LIVEBLOG

Coronanieuws: aantal nieuwe coronabesmettingen in Brabant stijgt opnieuw

17 juli om 06:30 • Aangepast 18 juli om 13:57
Maartje van Bergen aan het werk in Sint Jozefoord (foto: Jan Peels)
Maartje van Bergen aan het werk in Sint Jozefoord (foto: Jan Peels)
Ook deze zaterdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • 2029 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • De nieuwe golf coronagevallen treft vooral jongeren, maar het virus begint langzaam maar zeker ook door te dringen in verpleeghuizen.
  • De Nederlandse overheid hield er aan het begin van de coronapandemie in maart 2020 rekening mee dat gevangenen vrijgelaten moesten worden.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

21.00

Tilburgse kermis weert nieuwe bezoekers na drukte, parkeergarages gesloten


De kermis in Tilburg is zaterdagavond gesloten: nieuwe bezoekers worden vanaf halfnegen bij de toegangspoorten geweigerd. Ook de parkeergarages in het centrum laten geen auto’s meer toe. De gemeente heeft dit besluit genomen omdat het te druk is op de kermis en bezoekers moeilijk afstand kunnen houden.

20.00

Eerste prik in Amsterdam zonder afspraak

Wie zich wil laten vaccineren tegen het coronavirus kan sinds vrijdag zonder afspraak terecht op vier locaties in Amsterdam. Dat meldt de GGD Amsterdam. Het gaat om de RAI, Sportcentrum Caland, de NDSM-loods en AFAS Live.

De Amsterdamse GGD wil graag dat zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Daarom is het vanaf vrijdag ook mogelijk om zonder afspraak een eerste prik te komen halen. Dit geldt alleen voor de mensen die nog geen afspraak gemaakt hebben.

15.50

RIVM: aantal nieuwe coronagevallen daalt landelijk naar 11134


Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 11134 mensen. Het is de derde dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11000 uitkomt.

Wel daalde het aantal nieuwe besmettingen licht (-190) vergeleken met vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11324 positieve tests registreerde (bijgesteld van 11363). Het aantal nieuwe besmettingen lag zaterdag boven het gemiddelde over zeven dagen, dat nu op 9934 staat.

15.20

2029 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn in het laatste etmaal 2029 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Vrijdag waren dat er 1698. Wederom een stijging dus.

Wachten op privacy instellingen...
14.00

Woede in Verenigd Koninkrijk om streng reisbeleid voor Frankrijk


De Britse regering heeft de woede van vakantiegangers en de reisbranche over zich afgeroepen door de quarantaineregels voor Frankrijk te handhaven. De regel dat Britten na een reis tien dagen in thuisquarantaine moeten vervalt maandag voor veel populaire vakantiebestemmingen, maar op het laatste moment is besloten dat Frankrijk daar niet onder valt.

Dat besluit heeft te maken met zorgen over de verspreiding van de zogeheten Beta-variant van het coronavirus in Frankrijk. Die variant is het voor eerst ontdekt in Zuid-Afrika en komt in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks voor. De BBC schrijft dat wordt gevreesd dat vaccins minder goed werken tegen die mutant.

12.02

IOC begrijpt scepsis over Spelen in Tokio

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité zegt de scepsis over het evenement met het oog op de verspreiding van het coronavirus te begrijpen. Diverse Japanners willen de Spelen liever niet in hun land. Ze vrezen dat het evenement - ondanks alle coronamaatregelen, waaronder het sporten zonder publiek - een superverspreider van het virus wordt. "De Japanners kunnen erop vertrouwen dat we veilige en beveiligde Spelen organiseren", benadrukte Bach.

11.01

Coronatest van maximaal 24 uur oud voor Frankrijk-reizigers

Frankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor reizigers vanuit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf zondag middernacht een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering zaterdag bekend. De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland.

09.00

Ook in verpleeghuizen begint aantal coronagevallen toe te nemen

De nieuwe golf coronagevallen treft vooral jongeren, maar het virus begint langzaam maar zeker ook door te dringen in de verpleeghuizen. Het aantal positieve tests onder de ouderen daar stijgt, ook al is het voorlopig nog beperkt. De bewoners lopen het meeste risico bij een besmetting en waren daarom begin dit jaar als een van de eerste groepen aan de beurt om te worden gevaccineerd.

08.52

WHO: 'Nederlanders, wees voorzichtig op vakantie'

Een topadviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Nederlanders op voorzichtig te zijn als ze met vakantie gaan. Catherine Smallwood zegt in een interview met het AD dat landen waar al veel mensen zijn gevaccineerd, zoals Nederland, een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. "Die landen mogen niet de bron van de verspreiding van de ziekte te worden."

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
08.09

Overheid hield rekening met vrijlaten gedetineerden vanwege coronavirus


De Nederlandse overheid hield er aan het begin van de coronapandemie in maart 2020 rekening mee dat gevangenen vrijgelaten zouden moeten worden. Ook onrust en sterfgevallen in de gevangenissen maakten deel uit van de coronanoodscenario's, meldt de NOS die documenten opvroeg bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

06.37

Eerste coronabesmetting vastgesteld in olympisch dorp

In het olympisch dorp in Tokio is iemand die betrokken is bij het organiseren van de Spelen positief getest op het coronavirus. Volgens een woordvoerder van het organisatiecomité gaat het om de eerste besmetting die tot dusver is vastgesteld in het dorp. Volgens de directeur van het comité, Toshiru Muto, betreft het 'een bezoeker uit het buitenland'. Uit welk land de positief geteste komt, wilde Muto niet zeggen uit privacyoverwegingen.

00.17

'Desinformatie op sociale media over Covid-19 is dodelijk'


De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat sociale mediaplatformen zoals Facebook 'mensen aan het doden zijn' door het plaatsen van desinformatie over coronavaccins toe te staan. De president vindt dat Facebook meer moet doen om dergelijke berichten te weren. "De enige pandemie die we hebben, vindt plaats onder ongevaccineerden", zei Biden vrijdag, gevraagd naar zijn standpunt over desinformatie en zijn boodschap daarover aan sociale mediaplatformen zoals Facebook.

23.06

Twee spelers van PSV-tegenstander Galatasaray testen positief


In de aanloop naar de twee duels met PSV in de voorronde van de Champions League hebben twee spelers van de Turkse voetbalclub Galatasaray positief getest op het coronavirus. Dit duo is in quarantaine gegaan en mist sowieso de eerste wedstrijd komende woensdag in Eindhoven. Een week later is de return in Turkije. Om welke twee spelers het gaat, is niet bekendgemaakt.

Blijdschap bij de PSV'ers na een goal van Noni Madueke (foto: ANP 2021/Jeroen Putmans).
Blijdschap bij de PSV'ers na een goal van Noni Madueke (foto: ANP 2021/Jeroen Putmans).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...