LIVEBLOG

Coronanieuws: fors minder nieuwe coronabesmettingen in Brabant

18 juli om 06:30 • Aangepast 19 juli om 09:37
Archieffoto: ANP
Archieffoto: ANP
Ook deze zondag houden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 1309 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • Door een groot lek bij een testbedrijf was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen.
  • Het aantal coronagevallen blijft in heel Nederland stijgen, en daardoor gaan de risiconiveaus verder omhoog.
  • Agenten hebben zaterdagnacht een illegaal feest in een bos in Achtmaal stopgezet.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

21.45

In Frankrijk neemt aantal coronabesmettingen verder toe


Frankrijk heeft voor de derde dag op rij meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd en bovendien een stijgende tendens. De besmettelijkere Delta-variant van het virus is daarvoor verantwoordelijk. Het ministerie van Volksgezondheid registreerde in de afgelopen 24 uur 12.532 infecties.

Volgens een woordvoerder zijn bij de zondag gepubliceerde gegevens ook al eerder vastgestelde gevallen inbegrepen. Daardoor mag de toename van het dagtotaal niet exceptioneel worden genoemd, maar in zijn algemeenheid geeft de huidige ontwikkeling wel reden tot zorg. Op de intensive care-afdelingen van de Franse ziekenhuizen lagen zondag 891 Covid-19-patiÙnten, één meer dan zaterdag. Het dodental door de ziekte liep met vijf op tot 111.472.

De regering-Macron heeft onlangs bepaald dat volwassenen komende week een coronapaspoort moeten tonen om toegang te krijgen tot grote evenementen en publieke gelegenheden met veel mensen. De 'pass sanitaire', waarin staat dat de houder immuun is voor het virus of recent negatief getest, wordt in augustus ook verplicht voor onder meer horecabezoek. Tegen dat besluit is zaterdag in tal van grote steden geprotesteerd.

21.40

Basisschool De Evenaar in Oss dicht vanwege coronabesmettingen

Basisschool De Evenaar in Oss sluit per direct de deuren vanwege meerdere besmettingen met het coronavirus. Dat heeft de school laten weten aan de ouders en verzorgers, zo meldt het Brabants Dagblad. De school blijft komende week dicht, zo meldt de directie van de Daltonschool aan de Rusheuvelstraat in Oss.

De school heeft een en ander zondagavond laten weten aan de ouders en de verzorgers. Volgens de directie zijn er afgelopen week in verschillende groepen kinderen besmet geraakt met het virus. Verschillende groepen waren al in quarantaine. In overleg met de GGD en het bestuur van Saam is nu besloten de school de hele week te sluiten.

18.15

Man aangehouden bij priklocatie Dordrecht na bedreiging

De politie heeft zondag een man aangehouden bij een coronavaccinatie-locatie in Dordrecht. De man bedreigde medewerkers en deed zeer beledigende uitspraken, meldt de politie.

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht typeert het gedrag van de man op Twitter als "schofterig gedrag". "Dit doe je nooit. En al helemaal niet tegen onze toppers van @ggdzhz die zich iedere dag inspannen om alle inwoners zo goed mogelijk te beschermen."

16.26

Nog maar 28 dagen tussen twee coronaprikken

Tussen twee coronaprikken met mRNA-vaccins zit vanaf maandag nog 28 dagen, in plaats van 35. Dat zegt een woordvoerder van GGD GHOR zondag tegen het NRC , na berichtgeving door de NOS. De kortere prikpauze geldt alleen voor mensen die beide prikafspraken nog moeten maken. Ruim drie miljoen mensen hebben nu al een tweede afspraak staan, die kunnen we niet allemaal vervroegen”, aldus de woordvoerder. "Daar hebben we niet genoeg vaccins voor.”

