Coronanieuws: 817 nieuwe coronabesmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 817 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

25 juli om 07:00 • Aangepast 26 juli om 15:44
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze zondag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 817 nieuwe besmettingen zondag in Brabant, 875 een dag eerder.
  • Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 533.
  • Weer is de Nederlandse roeiploeg in Tokio getroffen door een coronageval, dit keer coach Josy Verdonkschot.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.30

Dit liveblog is afgesloten.

17.00

Ook sprake van 'close coronacontact' dressuurscoach Van Silfhout

Voor Alex van Silfhout, bondscoach van de Nederlandse dressuurformatie die dit weekeinde voor het eerst in actie kwam, zijn de werkomstandigheden in Tokio lastig. Evenals reserve Dinja van Liere zat hij in het vliegtuig naar de Japanse hoofdstad in de buurt van iemand die positief testte op het coronavirus.

"Ik kreeg vervolgens het bericht dat ik een 'close contact' was", zegt Van Silfhout. "Vanwege het verhoogde risico werden we meteen geïsoleerd en kregen we meer regels om ons aan te houden. Inmiddels hebben we gelukkig al meer vrijheden gekregen en wachten we op definitief groen licht."

Van Silfhout zag Nederland zondag als vijfde eindigen in het eerste deel van de landenwedstrijd, goed genoeg voor een plaats in de finale. Het team bestaat uit Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Marlies van Baalen.

16.30

Roeibaas Evertse ziet in coronaperikelen ook extra motivatie

Vol onzekerheid leven de Nederlandse roeiploegen toe naar de olympische finales die in de loop van de week op het programma staan. De drie positieve coronagevallen binnen de equipe hebben de roeiers volgens technisch directeur Hessel Evertse aan het schrikken gebracht. Toch denkt Evertse ook dat de hele situatie extra krachten kan losmaken.

"Ik heb de volle overtuiging dat wij hier alleen maar sterker van worden en met nog meer vastberadenheid de finales ingaan", zei Evertse na een dag die begon met een positieve corona-uitslag van Josy Verdonkschot, de hoofdcoach van de vrouwenboten. "Als je hoofdcoach in het coronahotel zit, weet ik zeker dat de meiden die al acht jaar met hem samenwerken voor Josy een tandje harder gaan. Ik hoop dat het ongekende krachten naar boven gaat brengen."

Tegelijkertijd knaagt de onzekerheid. Voor Verdonkschot testten al een staflid en skiffeur Finn Florijn positief op het coronavirus. "We wachten steeds 52 testen af."

16.15

Roeiploeg moet alles in afzondering doen na drie coronagevallen

De Nederlandse roeiploeg op de Olympische Spelen wordt vanwege de drie coronagevallen voorlopig helemaal afgezonderd van de deelnemers uit andere landen en van de vrijwilligers in Tokio. Zo kan de ploeg bij de olympische roeibaan niet langer gebruikmaken van de eetzaal en de algemene warming-upruimte. "We hebben van de internationale federatie het verzoek gekregen of wij eraan willen meewerken om het voor de vrijwilligers, de organisatie en met name de andere landen zo veilig mogelijk te maken", zegt technisch directeur Hessel Evertse. "Dat doen we natuurlijk."

15.30

Agenten gewond bij Frans coronaprotest, tientallen aanhoudingen

Tijdens de Franse coronaprotesten van zaterdag zijn 29 politiemensen gewond geraakt en 71 mensen aangehouden, meldden de autoriteiten in het land een dag later. Op diverse plaatsen werd betoogd tegen de 'gezondheidspas' en de vaccinatieplicht die de regering wil invoeren voor onder anderen het zorgpersoneel, om patiënten te beschermen tegen het coronavirus. De betogers vinden die plicht te ver gaan.

In totaal gingen zo'n 160.000 mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. Onder meer in Parijs botsten betogers met de politie. Daar zette de politie traangas en waterkanonnen in. In Marseille keerden demonstranten zich tegen een cameraploeg van televisiezender BFMTV.

Andere demonstraties met onlusten tot gevolg waren in Lyon, Nantes en Toulouse.

15.20

817 nieuwe besmettingen in Brabant


In onze provincie zijn er in het voorbije etmaal 817 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag eerder waren dat er nog 875. In heel Nederland waren het er 4665. Dat zijn er 622 minder dan zaterdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 5287 besmettingen werden gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen ligt een stuk lager dan het weekgemiddelde van 6454.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 533


Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag opgelopen tot 533. Dat zijn er 29 meer dan op zaterdag, toen er 504 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis lagen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De meeste coronapatiënten liggen op de verpleegafdeling, namelijk 399 mensen. Dat zijn er 11 meer dan een dag eerder. Op de intensive care liggen 134 patiënten met corona, 18 meer dan zaterdag.

