Liveblog

Coronanieuws: festivals onderzoeken met OMT nieuwe regels voor testen

20 juli 2021 om 06:48 • Aangepast 21 juli 2021 om 13:35
nl
Ook deze dinsdag houden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Rutte: thuiswerken weer de norm, huizen minstens kwartier luchten .
  • Er zijn 1178 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Brabant.
  • 45 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Grootste stijging coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen sinds mei.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten

21.45

Festivals onderzoeken met OMT nieuwe regels voor testen

ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en dat er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen.

De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Daarnaast zou kunnen worden gekozen voor het in alle gevallen laten testen van gevaccineerden voor de aanvang van een evenement.

ID&T heeft na een gesprek met de overheid afgesproken de haalbaarheid van de mogelijke nieuwe voorwaarden te gaan onderzoeken. Het demissionaire kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen. Dit deed het demissionaire kabinet ondanks waarschuwingen van experts en het OMT.

21.00

Corona-uitbraak onder landmachtmilitairen op Curaçao

39 militairen van de Nederlandse landmacht zijn op Curaçao positief getest op het coronavirus, meldt defensie. Het gaat om militairen van de Compagnie in de West, die militaire bijstand geven aan civiele autoriteiten.

De besmette militairen worden geïsoleerd op de marinebasis Parera. De rest van de Compagnie is in quarantaine gegaan.

De compagnie rouleert, en in principe komen elke vier maanden nieuwe militairen naar Curaçao.

19.30

Laagste aantal nieuwe prikken sinds mei, weinig eerste prikken

Iets meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben vorige week een inenting tegen het coronavirus gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei. Er zijn heel weinig eerste prikken gezet en juist vrij veel tweede prikken.

Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De week ervoor werden 1,2 miljoen mensen gevaccineerd en nog een week eerder bijna 1,4 miljoen mensen. In de twee weken daarvoor waren er bijna 1,5 miljoen vaccinaties. In de week van 7 tot en met 13 juni kregen 1,67 miljoen Nederlanders een prik en dat is nog altijd een record.

Van die 1,14 miljoen nieuwe prikken ging het bij ongeveer 237.000 mensen om een eerste inenting. Dat is het laagste aantal sinds maart. Het is niet duidelijk in hoeverre dit komt doordat de jongeren die nu aan de beurt zijn voor een eerste prik terughoudend zijn met het maken van een afspraak, en in hoeverre het komt doordat zo ongeveer iedereen die een prik wil inmiddels is gevaccineerd.

Tegenover het lage aantal eerste prikken staat dat 935.000 mensen vorige week de tweede prik kregen en dat is meer dan de twee voorgaande weken bij elkaar.

18.07

'Gevaccineerde geeft coronavirus óók door'

De Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich mogelijk sneller onder volledig gevaccineerden, maar hier is nog te weinig aandacht voor in de maatschappij. Dat zegt arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC. Hierdoor "blijft het probleem mogelijk langer doorsudderen".

"Veel mensen die volledig gevaccineerd zijn, hebben niet door dat ze het coronavirus kunnen hebben en besmettelijk zijn." De arts-microbioloog noemt dit "een potentiële stille motor van uitbraken", omdat gevaccineerden zo onbewust het coronavirus oplopen en doorgeven. Daarmee bevestigt de arts-microbioloog berichtgeving in de Volkskrant.

Vaccins helpen wel om te voorkomen dat mensen erg ziek worden. Het is volgens hem dan ook zaak om ervoor te zorgen dat iedereen snel gevaccineerd is, vooral kwetsbaren die nog niet gevaccineerd zijn. "Stel je voor dat een gevaccineerde met het coronavirus in een wijk op een feest komt waar de vaccinatiegraad laag is. Geeft zo'n iemand het virus door, dan kunnen veel kwetsbaren in een wijk erg ziek worden."

17.31

Lakedance gaat niet door

Dancefestival Lakedance gaat niet door. Dat schrijft de organisatie op Facebook. Het festival stond gepland op zaterdag 7 augustus. Tot die datum zijn alleen evenementen toegestaan waar iedereen een vaste zitplaats heeft. Het is Lakedance niet gelukt het evenement een paar weken te verplaatsen. "In de ideale wereld hadden we Lakedance een paar weken verzet, maar de organisatie van een festival vergt zoveel planning en samenwerking met externe partijen dat dit bij een festival van onze omvang niet mogelijk is", aldus de organisatie. Lakedance is verplaatst naar 13 augustus volgend jaar.

17.20

Minister: ongekende stijging coronabesmettingen in Frankrijk

Frankrijk kampt met een ongekende stijging van het aantal corona-infecties. Vooral door de besmettelijkere Delta-variant zijn de afgelopen 24 uur 18.000 gevallen erbij gekomen, waarschuwt gezondheidsminister Olivier Veran.

Dat betekent dat in een week de verspreiding van het coronavirus met ongeveer 150 procent is toegenomen, aldus Veran in het parlement. Volgens hem is dat tijdens de hele coronacrisis nog niet voorgekomen: "Niet met de oorspronkelijke vorm, en niet met de Britse, Zuid-Afrikaanse of de Braziliaanse variant." Met zo veel nieuwe besmettingen op één dag is Frankrijk weer terug op het niveau van medio mei.