15.58

Coronatestbedrijf met lek gevraagd om uitslagen op andere manier te geven

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het bedrijf Testcoronanu gevraagd om mensen die al een test hadden gedaan, de uitslag daarvan op een alternatieve manier te verstrekken. Het bedrijf mag geen testen meer uitvoeren voor de overheid vanwege een groot gat in hun digitale beveiliging, waardoor mensen via hun browser zelf een negatief testbewijs konden aanmaken. Ook lekten de gegevens van tienduizenden mensen uit die zich bij het bedrijf hadden laten testen. RTL Nieuws bracht de kwestie aan het licht.

15.53

Reisbrancheorganisatie wil compensatie voor miljoenenverlies

Reisbrancheorganisatie ANVR stelt dat Nederland door de te snelle versoepelingen van het kabinet ‘de coronabrandhaard van de wereld’ is geworden. De ANVR verwijt de politiek dat de reissector binnen een week is ingestort, schrijft De Volkskrant. "De schade loopt nu al in de tientallen miljoenen euro’s door wel tienduizenden annuleringen", zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. De ANVR zou compensatie eisen, zoals ook de evenementenbranche krijgt.

15.30

RIVM meldt lichte daling tot 10.247 nieuwe coronabesmettingen


Het coronavirus is tussen zaterdagochtend en zondagochtend vastgesteld bij 10.247 mensen. Vergeleken met zaterdag daalde het aantal besmettingen met 856. Zaterdag meldde het RIVM 11.103 nieuwe coronagevallen.

Er is een persoon overleden. Zaterdag waren er nul sterfgevallen gemeld. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het even duren voordat dat sterfgeval is geregistreerd.

15.20

1309 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


In Brabant zijn in het laatste etmaal 1309 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Zaterdag waren dat er 2030. Een flinke daling dus.

Wachten op privacy instellingen...
14.50

Weer meer coronapatiënten in de ziekenhuizen


Opnieuw is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen. In totaal liggen er nu 311 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen kwamen er het afgelopen etmaal 42 patiënten bij en op de ic 2.

Zaterdag lagen er 284 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrijdag 265 en donderdag 230.

Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en op de verpleegafdelingen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, zei eerder deze week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten zal stijgen tot circa 800.

13.30

Privacywaakhond over datalek: zoiets had nooit mogen gebeuren


Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat de overheid de beveiliging van privacygevoelige informatie "goed en veilig" regelt. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens in een reactie op het door RTL Nieuws ontdekte datalek bij een coronatestbedrijf.

Daardoor kon iedereen valse reis- en toegangsbewijzen krijgen op de CoronaCheck-app. Bovendien lekten de privégegevens van 60.000 mensen. "Zeer ernstig. Zoiets had nooit mogen gebeuren."

Mensen die zich laten testen, moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens "veilig en met de grootste zorg" worden opgeslagen, stelt de privacywaakhond. "Dat vertrouwen is essentieel. Als dit wordt ondermijnd, raakt dat het hele vaccinatieprogramma en de betrouwbaarheid van de CoronaCheck-app."

12.55

Mondkapjes weer verplicht in JBZ


Vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen moeten bezoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vanaf maandag weer verplicht een mondkapje dragen. Dat meldt DTV Nieuws.

Hoewel het aantal opnames van patiënten met corona in het JBZ nog beperkt is, heeft het ziekenhuis besloten om met ingang van maandag 19 juli de mondkapjes weer verplicht te stellen.

“We vinden het voor iedereen vervelend dat we dit moeten doen, maar we nemen deze extra voorzorgsmaatregel om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.”

12.50

Acht van Chaam gaat weer niet door

Ook in het najaar zal de wielerwedstrijd Acht van Chaam niet worden gereden. Dat laat de organisatie weten. De wedstrijd zou eigenlijk op 21 juli worden gehouden, maar in mei werd besloten het evenement naar het najaar te verplaatsen.

10.40

Testlocaties Testcoronanu gesloten, telefoonlijnen dicht

Coronatestbedrijf Testcoronanu heeft alle locaties zondag gesloten. Op de website wordt gesproken van 'onvoorziene omstandigheden'. Het bedrijf, met een tiental locaties in Nederland en België, adviseert een andere testaanbieder te zoeken. RTL Nieuws meldde zondagochtend uit eigen onderzoek dat het testbedrijf met een groot lek kampte waardoor het mogelijk was om valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen. Ook zouden de privégegevens van ruim 60.000 mensen die bij dit bedrijf een test deden, zijn gelekt.