In totaal zijn er 87 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Van hen moesten er 16 naar de ic, en 71 kwamen op een verpleegafdeling terecht. Een dag eerder kwamen er nog 89 nieuwe patiënten bij.

13.40

Noorwegen en Bulgarije verscherpen coronaregels voor bezoekers


Noorwegen en Bulgarije verscherpen vanaf maandag de coronaregels voor mensen die de landen willen bezoeken, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers uit Nederland mogen Bulgarije alleen inreizen met een negatieve PCR-test, ook als ze (volledig) gevaccineerd zijn. In Noorwegen moeten alle niet volledig gevaccineerde reizigers verplicht in quarantaine.

13.09

Terschelling grijpt in: verplicht testen voor bezoek aan jongerencampings

Jongeren die vakantie willen vieren op een camping op Terschelling moeten eerst bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of negatief getest. Dat heeft de gemeente besloten op advies van de GGD, meldt Omrop Fryslân. De afgelopen weken werden op twee jongerencampings op het eiland meerdere besmettingen vastgesteld. Het is niet duidelijk of die besmettingen op de campings plaatsvonden of dat bezoekers het virus al bij aankomst onder de leden hadden.

11.00

'Het was de vraag of ik kon meedoen'


Schermer Bas Verwijlen vertelde na zijn uitschakeling op de Olympische Spelen in het Japanse Tokio dat het de afgelopen dagen niet makkelijk was in het olympisch dorp. "Voor mezelf was de vraag of ik nog kon meedoen", vertelde de Osse routinier aan de NOS. "Ik zat op dezelfde vlucht, in dezelfde bus en ben in nauw contact geweest met een van de met het coronavirus besmette sporters. Ik heb weleens leukere Spelen meegemaakt."

10.30

Noorwegen voert quarantaineplicht in voor niet volledig ingeënte reizigers

In Noorwegen gelden vanaf maandag strengere regels voor mensen die het land in willen. Reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd, moeten bij aankomst in het land tien dagen in quarantaine. De eerste drie dagen moeten ze doorbrengen in een door de Noorse overheid toegewezen 'quarantainehotel'. Wie op de vierde dag negatief test op corona (met een PCR-test) kan zijn quarantaine op een andere locatie afmaken. Reizigers die volledig zijn ingeënt, hoeven zich in Noorwegen niet te laten testen of in quarantaine.

10.00

Eerste risiconiveaus kunnen omlaag, er zijn minder coronagevallen


Nu er een daling is te zien in het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland kunnen de eerste risiconiveaus omlaag. Meerdere regio's doen komende week waarschijnlijk een stapje terug, meldt het ANP. Naar verluidt Zuid-Holland Zuid, Noord- en Oost-Gelderland, Flevoland, IJsselland en Friesland. Die zouden van het hoogste niveau (zeer ernstig) naar het een na hoogste niveau (ernstig) gaan als de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.

09.55

'Olympische sporters mogen mondkapje afdoen voor fotomoment'

Sporters mogen op de Olympische Spelen in Tokio tijdens medaille-uitreikingen heel even hun mondkapje afdoen voor de foto's. "Daarna moeten ze weer op", meldt een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité. Bij het podium staat een official die aangeeft wanneer de mondkapjes op en af moeten. Het IOC reageert hiermee op de kritiek die de Australische zwemploeg kreeg na een foto zonder mondkapje.

05.00

Organisatie Olympische Spelen meldt tien nieuwe besmettingen


De organisatie van de Olympische Spelen in het Japanse Tokio meldde zondagochtend vroeg tien nieuwe coronagevallen. Daarmee komt het totaal aantal sporters en begeleiders met een positieve coronatest op 132. Bij TeamNL zijn tot nu toe vijf coronagevallen gemeld. De laatste werd zaterdagnacht bekend: roeicoach Josy Verdonkschot.

01.19

Weer coronabesmetting in Nederlandse olympische ploeg


Weer is de Nederlandse roeiploeg in Tokio getroffen door een coronageval. Dit keer coach Josy Verdonkschot. Hij is hoofdtrainer van verschillende Nederlandse vrouwenboten. Verdonkschot zat niet in het vliegtuig waarmee de vier eerder positief geteste leden van TeamNL naar Tokio reisden. Hij gaat nu tien dagen in quarantaine. De medische staf van de Nederlandse olympische ploeg gaat onderzoeken met wie hij nauw in contact is geweest.

Roeicoach Josy Verdonkschot (foto: ANP 2021/Marco de Swart).
Roeicoach Josy Verdonkschot (foto: ANP 2021/Marco de Swart).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...