Hoe een plankje Mathieu van der Poel zijn gouden droom kostte - Omroep Brabant

Hoe een plankje Mathieu van der Poel zijn gouden droom kostte

26 juli 2021 om 11:22 • Aangepast 27 juli 2021 om 09:40
nl
Een sprong die zelfs bondscoach Gerben de Knegt tijdens de training moeiteloos nam, kostte Mathieu van der Poel in de olympische mountainbikerace zijn gouden droom. In plaats van op het podium bevond de gedoodverfde winnaar zich maandagnamiddag in een ziekenhuis in het Japanse Izu. Het had allemaal te maken met een plankje dat er tijdens de training wel, maar tijdens de wedstrijd zelf niet lag.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Een val in de eerste ronde, op de zogeheten Sakura Drop, bezorgde Mathieu zo veel pijn aan heup en schouder dat hij twee ronden voor het einde, op grote afstand van latere winnaar Thomas Pidcock, moest opgeven.

'Uitgebreid over gesproken'
De vraag hoe de val had kunnen gebeuren ontaardde in een soort 'plankjesgate'. Tijdens de trainingen lag er achter het punt waar de fiets los van de grond komt een plankje waar je op belandt als je niet ver genoeg springt. De suggestie ging rond dat Van der Poel daarop had gerekend. "Maar er is uitgebreid over gesproken dat dat tijdens de wedstrijd niet zo zou zijn", vertelde De Knegt.

"Misschien is het een beetje vervelend om te zeggen, maar we hebben er over gepraat", gaf Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer aan. "Mathieu zei tegen mij: iedereen springt bij die drop. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Nee, ik rol van dat plankje af, zei hij. Toen heb ik hem nog verteld dat dat bij het testevent ook weg was."

'Ik wist meteen hoe laat het was'
Van der Poel reageerde via Twitter. "Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald."

Milan Vader reed voor Van der Poel toen het misging. "Ik zag dat het plankje weg was en dacht nog: als Mathieu maar niet rolt. Een paar seconden later hoorde ik publiek schreeuwen. Ik wist meteen hoe laat het was. Dat springen hoort gewoon bij het mountainbiken. Dat zijn de 'basics'. Ik ging ervan uit dat hij dat wel wist."

Zelfs winnaar Thomas Pidcock sprak zijn verbazing uit. "Ik reed achter Mathieu en zag hem zonder versnelling richting die 'drop' rijden. Ik dacht: ik neem wat afstand, want dat gaat niet goed. Toen ik sprong, zag ik hem op de grond liggen: geen fraai gezicht."

Mathieu van der Poel is voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. Een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF heeft de NOS laten weten dat Van der Poel geen breuken heeft opgelopen bij zijn val maar dat hij wel veel pijn heeft.

Wachten op privacy instellingen...

De plank die Mathieu van der Poel verwacht had op het parcours tijdens zijn wedstrijd:

Deze plank lag er tijdens het verkennen van het parcours nog wel (bron: NOS).
Deze plank lag er tijdens het verkennen van het parcours nog wel (bron: NOS).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.