Liveblog

Coronanieuws: honderdduizenden vaccins vanuit Oss naar landen in nood

19 juli 2021 om 06:00 • Aangepast 20 juli 2021 om 08:56
nl
Ook deze maandag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Rutte: thuiswerken weer de norm, huizen minstens kwartier luchten .
  • Er zijn 1167 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Brabant.
  • 39 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Grootste stijging coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen sinds mei.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten.

21.17

Sportevenement De Maasdijk in Oss gaat toch niet door

Het sportevenement De Maasdijk dat komend weekend in Oss zou plaatsvinden gaat op de valreep niet door. De gemeente heeft de vergunning ingetrokken vanwege de coronamaatregelen. Dat meldt Dtv Nieuws. Volgens de burgemeester van Oss is die beslissing gemaakt omdat het een open evenement is, waarbij niet duidelijk is hoeveel mensen zouden komen. Daardoor is Testen voor Toegang volgens de burgemeester onmogelijk.

19.57

OMT: vraag negatieve test aan alle bezoekers grote evenementen en horeca

Alle bezoekers van grote evenementen en drukbezochte horeca zouden om een negatieve testuitslag moeten worden gevraagd. Ook mensen die gevaccineerd zijn. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT). Daarnaast raadt het OMT aan om te onderzoeken of de CoronaCheck-app slechts een keer per 24 uur toegang kan geven tot een horecagelegenheid. Dit om te voorkomen dat groepen zorgen voor grootschalige verspreiding van het virus als ze naar meerdere horecagelegenheden achter elkaar gaan. Het kabinet overweegt overigens nog geen extra maatregelen, zo liet het kabinet maandag al weten.

18.58

Nederlandse AstraZeneca-voorraad naar landen in nood

De 745.000 AstraZeneca-vaccins die nog op voorraad liggen bij Movianto in Oss, gaan naar andere landen. Nederland doneert de doses aan "landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse regering", zo meldt het ministerie van Volksgezondheid. De doses gaan onder meer naar Namibië en Tanzania.

Andere bestelde vaccins gaan zoveel mogelijk vanaf de fabrikant naar Covax, de organisatie die vaccins beschikbaar probeert te maken voor armere landen. Ook heeft Ierland al vaccins van Nederland overgenomen om de Delta-variant van het virus te bestrijden. Nederland doneerde al aan Suriname en Kaapverdië, en aan Indonesië zijn ook vaccins beloofd.

18.15

Coronadip bij hockeybond lijkt voorbij

De 'coronadip' in het aantal teaminschrijven lijkt bij de Nederlandse hockeybond KNHB voorbij. Voor het nieuwe seizoen hebben de 324 clubs bij de KNHB in totaal 15.433 teams aangemeld. Dat is een stijging van 1,7 procent in vergelijking met het seizoen 2020-2021.

Het aantal teams dat daadwerkelijk deelneemt aan de competitie zal volgens de KNHB nog stijgen. Naar schatting stromen jaarlijks 300 tot 400 teams nog tijdens het seizoen in. In vergelijking met het seizoen 2019-2020, het eerste seizoen dat vanwege de coronacrisis niet kon worden uitgespeeld, zijn nog wel in totaal 420 teams minder ingeschreven.

16.53

Loket om NOW-regeling aan te vragen voor zesde keer open

Werkgevers kunnen vanaf maandag 26 juli een aanvraag doen voor de zesde Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Bedrijven die drie opeenvolgende maanden minimaal twintig procent omzetverlies hebben ten opzichte van 2019, krijgen daarmee een tegemoetkoming in de loonkosten. Nieuw in deze regeling is dat het omzetverlies maximaal tachtig procent kan zijn. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

15.57

Iedere volwassene mag tweede AstraZeneca inruilen voor Pfizer

Alle volwassenen die een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen nu een afspraak maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het omboeken begon vrijdag voor mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren. Op zaterdag kwam die mogelijkheid er ook voor mensen uit 1957. Het was de bedoeling dat deze week andere groepen aan de beurt zouden komen, om de beurt, maar daarvan wordt afgezien. In plaats daarvan kan iedereen die in 1958 of daarna is geboren vanaf maandag omruilen.

