar bijna 3, dat is het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid. Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt.

Het getal van 2,91 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 291 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 847 mensen. Zij steken op hun beurt bijna 2500 mensen aan.

Precies een week geleden stond het getal op 1,37 en afgelopen dinsdag ging het omhoog naar 2,17.

15.38

Amsterdam gaat als eerst door de 100.000-grens

Het aantal bevestigde coronagevallen in Amsterdam is gestegen tot boven de 100.000. De hoofdstad is de eerste gemeente in Nederland die door deze grens gaat. Sinds het begin van de uitbraak zijn 100.183 Amsterdammers positief getest op het coronavirus.

Het coronavirus werd op 27 februari vorig jaar voor het eerst in Nederland vastgesteld. Dat was in Brabant. Twee dagen later werd voor het eerst een inwoner van Amsterdam positief getest.

15.21

Ook landelijk blijft aantal besmettingen stijgen

Landelijk zijn er in de voorbije 24 uur weer meer dan elfduizend nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Om precies te zijn, zijn er 11.363 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Opnieuw meer dan een dag eerder, het aantal besmettingen blijft stijgen.

Het is de tweede dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt. Het is ook het hoogste aantal sinds tweede kerstdag, bijna zeven maanden geleden.

Precies een week geleden, op 9 juli, waren er iets meer dan 6900 nieuwe gevallen. Nog een week eerder registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 942 positieve tests.

15.18

1698 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn in het laatste etmaal 1698 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er honderd meer dan een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
14.53

Mondkapjes moeten weer op in CBR-ruimtes

In alle publieke ruimtes van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moeten vanaf maandag weer mondkapjes op. "Alleen als je zit, kan het mondkapje af. Met deze maatregel willen we de snelle stijging van coronabesmettingen tegengaan", schrijft het CBR.

Het dragen van het mondkapje geldt al in examenvoertuigen. Het CBR adviseert dringend om ook tijdens rijlessen een mondkapje te dragen. Ook in kantoren van het CBR worden weer mondkapjes gedragen wanneer mensen zich verplaatsen.

14.33

Hugo de Jonge deelt zelftesten uit op Schiphol

Wachten op privacy instellingen...
14.20

Landelijke ziekenhuiscijfers

Opnieuw zijn meer nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur kwamen op verpleegafdelingen 49 nieuwe patiënten binnen, het hoogste aantal in ruim een maand tijd. Op de intensive cares waren 5 nieuwe opnames, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In Brabant daalde het aantal patiënten in de ziekenhuizen juist.

14.17

Coronapas en mondkapje verplicht bij bezoek slotrit Tour

Wielerfans die zondag de slotetappe van de Tour de France willen bekijken op de Champs-Élysées in Parijs moeten daarvoor een zogenoemde coronapas bij zich hebben en een mondkapje dragen. De Tourorganisatie meldt dat de verplichting geldt voor alle bezoekers van 12 jaar en ouder. De pas geeft aan dat iemand is gevaccineerd, recent is getest of al COVID-19 heeft gehad.

14.10

Mondkapjes weer verplicht in Jeroen Bosch Ziekenhuis


In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn mondkapjes vanaf maandag ook weer verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. "We vinden het voor iedereen vervelend dat we dit moeten doen, maar we nemen deze extra voorzorgsmaatregel om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen", meldt het ziekenhuis. Bij de ingang krijgen bezoekers een medisch mondneusmasker. De bezoekregeling wordt vooralsnog niet aangescherpt in het Bossche ziekenhuis. Patiënten mogen dagelijks twee bezoekers ontvangen.

13.25

Tienduizenden extra reizigers nu alle nachttreinen weer rijden

De NS zet sinds vorige week maandag alle nachttreinen weer in en daardoor zijn 's nachts tienduizenden extra reizigers op de been. Vooral zaterdag- en zondagnacht was het een stuk drukker, blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.

In de nacht van vrijdag op zaterdag checkten Nederlanders 34.000 keer met hun ov-chipkaart in bij een trein, bus, metro of tram tussen 00.00 en 05.00 uur. Dat is een ruime verviervoudiging vergeleken met een week eerder. In de nacht van zaterdag op zondag kwam het tot 29.000 check-ins en dat is drie keer meer dan een week eerder. Zondagnacht en doordeweeks is ook een toename te zien, al gaat het om kleinere aantallen.

12.00

Vaccinatie-unit in Amsterdam gesloten na intimidatie

Een mobiele vaccinatie-unit in de Willem Roelofsstraat in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagavond gesloten na een incident met een groep jongeren, meldt AT5. Daarbij werd onder meer een steen door een autoruit van een beveiliger gegooid. De sfeer was zo onveilig dat de GGD uiteindelijk heeft besloten de vaccinatie-unit dezelfde avond nog te verwijderen.

11.30

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 26 coronapatiënten opgenomen, zeven minder dan donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn geen nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Zeven coronapatiënten werden het voorbije etmaal uit het ziekenhuis ontslagen. Niemand overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen en niemand werd overgeplaatst.

11.07

Sporters moeten op Spelen zelf hun medaille omhangen

Sporters die een medaille winnen op de Olympische Spelen moeten die plak zelf om hun nek hangen. Tijdens de podiumceremonie worden de medailles op een dienblad gepresenteerd aan de winnaars. Om fysiek contact te voorkomen, moeten de sporters dan zelf de medaille pakken. Normaal gesproken hangen hoogwaardigheidsbekleders de medailles om de nek bij de atleten. Vanwege het coronavirus heeft het IOC besloten daar in Tokio van af te wijken.