10.25

Groot lek bij coronatestbedrijf

Door een groot lek bij een testbedrijf was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen. Ook zijn de privégegevens van ruim 60.000 mensen die bij dit bedrijf een coronatest hebben gedaan gelekt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het lek zit bij Testcoronanu, een testbedrijf met tien locaties in Nederland en drie in België dat is aangesloten bij het initiatief Testenvoorjereis.nl.

10.24

NOC*NSF: geen positieve tests bij Nederlanders in olympisch dorp

Onder de bijna tweehonderd Nederlanders die inmiddels hun intrek hebben genomen in het olympisch dorp in het Japanse Tokio bevinden zich geen positief geteste mensen. Dat verzekert een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF zondagochtend. Hij reageerde op het nieuws dat drie mensen in het olympisch dorp uit hetzelfde land en van dezelfde sportdiscipline positief zijn bevonden op het coronavirus. Het gaat om twee sporters en een teamlid.

10.04

Positief geteste olympische atleten behoren tot dezelfde ploeg

De atleten die in het olympisch dorp in Tokio positief testten op het coronavirus komen uit hetzelfde land en beoefenen dezelfde sport. Dat maakte een woordvoerder van het organisatiecomité in de loop van de zondagochtend bekend. Ook een teamlid is positief getest. Ook dit teamlid behoort tot dezelfde olympische ploeg. De woordvoerder verstrekte verder geen details.

10.02

Illegaal feest stopgezet in Achtmaal

Agenten hebben zaterdagnacht een illegaal feest in een bos in Achtmaal stopgezet. Ze hebben de feestvierders alles laten afbreken en laten opruimen. "Het organiseren en houden van feestjes op dergelijke locaties is niet toegestaan."

Wachten op privacy instellingen...

10.00

In vrijwel het hele land is de corona-uitbraak nu zeer ernstig

Het aantal coronagevallen blijft in heel Nederland stijgen, en daardoor gaan de risiconiveaus verder omhoog. Elf van de 25 veiligheidsregio's staan al op het hoogste alarmniveau, zeer ernstig, en daar kunnen tien regio's bij komen als de overheid in de loop van komende week de nieuwe kaart van Nederland vaststelt. Dat meldt het ANP zondagochtend. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. In de loop van juni werd dat verlaagd, toen het aantal positieve tests snel daalde.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

05.08

Twee atleten positief getest in olympisch dorp in Tokio


In het olympisch dorp in Tokio zijn twee atleten positief getest op het coronavirus, hebben functionarissen van de Spelen naar buiten gebracht. Om wie het gaat, is niet bekendgemaakt. Het gaat om de eerste gevallen onder atleten. Een dag eerder werd bij iemand in het dorp die betrokken is bij de organisatie al het virus vastgesteld. Eerder werd bekend dat er vijf sporters bij aankomst in Tokio positief waren getest. Zij zitten in afzondering en moeten zich houden aan strikte hygiëneregels.

Het olympisch dorp in Tokio in aanbouw (foto: ANP 2021/Paul Raats).
Het olympisch dorp in Tokio in aanbouw (foto: ANP 2021/Paul Raats).
00.21

'Britse ministers zijn tegen massavaccinatie tieners'


Groot-Brittannië is tegen massavaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar. Wel bereiden ministers zich voor op het verstrekken van doses aan kwetsbare tieners tussen de 12 en 15 jaar en jongeren die op het punt staan 18 jaar te worden, meldde The Telegraph zaterdag. Het adviescomité van experts die de Britse overheid adviseren op het gebied van vaccinatie en immunisatie zou ministers hebben aangeraden niet over te gaan tot massavaccinatie totdat er meer bewijs over de risico's beschikbaar is.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...