De minister benadrukt dat er maar één wapen is, namelijk vaccinatie: "Het is niet meer de tijd om te twijfelen en te aarzelen, het is tijd voor collectieve immuniteit. Dat is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en de enige manier om voor eens en altijd van het coronavirus af te komen."

17.00

Europese toezichthouder kijkt mee met coronavaccin Sanofi

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gaat zich buigen over een nieuw vaccin tegen het coronavirus. De waakhond kijkt de komende tijd rechtstreeks mee met de proeven naar een middel dat Sanofi Pasteur heeft ontwikkeld.

Het gaat om een zogeheten rolling review. Dat is de laatste stap voordat een bedrijf toelating tot de markt aanvraagt. Als die aanvraag er is, komt het EMA met een advies, waarna de Europese Commissie moet beslissen of het middel wordt goedgekeurd. De rolling review zorgt ervoor dat het EMA alvast alle onderzoeksgegevens heeft en dus sneller kan concluderen of een vaccin veilig is en werkt tegen het coronavirus. Zo kan ook sneller duidelijk worden of het vaccin kan worden gebruikt.

Nederland had eerder alvast 11,7 miljoen doses van het Sanofi-vaccin besteld. Die kunnen worden geleverd zodra het vaccin is goedgekeurd.

15.30

Meer dan tienduizend nieuwe besmettingen in een week

De afgelopen week zijn er ruim tienduizend nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Vorige week waren dat er nog iets meer dan zesduizend. Het is een stijging van bijna 70 procent. Het aantal coronabesmettingen is dus nog altijd gestegen, als gaat de stijging nu beduidend minder hard dan in de afgelopen weken.

15.24

1178 nieuwe besmettingen in Brabant

In de voorbije 24 uur zijn er 1178 nieuwe positieve coronatests bijgekomen in Brabant. Dat is ietsje meer dan een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
15.06

Stabilisatie in aantal positieve tests

Er is een voorzichtige stabilisatie te zien in het aantal positieve tests, dat meldt het RIVM. De stijging is aanzienlijk minder groot vergeleken met de week daarvoor.

"In de afgelopen dagen is een voorzichtige stabilisatie te zien van het aantal mensen met een positieve coronatest. De komende week zal duidelijk worden of de stabilisatie in het aantal meldingen van personen met een positieve test van de laatste dagen wordt omgezet in een daling", aldus het RIVM.

15.04

Reproductiegetal gedaald

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald tot 1,75, maakte het RIVM bekend. Het getal van 1,75 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 175 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 306 anderen. Dat cijfer loopt wel ruim twee weken achter op de werkelijkheid.

14.13

Patiënten in de ziekenhuizen neemt toe

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 96 nieuwe coronapatiënten zien binnenkomen, de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.

Er liggen nu in totaal 415 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 meer dan maandag. Het gaat om de grootste toename sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

13.53

Celstraf voor brandstichting teststraat

De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag de 21-jarige Fokke V. uit Urk veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de brandstichting in een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Een 16-jarige medeverdachte, eveneens uit Urk, kreeg 180 dagen jeugddetentie (waarvan 131 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur opgelegd.

Het tweetal stak op 23 januari een mondkapje aan, gooide dit in een prullenbak en spoot er vervolgens desinfectiemiddel op. De brand in de teststraat bij het Urker haventerrein werd gesticht tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. De teststraat werd door de brand verwoest.

13.33

Tijd tussen prikken kan voor jongeren omlaag

Voor jongeren kan de tijd tussen de eerste en de tweede coronaprik nog verder omlaag. Als zij nu een afspraak maken voor vaccinatie, is de tweede prik drie weken later.

Het zogeheten 'prikinterval' voor volwassenen ging maandag omlaag van 35 dagen naar 28 dagen. Bij het vaccin van Moderna moeten minstens vier weken tussen de twee prikken zitten. Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech is een kortere tussenperiode mogelijk, maar het afsprakensysteem van de GGD kan geen onderscheid maken tussen die twee vaccins, en daarom geldt voor volwassenen sowieso de langste periode.

12.15

Testcoronanu betreurt datalek, maar duldt geen bedreigingen


Testcoronanu betreurt het ontstaan van een datalek, zegt het testbedrijf in een verklaring op zijn website. Het bedrijf werd zaterdag door de Autoriteit Persoonsgegevens opgedragen te stoppen met testen toen bleek dat het mogelijk was om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Ook lekten de gegevens van tienduizenden mensen. Het datalek mag volgens het bedrijf echter geen reden zijn voor het uiten van persoonlijke dreigementen richting het personeel, zegt Testcoronanu.