15.41

Rutte: coronaregeling ook voor bedrijven na waterschade Limburg

Limburgse ondernemers die getroffen zijn door de wateroverlast kunnen ook een beroep doen op bestaande coronaregelingen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte maandag na kabinetsoverleg over de coronacrisis. Het gaat om de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bij de toepassing van de regelingen wordt niet gekeken naar de oorzaak van het omzetverlies.

15.29

Coronabesmettingen Brabant

In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1167 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is minder dan zondag, toen werden 1307 besmettingen gemeld.

In heel Nederland zijn afgelopen etmaal in totaal 8932 positieve tests gemeld, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er 1291 minder dan zondag.

Wachten op privacy instellingen...
14.50

Arbodiensten merken dat coronaverzuim weer toeneemt

Het ziekteverzuim bij bedrijven is in juni verder gedaald. Maar het verzuim van werknemers door corona is weer aan het toenemen, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare op basis van eigen cijfers. Volgens de organisaties hangt dat samen met de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen weken.

"Sindsdien geven meer werkenden aan dat hun ziekmelding het gevolg was van corona", vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. Werkenden die zich ziek melden vanwege corona, geven bij de arbodiensten ook aan door wie ze mogelijk besmet zijn geraakt.

ArboNed en HumanCapitalCare ontvingen in juni daarnaast in algehele zin meer ziekmeldingen dan de maand ervoor, maar zagen tegelijkertijd dat werkenden sneller zijn hersteld. Daardoor kon het totale ziekteverzuim, waarin ook andere kwalen zijn meegenomen, vorige maand zakken naar 4,2 procent, van 4,3 procent in mei.

14.30

50 coronapatiënten meer in Nederlandse ziekenhuizen, grootste toename sinds mei

Ziekenhuizen hebben in één dag het totale aantal opgenomen coronapatiënten met 50 zien toenemen. Dat is de grootste stijging sinds 10 mei. In totaal liggen nu 361 mensen met corona in het ziekenhuis, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook de instroom van nieuwe patiënten met Covid-19 is relatief hoog. Op verpleegafdelingen kwamen er het afgelopen etmaal 54 patiënten bij, het hoogste aantal sinds 5 juni. In totaal liggen daar nu 277 coronapatiënten.

Op de ic's werden 9 mensen binnengebracht, het hoogste aantal sinds 10 juni. Met 84 ernstig zieke coronapatiënten in totaal is de bezetting daar nu op hetzelfde niveau als precies een week geleden.

13.30

De Jonge: aantal positieve testuitslagen is gestabiliseerd

Het aantal positieve testuitslagen heeft zich gestabiliseerd, aldus demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij blijft nog voorzichtig, maar het stijgt niet meer, zei hij na kabinetsoverleg.

Maandag zijn er volgens hem ruim 9000 besmettingen gemeld. Dat is nog steeds een veel te hoog aantal, aldus de zorgminister. "Dat moet naar beneden."

Het OMT is vrijdag bij elkaar geweest om de situatie te bespreken en heeft besloten dat er geen reden is om extra maatregelen te nemen. Eerder besloot het kabinet onder meer om de nachthoreca te sluiten vanwege het hoge aantal besmettingen.

13.20

Rutte: thuiswerken weer de norm, huizen minstens kwartier luchten

Iedereen zou vanaf vandaag weer thuis moeten werken, tenzij het echt niet anders kan. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd na afloop van het wekelijkse overleg van de meest betrokken ministers over de coronacrisis, meldt de NOS.

Aan de basisregels, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden, wordt nu het zorgen voor voldoende ventilatie in binnenruimtes toegevoegd."Dat geldt dus voor thuis, school, winkels en horeca. Het advies is om elke dag tenminste een kwartier frisse lucht door het huis te laten stromen", aldus Rutte.

11.30

39 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagmorgen 39 coronapatiënten opgenomen, 3 meer dan een dag eerder. Dat meldt het ROAZ.

De afgelopen 24 uur zijn 5 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. 3 coronapatiënten zijn in het voorbije etmaal uit het ziekenhuis ontslagen. Niemand overleed de laatste 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen en niemand werd overgeplaatst.

Bij de dagcijfers kunnen kleine dagelijkse verschillen optreden, legt een ROAZ-woordvoerder uit. Daardoor lijken de cijfers soms af te wijken als alles wordt opgeteld.

