Foto van geëvacueerd echtpaar maakt diepe indruk: 'Hier werd ik stil van'

16 juli 2021 om 15:05 • Aangepast 16 juli 2021 om 17:41
nl
In allerijl moesten inwoners van Zuid-Limburg donderdag worden geëvacueerd toen het water razendsnel tot aan hun huizen steeg. Onder hen een ouder echtpaar uit Valkenburg. Op een tractor, beschermd door de gespierde armen van twee politieagenten uit Uden, rijden ze door de ondergelopen straten van hun dorp, op zoek naar het droge. Marcel van Dorst uit Oosterhout en Dave Hendriks uit Geldrop maakten iconische foto's, die nu al worden getipt als nieuwsfoto van het jaar.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

"Het was heel indrukwekkend, surrealistisch bijna", blikt de 26-jarige persfotograaf Dave terug. "Tractoren, vrachtwagens, voertuigen van defensie, alles op wielen werd gebruikt om de mensen zo snel mogelijk weg te halen uit het getroffen gebied."

Foto: Dave Hendriks
Foto: Dave Hendriks

"Soms zag je in eerste instantie niet dat er iemand in zo'n truck zat", zegt hij. "Maar dan ging de laadklep omlaag en daar zaten ze dan, dertig, veertig mensen, emotioneel en troost zoekend bij elkaar. En soms waren ze juist opgelucht dat ze op tijd weg hadden kunnen komen."

"Het was zo extreem, de kracht van dat water, waar niets of niemand tegen bestand is."

Al ruim acht jaar maakt Dave foto's van nieuwswaardige momenten. Branden, heftige ongelukken, als persfotograaf heeft hij al heel wat gezien. Maar toen hij samen met zijn collega Marcel vanuit Brabant naar het zwaar getroffen gebied in Zuid-Limburg reed, kroop de situatie meteen bij hem onder de huid.

Foto: Dave Hendriks
Foto: Dave Hendriks

Daar zag hij hoe de rivier de Geul, normaal een vredig kabbelend stroompje, was veranderd in een kolkende, metersbrede massa. Valkenburg, maar ook omliggende dorpjes als Houthem en Rothem werden bedreigd door hoogwater als gevolg van de hevige regenval. "Ik werd er stil van", aldus Dave. "Het was zo extreem. De kracht van dat water, waar niets of niemand tegen bestand is."

Foto: Dave Hendriks
Foto: Dave Hendriks

"Ik moest dwars door het water om foto's te kunnen maken", vervolgt hij. "De stroming was intens, ik moest me vastklampen om te blijven staan. Ik voelde de tegels gewoon onder mijn voeten wegspoelen. De hele stoep werd weggeslagen. Overal, waar je ook keek, was water."

"Ik vergat bijna om mijn camera te pakken."

De foto's van de evacuatie van het oudere stel op de tractor worden massaal gedeeld op social media. 'Prachtige foto van moedige mensen. Diep respect' en 'Dit moet de persfoto van het jaar worden', zijn enkele van de lovende reacties.

"Ik vergat bijna om mijn camera te pakken", aldus de fotograaf. "Het was zo emotioneel, puur kippenvel. Ja, hier ben ik wel even stil van geweest."

Foto: Dave Hendriks
Foto: Dave Hendriks

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.