11.45

Onderzoekers: miljoenen mensen in India overleden door corona

Het aantal coronadoden in India is waarschijnlijk tien keer hoger dan officieel bekend is. Amerikaanse onderzoekers denken dat tussen de 3,4 en 4,7 miljoen mensen zijn overleden aan Covid-19, terwijl de autoriteiten 415.000 sterfgevallen hebben geregistreerd. Het Centrum voor Globale Ontwikkeling in Washington doet die uitspraken op basis van berekeningen, waarbij is gekeken naar de oversterfte in het land met bijna 1,4 miljard inwoners.

11.10

45 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen


In de Brabantse ziekenhuizen zijn dinsdagmorgen 45 coronapatiënten opgenomen, 6 meer dan een dag eerder. Dat meldt het ROAZ. De afgelopen 24 uur zijn 9 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen.

Drie coronapatiënten zijn in het voorbije etmaal uit het ziekenhuis ontslagen. Een persoon overleed de laatste 24 uur in een Brabants ziekenhuis en niemand werd overgeplaatst.

09.55

EasyJet zet opnieuw fors verlies in de boeken door corona


Budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft afgelopen kwartaal vanwege de malaise in de luchtvaart als gevolg van de coronacrisis opnieuw een stevig verlies in de boeken gezet. Toch is topman Johan Lundgren positief gestemd over de zomermaanden en de herfst nu de Britten weer mogen vliegen en meer reisbeperkingen worden opgeheven.

De budgetvlieger verwacht in het kwartaal van juli tot en met september dat de passagierscapaciteit naar ongeveer zestig procent van het niveau van 2019 gaat. De afgelopen drie maanden was dat zeventien procent, doordat er nog veel reisbeperkingen in Europa waren. Ook mogen de Britten pas sinds eind mei weer naar het buitenland.

08.30

Damrak maakt zich op voor voorzichtig herstel na koersval


De Amsterdamse AEX-index liet dinsdag wat herstel zien na de koersdreun een dag eerder. De vrees dat de opmars van de Delta-variant van het coronavirus het economische herstel zal vertragen zorgde aan het begin van de week voor een brede verkoopgolf op de wereldwijde aandelenmarkten. Op Wall Street kende de Dow-Jonesindex daardoor de slechtste beursdag sinds oktober vorig jaar.

06.00

Ziekenhuizen gaan wachtlijsten wegwerken in weekend en 's avonds


Ziekenhuizen gaan in de avonduren en weekenden opereren om de wachtlijsten weg te werken, meldt het AD. Ook proberen ze zoveel mogelijk dezelfde ingrepen achter elkaar te plannen om tijd te winnen. "Zo kunnen we 1 of 2 patiënten per dag extra helpen", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Veel ziekenhuizen gaan pas na de zomervakantie aan de slag om zorg in te halen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijzen uit dat er naar schatting 320.000 minder operaties zijn geweest tussen maart 2020 en mei 2021. Maar de meeste ziekenhuizen zeggen eerst hun personeel rust te gunnen voordat ze de achterstanden gaan wegwerken, blijkt volgens de krant uit een rondgang.

Wel liggen plannen klaar om vanaf september gas te geven. Met name bij orthopedie, kno, gynaecologie, urologie en plastische chirurgie zijn wachtlijsten ontstaan. Doordat deze zorg planbaar is, verdween die als eerste uit het operatieschema.

03.30

Aantal coronagevallen stijgt weer, ook al is het minder explosief


Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, maar de toename is niet zo explosief als vorige week. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk zo'n 70.000 tot 75.000 mensen positief getest.

Dat is ongeveer veertig procent meer dan de week ervoor. Toen werden bijna 52.000 nieuwe gevallen geregistreerd, en dat was zes keer zo veel als het aantal de week daarvoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer. In de afgelopen zes dagen zijn bijna 63.000 mensen positief getest.

03.15

Europa is eerste werelddeel met ruim 50 miljoen coronagevallen


In Europa zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 50 miljoen besmettingen met het virus vastgesteld, meldt persbureau Reuters in de nacht van maandag op dinsdag op basis van een eigen berekening. Europa is het eerste werelddeel waar zoveel mensen positief zijn getest.

03.00

'Oorzaak tientallen doden na vaccinatie onbekend'


Bijwerkingencentrum Lareb tast in het duister over de doodsoorzaak van vele tientallen mensen die overleden na een coronaprik, meldt BNR. Het instituut dat bijwerkingen van geneesmiddelen registreert, ontvangt vaak onvoldoende informatie om de oorzaak te achterhalen. Zo werd slechts in een handvol gevallen het lichaam na overlijden onderzocht.

Bij 73 van de 257 meldingen van overlijden na coronavaccinatie was de precieze doodsoorzaak onbekend, bevestigt Lareb na vragen van BNR. Het gaat om zo'n 30 procent van de gevallen die tot midden april bij Lareb werden gemeld.

02.30

Uitspraak in zaak over brandstichting GGD-teststraat Urk


De rechtbank in Lelystad doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen twee mannen die verdacht worden van het in brand steken van een GGD-teststraat in Urk. Tegen de 21-jarige Fokke V. uit Urk is een celstraf geëist van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 16-jarige medeverdachte uit het Friese Lemmer hoorde 229 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur eisen. De teststraat bij het haventerrein in Urk werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!