11.04

Ziekenhuizen scherpen hun coronamaatregelen weer aan

Meerdere ziekenhuizen scherpen hun coronamaatregelen weer aan vanwege de grote toename van het aantal besmettingen. Ze beperken bezoek voor patiënten, stellen mondkapjes weer verplicht en vragen patiënten als het kan zonder begeleiding te komen. In het Radboudumc in Nijmegen zijn vanaf maandag geen begeleiders meer welkom en mogen patiënten nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Onder meer het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond nemen soortgelijke maatregelen.

Patiënten, medewerkers en bezoekers van ziekenhuis Bernhoven in Uden moeten sinds twee dagen weer een mondkapje dragen, meldde DTV Nieuws onlangs.

11.00

Ruim 15.000 wandelaars lopen mee met Alternatieve Vierdaagse

Tussen de 15.000 en 20.000 wandelaars gaan dinsdag van start om de Alternatieve Vierdaagse te lopen, niet in en rond Nijmegen maar op een zelfverkozen locatie. De Alternatieve Vierdaagse is georganiseerd omdat de gewone Vierdaagse voor de tweede keer niet doorgaat vanwege de coronacrisis. Onder de deelnemers zijn ook militaire detachementen uit binnen- en buitenland, zegt een woordvoerster van Stichting De 4Daagse, die gewoonlijk de Vierdaagse regelt.

09.00

Hongarije biedt vanaf augustus derde coronaprik aan

Hongarije gaat mensen vanaf 1 augustus een derde coronaprik aanbieden, zo heeft premier Viktor Orbán bekendgemaakt op de staatsradio. Daarnaast gaat er een vaccinatieplicht gelden voor zorgmedewerkers. Orbán zegt dat artsen moeten besluiten welk vaccin als derde dosis wordt toegediend. Tussen de tweede en derde prik moet volgens de premier minstens vier maanden zitten, tenzij artsen anders adviseren.

08.41

Lavans Halve van Helmond gaat door

Op zondag 18 juli vindt de eerste (coronaproof) editie van de Lavans Halve van Helmond plaats. Deelnemers van het hardloop- en wandelevenement kunnen hun hart dus weer ophalen. Burgemeester Blanksma kijkt er in ieder geval naar uit.

Wachten op privacy instellingen...
08.19

Eiffeltoren na maandenlange sluiting weer open

De Eiffeltoren in Parijs is na een maandenlange sluiting weer open voor publiek. Het wereldberoemde monument ging eind oktober dicht nadat in Frankrijk het aantal coronabesmettingen toenam. Dat gebeurde eerder ook al in het voorjaar van 2020. Nu er minder infecties zijn, gaat de Eiffeltoren weer open.

06.08

Bijna helft van coronapatiënten verlaat ziekenhuis met complicaties

Bijna de helft van alle coronapatiënten verlaat het ziekenhuis met een of meer complicaties. Ook jonge, voorheen gezonde patiënten die niet op de intensive care hebben gelegen, kunnen na ontslag nog kampen met onder meer nierproblemen, hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek onder ruim 70.000 Britse coronapatiënten in meer dan driehonderd ziekenhuizen, dat vrijdagmorgen is gepubliceerd in vakblad The Lancet.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
05.11

Coronacrisis dempt de uitstoot van broeikasgassen

Nooit eerder in de geschiedenis daalde het olieverbruik in de wereld zo hard als in het coronajaar 2020. Ook het energieverbruik daalde fors: met 4,5 procent, de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Dalen deed dus ook de uitstoot van broeikasgassen: met zes procent, precies het tempo dat nodig is om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat concludeert volgens Trouw Spencer Dale, hoofdeconoom van oliemaatschappij BP.

04.30

'Musea en hun collecties lopen gevaar'


Musea en hun collecties lopen gevaar als er niet meer coronasteun van de overheid komt dan tot nu toe is toegezegd, benadrukt de Museumvereniging. Musea zullen echt niet snel volledig herstellen van de gevolgen van de coronapandemie, zo is de vrees. De huidige bezoekersaantallen zullen, door beperkingen en het wegblijven van toeristen, nog lange tijd onvoldoende zijn om op gewone wijze te opereren. Ook zijn er onvoldoende middelen om publiekstrekkers te organiseren.

03.30

Mensen kunnen tweede prik AstraZeneca inruilen voor Pfizer


Mensen die een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Voor het eerst is het mogelijk om vaccins te combineren. De mensen hadden al een afspraak staan voor een tweede prik met AstraZeneca, maar kunnen die afspraak nu dus veranderen via 0800-7070. Mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren, krijgen vanaf vrijdag die kans. Zaterdag volgen mensen uit 1957. Volgende week volgen de andere groepen.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin (foto: Joris van Duin).
Het Pfizer/BioNTech-vaccin (foto: Joris van Duin).
23.50

Experts: 'Gevreesde faillissementsgolf blijft voorlopig uit'


De gevreesde faillissementsgolf onder bedrijven als gevolg van de coronacrisis blijft voorlopig waarschijnlijk uit. Dat stellen accountants- en adviesfirma PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden na navraag bij bankiers, herstructureringsexperts en advocaten die met faillissementen te maken hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!