09.05

Opnames vervolg Game of Thrones stilgelegd na coronabesmetting

De opnames van het vervolg van Game of Thrones, House of the Dragon, liggen tijdelijk stil. Op de set is een coronabesmetting geconstateerd en daarom heeft HBO de productie stopgezet.

Het zou gaan om iemand van het productieteam die positief is getest, meldt Deadline. Deze besmette medewerker moet in quarantaine, net als degene met wie hij of zij nauw contact heeft gehad. De opnames worden waarschijnlijk woensdag weer hervat.

09.00

Engeland versoepelt verder, vrijwel alle coronaregels verdwijnen

Vrijwel alle nog resterende coronamaatregelen in Engeland verdwijnen. Zo hoeven mensen geen afstand meer te houden en is thuiswerken niet langer verplicht. Ook uitgaan en grote evenementen zijn weer mogelijk nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd.

Nachtclubs gaan voor het eerst in maanden open en een zitplek in de horeca is niet langer verplicht. De Britse regering staat ook grote evenementen toe. Voor onder meer bruiloften, concerten, bioscopen en sportwedstrijden geldt voortaan geen maximaal aantal bezoekers.

05.13

'Meerderheid Japanners gelooft niet in veilige Spelen'


Een grote meerderheid van de Japanners heeft er geen vertrouwen in dat de Olympische Spelen in Tokio, die over een paar dagen van start gaan, veilig gehouden kunnen houden. De Japanse krant Asahi Shimbun meldt op basis van onderzoek dat volgens 68 procent van de ongeveer 1500 telefonische respondenten veilige Spelen niet mogelijk zijn vanwege de coronapandemie. Afgelopen weekend werden in het olympisch dorp in Tokio drie personen uit dezelfde olympische ploeg positief getest op het coronavirus.

04.45

Diverse ziekenhuizen scherpen coronamaatregelen aan


Steeds meer ziekenhuizen scherpen hun coronamaatregelen weer aan vanwege de grote toename van het aantal besmettingen, is te lezen in Trouw. Ze beperken bezoek voor patiënten, stellen mondkapjes weer verplicht en vragen patiënten als het kan zonder begeleiding te komen. In het Radboudumc in Nijmegen zijn vanaf maandag geen begeleiders meer welkom en mogen patiënten nog maar een bezoeker per dag ontvangen, behalve als een patiënt op sterven ligt.

03.30

Deel kabinet weer bijeen voor corona-overleg


Een deel van het demissionaire kabinet komt maandagochtend bij elkaar om de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus te bespreken. Het kabinet besloot onlangs om vanwege de explosief gestegen besmettingscijfers in de zomer wekelijks de cijfers te blijven bespreken en zo eventueel snel maatregelen te kunnen treffen. Ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen elke week bijeen en brengen zo nodig advies uit.

03.30

Tijd tussen eerste en tweede coronaprik wordt korter


Mensen die nu een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus hoeven minder lang te wachten op de tweede inenting. De periode tussen de beide vaccinaties, het zogeheten prikinterval, gaat vanaf maandag omlaag. De tussenperiode bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna is nu 35 dagen en dat wordt 28 dagen. Het aanpassen van het prikinterval is mogelijk omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn.

00.58

'Het kabinet negeerde adviezen over heropening nachtleven'


Het kabinet heeft op 26 juni toestemming gegeven voor de heropening van nachtclubs zonder een advies hierover van de Fieldlab-experimenten af te wachten. Verschillende adviezen van het OMT en Fieldlab over hoe evenementen weer veilig kunnen plaatsvinden zijn daarnaast genegeerd, meldt NRC op basis van Tweede Kamerstukken en gesprekken met betrokkenen. De heropening van het nachtleven liep de afgelopen weken uit op een grote besmettingsgolf, waarvoor het kabinet excuses aanbood.

00.01

Financiële buffers zelfstandigen stabiel ondanks coronacrisis


De financiële buffers van zelfstandig ondernemers zijn ondanks de coronacrisis nagenoeg stabiel gebleven. Begin dit jaar schatte een op de vijf zelfstandig ondernemers zonder personeel in maximaal drie maanden rond te kunnen komen als het inkomen uit hun bedrijf helemaal zou wegvallen. Dat deel is even groot als in 2019, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. De verschillen zijn wel groot tussen de beroepen waarin de zelfstandigen werkzaam zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!